Και η Δυτική Ελλάδα στο μικροσκόπιο, μετά τα κρούσματα πανώλης στην Κορινθία -«Ασφαλή γαλακτοκομικά και κρέας» - iefimerida.gr

Και η Δυτική Ελλάδα στο μικροσκόπιο, μετά τα κρούσματα πανώλης στην Κορινθία -«Ασφαλή γαλακτοκομικά και κρέας»

Κτηνοτροφική μονάδα Θεσσαλονίκη αρνιά 55χρονος
Κτηνοτροφική μονάδα / EUROKINISSI/ΗΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και η Δυτική Ελλάδα μπαίνει στο «στόχαστρο» των αρμόδιων Αρχών μετά τα κρούσματα πανώλης και στην Κορινθία, καθώς η Αχαΐα εμπίπει στη ζώνη επιτήρησης που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα.

Σε έκτακτη σύσκεψη στην Κορινθία λόγω του κρούσματος σε κτηνοτροφική μονάδα της ορεινής περιοχής ελήφθησαν άμεσα μέτρα, σε συνέχεια εκείνων στη Θεσσαλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας τόνισε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της κρίσης για περιορισμό διάδοσης της νόσου. Όπως εξήγησε, το πρωτόκολλο προβλέπει δύο ζώνες: Μία προστασίας 3 διαμέτρου χιλιομέτρων και μια ζώνη επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων. Δυστυχώς σε αυτή τη δεύτερη ζώνη προστασίας είναι και ο νομός Αχαΐας, η Δυτική Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

«Η πανώλη των μικρών μυρηκαστικών είναι ζωονόσος, δεν υπάρχει μετάδοση στον άνθρωπο αλλά από αμνοερίφια μόνο σε αμνοερίφια, ούτε σε άλλα ζώα, οικόσιτα ή κατοικίδια» σημείωσε ο κ. Κέλλας υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για το καταναλωτικό κοινό.

Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τα προϊόντα των αμνοερφίων. Για το μεν γάλα είπε ότι είναι απολύτως ασφαλές με παστερίωση 15 δευτερολέπτων σε λίγο υψηλότερη θερμοκρασία στους 72 βαθμούς. Για το δε κρέας, σημείωσε ότι είναι λίγο πιο περίπλοκη η κατάσταση καθώς απαιτείται θερμική επεξεργασία του και μετά να χρησιμοποιηθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγινε σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο και την παρέμβαση του υφυπουργού Χρήστου Κέλλα για την λήψη εκτάκτων μέτρων προστασίας. Έτσι, στην ΠΕ Αχαΐας τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί, Η ΠΕ Δ. Ελλάδας απευθύνει έκκληση προς τους κτηνοτρόφους να συνεργάζονται και να αναφέρουν άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες τυχόν συμπτώματα. Στόχος να περιοριστεί και να εκριζωθεί άμεσα η νόσος από τη χώρα μας , ώστε να προστατευτεί η εθνική κτηνοτροφία.

Εξάλλου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη δρομολογήσει και στους τρεις νομούς ενημερωτικές συναντήσεις με τους δήμους και τους αγρότες:

  • Την Παρασκευή 26/7/2024 έγινε στο Μεσολόγγι.
  • Την Τρίτη 30/7/2024 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στην Κάτω Αχαΐα.
  • Την Τετάρτη 31/7/2024 και ώρα 11.00 π.μ. στο Διοικητήριο στον Πύργο.

Στις συναντήσεις στελέχη των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας θα ενημερώσουν για τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου, τα προληπτικά μέτρα ελέγχου που έχουν ήδη ληφθεί στην περιοχή μας και τις ενδεδειγμένες ενέργειες αυτοπροστασίας.

Αν και τονίζεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι στην Δυτική Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα και υπογραμμίζεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο η συνάντηση με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Φίλια που θα γίνει τόσο στην Κάτω Αχαΐα όσο και στις άλλες περιοχές κρίνεται πολύ σημαντική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτακτη σύσκεψη και μέτρα για την πανώλη στην Κόρινθο

Νωρίτερα, μετά τον εντοπισμό κρούσματος πανώλης μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφική μονάδα στην ορεινή Κορινθία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Κορίνθου με στόχο «τη λήψη των επιβεβλημένων από τον ευρωπαϊκό κανονισμό μέτρων για τον περιορισμό και την εκρίζωση της νόσου».

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος προήδρευσε στην σύσκεψη, «μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, τα κυριότερα μέτρα που λαμβάνονται είναι η θανάτωση του συνόλου των ζώων της μονάδας και στην συνέχεια ακολουθεί η υγειονομική ταφή, η απολύμανση και το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ούτως ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πλέον μολυσματική δύναμη».

«Βεβαίως», συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι για να πετύχουν τα μέτρα, πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των κτηνοτρόφων που βρίσκονται εντός των δύο ζωνών προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την μονάδα που εντοπίστηκε το κρούσμα, με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ