Σήμερα θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι για τις εισηγήσεις που θα κάνουν στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός πιο αυστηρού lockdown στην Δυτική Αττική και άλλες δέκα περιοχές.
Χθες συνεδρίαζαν για ώρες, ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση και διέκοψαν. Ετσι, σήμερα θα συνεχίσουν τις συζητήσεις ώστε να καταλήξουν στην πρόταση που θα κάνουν στην κυβέρνηση, την ώρα που οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (κυρίως Ασπρόπυργος και Ελευσίνα) δείχνουν πορεία αντιστρόφως ανάλογη από αυτή που υπάρχει στη χώρα με την μείωση των κρουσμάτων.
Πόσο επιβαρυμένη είναι η εικόνα στην Δυτική Αττική
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κατάσταση στην Δυτική Αττική είναι μακράν χειρότερη από κάθε άλλη περιοχή του λεκανοπεδίου. Τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν 22,37 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση, για παράδειγμα, με τον Δυτικό τομέα Αθηνών (10,82), τον Κεντρικό τομέα Αθηνών (5,63) ή τα νότια προάστια (2,45). Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή, καθώς ο Ν. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ τόνιζε πως υπήρχαν ήδη 392 ενεργά κρούσματα μόνο στις Αχαρνές με μέσο όρο τα 42 έτη, ενώ είχαν εντοπιστεί πάνω από 700 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους μέσω ιχνηλατήσεων. Η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη όπως φαίνεται σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, όπου έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός.
Οι 10 περιοχές που κινδυνεύουν με σκληρά lockdown
Δεν είναι ωστόσο μόνο η Δυτική Αττική που έχει έρθει στο επίκεντρο των λοιμωξιολόγων, καθώς μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου καταγράφεται και σε άλλους Νομούς. Ο Β. Κικίλιας προειδοποίησε μάλιστα για αυστηρά lockdown στις εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη (270 κρούσματα σήμερα), Κοζάνη (60), Ξάνθη (27), Κιλκίς (22), Πιερία (23), Πέλλα (18), Δράμα (15), Ροδόπη (22), Λάρισα (38), Γρεβενά (3) και προειδοποίησε εμμέσως με σκληρά τοπικά lockdown.
Να τονιστεί πως στον συγκεκριμένο δείκτη, η Κοζάνη εμφανίζεται ως η πιο επιβαρυμένη περιοχή με 39,95 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ακολουθεί η Καβάλα (29,62), το Κιλκίς (27,36) και η Θεσσαλονίκη (24,32).
Oι σκέψεις των λοιμωξιολόγων για σκληρό lockdown στην Δυτική Αττική
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνουν στην κυβέρνηση σκληρό lockdown στην περιοχή του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, τύπου Μαρτίου, με κλείσιμο ακόμη και των επιχειρήσεων, καθώς και αυξημένα τεστ στους κατοίκους. Το ίδιο σκέφτονται και για όμορους δήμους στην περιοχή (Μάνδρα κ.α.), ωστόσο δεν κατέληξαν σε αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα να συνεχιστεί η συνεδρίαση.
Επίσης, ανάμεσα στα μέτρα που σκέφτονται να ζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, είναι και οι πιο αυστηροί έλεγχοι, κυρίως τη νύχτα.
Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη με τοπικούς φορείς στη Δυτική Αττική και προειδοποιήσεις
Με την κατάσταση να είναι ανησυχητική, χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων. Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο πως η πολιτεία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αν χρειαστεί θα σφραγιστούν περιοχές, προειδοποιώντας για τους απείθαρχους στην περιοχή.
«Δεν έχω να πω πολλά, στην πραγματικότητα έχω να πω ένα μόνο: Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να εξηγήσουμε, να συνδράμουμε, αλλά του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι. Δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι απόφαση και θα γίνει έτσι αν χρειαστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων σε επιβαρυμένες περιοχές και απηύθυνε έκκληση ειδικά σε πολίτες των επιβαρυμένων περιοχών που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών, να επιδείξουν υπευθυνότητα «για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την διασπορά του κορωνοϊού και να σκεφτούν τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας».
Στην Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς, συναντήσεις με τοπικούς φορείς
Την ίδια ώρα, ο Ν. Χαρδαλιάς θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα έχει μία σειρά συναντήσεων ώστε να έχει μία πλήρη εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας στη πόλη που έχει παρουσιάσει μείωση κρουσμάτων, αλλά η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν έχει βελτιωθεί αρκετά.
Ο κ. Χαρδαλιάς θα κάνει έλεγχο για τα αποτελέσματα των ενεργειών των αρχών για την τήρηση των μέτρων, ενώ θα συζητηθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τον κορωνοϊό, που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.
Ανησυχητική η κατάσταση και στη Κοζάνη, σπεύδει ο Χρυσοχοΐδης
Το ίδιο δραματική είναι η κατάσταση και στην Κοζάνη όπου τα στοιχεία δείχνουν σχεδόν 40 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό που είναι το χειρότερο στη χώρα την δεδομένη στιγμή. Γι’ αυτό και ο κ. Χρυσοχοϊδης θα μεταβεί σήμερα στην περιοχή, καθώς υπάρχει έντονος προβληματισμός από τους τοπικούς φορείς. Ο υπουργός είχε τηλεφωνική επαφή με τον δήμαρχο της πόλης προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τα αυξανόμενα κρούσματα που καταγράφονται σε περιοχές της Κοζάνης και σήμερα θα βρίσκεται στην πόλη ώστε να έχει μία πλήρη εικόνα.
Πέτσας: Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ζητήσει από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών, έτσι ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.
«Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, υπάρχει μόνο σκλήρυνση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας σκληρότερα μέτρα, αν χρειαστεί, σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.
Μειώνεται ο δείκτης θετικότητας, στα ίδια επίπεδα οι διασωληνωμένοι
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή στις ΜΕΘ. Την ώρα που ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει σημαντικά και κινείται γύρω στο όριο του 4% (την τελευταία εβδομάδα είναι στο 4,3%), η κατάσταση με τον αριθμό των διασωληνωμένων δεν αλλάζει. Ως χθες παραμένουν σε ΜΕΘ 552 ασθενείς, ενώ άλλοι 85 έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Οι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν πως ήθελαν να πέσει ως τα Χριστούγεννα ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 300, όπως το σενάριο αυτό απομακρύνεται, καθώς η μείωση που περίμεναν να δουν, κινείται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς.
Εν τω μεταξύ, από τα 1.190 κρούσματα, για άλλη μία φορά Αττική (281) και Θεσσαλονίκη (270) έχουν την «μερίδα του λέοντος», ενώ συνεχίζουν να προβληματίζουν περιοχές όπως η Μαγνησία (79), η Κοζάνη (60), ο Εβρος (40) και η Λάρισα (40).
Ο χάρτης των κρουσμάτων
- 281 Αττική
- 270 Θεσσαλονίκη
- 79 Μαγνησία
- 60 Κοζάνη
- 40 Έβρος
- 38 Λάρισα
- 37 Καβάλα
- 28 Σέρρες
- 27 Ξάνθη
- 27 Τρίκαλα
- 25 Αχαΐα
- 23 Πιερία
- 22 Κιλκίς
- 22 Ροδόπη
- 21 Ημαθία
- 20 Καρδίτσα
- 18 Πέλλα
- 15 Δράμα
- 14 Φλώρινα
- 12 Λέσβος
- 9 Ηράκλειο
- 9 Φθιώτιδα
- 7 Χίος
- 6 Αιτωλοακαρνανία
- 6 Κορινθία
- 6 Χαλκιδική
- 5 Βοιωτία
- 5 Εύβοια
- 4 Αρκαδία
- 4 Ευρυτανία
- 4 Χανιά
- 3 Γρεβενά
- 3 Ηλεία
- 3 Καστοριά
- 3 Λακωνία
- 2 Άρτα
- 2 Κέρκυρα
- 1 Ζάκυνθος
- 1 Θεσπρωτία
- 1 Ιωάννινα
- 1 Σποράδες
- 6 υπό διερεύνηση