Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου η Deutsche Welle σημειώνοντας ότι κάτοικοι στήνουν μπλόκα και κάνουν νυχτερινές περιπολίες για να προστατευτούν, την ώρα που η κυβέρνηση κατηγορεί ΜΚΟ ότι συνεργάζονται με Τούρκους διακινητές και υποδαυλίζουν τη βία μεταξύ ντόπιων και προσφύγων στη Λέσβο.
Στην ανταπόκρισή της από τη Μόρια η DW σημειώνει ότι οι οι άρρενες κάτοικοι της Μόρια από εφήβους μέχρι ηλικιωμένους περιπολούν για να διαφυλάξουν το χωριό τους. «Εδώ φθάσαμε», λέει ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης. «Διεκδικούμε πίσω τις ζωές μας, τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας. Δεν θέλουμε άλλους πρόσφυγες να πατήσουν το πόδι τους εδώ. Μας έχουν καταστρέψει». Το ρεπορτάζ θυμίζει τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και προσφύγων, εκατοντάδες εκ των οποίων, κυρίως Αφγανοί, μπήκαν στη Μόρια, έβαλαν φωτιά σ’ ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι και ενεπλάκησαν με ντόπιους. «Μια σπίθα απέχουμε από μια πλήρη εξέγερση», λέει ο κ. Μαστρογιάννης. «Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει έκτοτε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη Μόρια και τον προσφυγικό καταυλισμό. Δεσμεύτηκε επίσης να μεταρρυθμίσει το σύστημα φιλοξενίας και να κλείσει τον διαβόητο προσφυγικό καταυλισμό, να δημιουργήσει μικρότερα, κλειστά κέντρα και να μεταφέρει κάπου 20.000 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο κι άλλα δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίο στην ενδοχώρα», αναφέρει.
Κατηγορίες κατά ΜΚΟ
Και συνεχίζει: «Η Λέσβος είναι βασική πύλη προς τη Δύση για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και αλλού (…) και το 2019 είδε ένα νέο κύμα παράνομων αφίξεων, που έφθασαν τις 59.726 σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση στην Αθήνα κατηγορεί τώρα ΜΚΟ ότι συνδράμουν διακινητές και υποκινούν μετανάστες σε εξέγερση. “Υπάρχει ένας γαλαξίας αμφιλεγόμενων ΜΚΟ που λειτουργούν παράλληλα με ένα δίκτυο γιατρών, δικηγόρων και άλλων ατόμων, βγάζοντας χρήματα από την εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων. Είναι βδέλλες και αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν. Όλα αυτά συνεισφέρουν στην παράνομη μετανάστευση”, σημειώνει στη DW o ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.
Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι εκατοντάδες ΜΚΟ στην Ελλάδα θα υποβάλλονται πλέον σε αυστηρό κρατικό έλεγχο. «Πάνω από 400 οργανώσεις φέρονται να μετέχουν σε αποστολές που σχετίζονται με πρόσφυγες σ’ ολόκληρη τη χώρα και λιγότερες από 90 έχουν επίσημη άδεια, ενώ τουλάχιστον 35 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είναι ύποπτοι για συνεργασία με Τούρκους διακινητές». Σημειώνει δε ότι και ντόπιοι στη Λέσβο κατηγορούν ΜΚΟ ότι τους ασκούν πιέσεις για να νοικιάσουν ελαιώνες και κτίρια, τα οποία στη συνέχεια επινοικιάζουν σε μετανάστες, αντί να τους τα παρέχουν δωρεάν. “Μια γυναίκα από τη Μόρια μου είπε τις προάλλες ότι μέλη μιας ΜΚΟ απείλησαν ότι θα της καταστρέψουν τον ελαιώνα, αν δεν τους τον νοικιάσει. Τους είπε ότι ο ελαιώνας ήταν ήδη κατεστραμμένος και κατέθεσε μήνυση στις Αρχές», είπε ο κ. Μακρυγιάννης. Κι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, συμπληρώνει: «Η απογοήτευση τόσο στους ντόπιους όσο και στους πρόσφυγες ξεχειλίζει. Η κατάσταση επιδεινώνεται επικίνδυνα. Είμαστε σαν μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί».