«Δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό και να είμαστε ασφαλείς αν δεν εμβολιαστούμε όλοι», διαμηνύει η Ιωάννα Παυλοπούλου.
Μάλιστα η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικό τον εμβολιασμό των παιδιών.
Όπως εξηγεί, η εμπειρία από προηγούμενα λοιμώδη νοσήματα έχει δείξει ότι με τον επιλεκτικό εμβολιασμό, δηλαδή μόνο σε ορισμένες μόνο ομάδες πληθυσμού, δεν μπορεί να ελεγχθεί ένα νόσημα και μάλιστα ένα νόσημα που οφείλεται σε έναν ιό πάρα πολύ μεταδοτικό που μεταδίδεται και αερογενώς.
Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά
«Ήδη εμβολιάζονται οι έφηβοι στη χώρα μας και αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα να ανοίξει η πλατφόρμα και για τις μικρότερες ηλικίες, 5 με 11 ετών. Φυσικά το εμβόλιο έχει εγκριθεί απ’ όλες τις επίσημες Αρχές. Έχουμε δεδομένα από χώρες που ήδη το έχουν εφαρμόσει, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των εμβολίων», τονίζει η κυρία Παυλοπούλου και καλεί τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Αν και τα παιδιά στην πλειοψηφία τους νοσούν ήπια ή είναι ασυμπτωματικά, αυτό δε σημαίνει ότι ορισμένα απ’ αυτά δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να έχουν ακόμη και τραγική κατάληξη. Ήδη στη χώρα μας έχουμε χάσει τέσσερα παιδιά, τρεις εφήβους και ένα βρέφος, ενώ στις ΗΠΑ έχουν καταλήξει από την Covid-19 650 παιδιά.
Τα παιδιά αποτελούν το 1/3 των κρουσμάτων στη χώρα μας και αυξάνονται συνεχώς
«Δεν δικαιολογείται εφησυχασμός σε καμία περίπτωση. Τα παιδιά χρειάζεται να εμβολιαστούν διότι από τη μία έχουν ατομικό όφελος, ασφαλώς μικρότερο απ’ ότι οι ενήλικες και από την άλλη συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας», αναφέρει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής σχολιάζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει. «Πριν από την Άνοιξη και εμείς οι επιστήμονες δεν ήμασταν βέβαιοι αν χρειάζεται να εμβολιαστούν τα παιδιά. Αυτό αναθεωρήθηκε γιατί άλλαξαν τα στελέχη του ιού που επικρατούν. Τα παιδιά αποτελούν το 1/3 των κρουσμάτων και αυξάνονται συνεχώς. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Από τα δισεκατομμύρια δόσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ανά την υφήλιο γνωρίζουμε πλέον ότι δεν αναμένουμε μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες. Άρα, δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία».
Η «αναμνηστική» δόση έπρεπε να επισπευθεί λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον»
Η Ιωάννα Παυλοπούλου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στο πρόσφατο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που αποφάσισε η αναμνηστική δόση του εμβολίου να γίνεται τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δυο δόσεις για όσους είναι άνω των 18 ετών. Η απόφαση, όπως ξεκαθαρίζει, έχει να κάνει κυρίως με τη μετάλλαξη «Όμικρον» που είναι θέμα χρόνου να εξαπλωθεί και να κυριαρχήσει.
Σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν η «Όμικρον» ανοσοδιαφεύγει από τα εμβόλια
«Πρέπει έγκαιρα να πάρουμε την τρίτη δόση για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προστατευμένοι. Από τη στιγμή που έχουμε το πλεονέκτημα της έγκαιρης ενημέρωσης από τους επιστήμονες της νότιας Αφρικής, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η παραλλαγή αυτή έχει ορισμένα δυσμενή χαρακτηριστικά. Φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και ενδεχομένως να εμφανίζει ανοσοδιαφυγή, να μην είναι δηλαδή τόσο αποτελεσματικά τα εμβόλια. Περισσότερα στοιχεία θα έχουμε σε λίγες εβδομάδες. Μέχρι τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατευτούμε όσο το δυνατόν πληρέστερα με τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα το πετύχουμε κάνοντας την τρίτη δόση η οποία εκτινάσσει την ανοσία, την κάνει δηλαδή τη μέγιστη δυνατή. Αυτό το όπλο έχουμε στη διάθεσή μας και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε στο έπακρο και έγκαιρα», υπογραμμίζει το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προσθέτοντας ότι είναι απίθανο η «Όμικρον» να ξεφεύγει τελείως της κάλυψης των εμβολίων.
Η υποχρεωτικότητα –αν και έσχατο μέτρο- ήταν απαραίτητη
Τέλος, σε ότι αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, η κυρία Παυλοπούλου εξηγεί ότι η επιθυμία των επιστημόνων είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος δια της πειθούς και η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο. «Από εκεί και πέρα, όμως, η πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει την υγεία του πληθυσμού. Συνεπώς, καταφεύγει στην υποχρεωτικότητα που είναι μια πολιτική απόφαση και η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι απαραίτητη», καταλήγει.