Ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Όμικρον» στα νοσοκομεία της χώρας, χαρακτηρίζει τις επόμενες 15 μέρες ο Γιάννης Πρασσάς.
«Είμαστε στην καρδιά της επιδημιολογικής μπόρας Όμικρον», λέει στο iefimerida.gr ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο και μόνιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Mount Sinai Hospital, χαρακτηρίζοντας «απίστευτη» την ορμή μολύνσεων στην κοινότητα.
«Η επισφαλής πρόβλεψη είναι ότι η κορύφωση θα έλθει σε περίπου 10 με 15 μέρες, βάσει των μοντέλων, και αν κρίνουμε και από ό,τι έχουμε δει σε άλλες περιοχές. Το πόσοι θα έχουμε κολλήσει με το πέρας του κύματος θα κρίνει και το πόσο υψηλό θα είναι το κύμα πίεσης που θα δεχτούν προσεχώς τα ήδη εξαντλημένα νοσοκομεία μας. Όσο περισσότεροι ανοσιακά ευάλωτοι κολλήσουν -κατά βάση οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών αλλά και εμβολιασμένοι με ανοσοκαταστολή- τόσο μεγαλύτερη η επικείμενη ταραχή», δηλώνει.
Πρασσάς: «Η Όμικρον δεν είναι κρυολόγημα»
Όπως εξηγεί ο Γιάννης Πρασσάς, πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατόν ορθότερες τις «ασπίδες» μας μέχρι να περάσει και η τελευταία, εκρηκτική πράξη τού, απ’ ό,τι φαίνεται, πλέον δύσκολου κύκλου της πανδημίας.
«Το διακύβευμα για την ώρα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών στην Ελλάδα, με το ΕΣΥ στα ''κόκκινα'' και σημαντικό μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο. Η έκκληση προς όλους είναι -αντλώντας κουράγιο από τη μεγάλη εικόνα- να συνεχίσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνεση στα μέτρα ώστε να βγάλουμε και αυτήν την πολύ επικίνδυνη στροφή χωρίς να ζήσουμε εντελώς οριακές καταστάσεις» επισημαίνει, σχολιάζοντας παράλληλα ότι το αν θα κολλήσει τελικά το 20% ή το 40% του πληθυσμού είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Για τον ερευνητή Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σε μεγάλο βαθμό η έκβαση αυτού του κύματος είναι στο «χέρι» μας.
«Έχουμε εργαλεία που λειτουργούν έναντι της Ομικρον και έναντι όλων των άλλων παραλλαγών του ιού (μάσκες - τεστ- εξαερισμοί κ.λπ.). Κανένα απ’ αυτά τα εργαλεία δεν προσφέρει απόλυτη προστασία ως προς την αποφυγή μόλυνσης αλλά η μαζική και ορθή χρήση τους μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά απέναντι στην Όμικρον» λέει, και καλεί όλους όσοι είναι από 5 έως 105 ετών να εμβολιαστούν, έστω και στις καθυστερήσεις.
«Η Όμικρον δεν είναι σε καμία περίπτωση ''κρυολόγημα''. Αντίθετα, είναι ένας άκρως επικίνδυνος κορωνοϊός για όσους παραμένουν ανοσιακά παρθένοι. Επίσης, το μακροχρόνιο covid και η συχνότητα πρόκλησής του, ακόμη και σε εμβολιασμένους που νοσούν σχετικά ελαφριά, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό της πανδημικής εξίσωσης».
«Κλειδί» η λειτουργία ή μη των σχολείων
Αναφερόμενος στην επικείμενη λειτουργία των σχολείων, ο Έλληνας ερευνητής εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις. Αν και, όπως λέει, κανείς δεν θέλει να δει ξανά τα σχολεία κλειστά, υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς λειτουργίας τους.
«Στο Οντάριο, με τα νοσοκομεία σχετικά άδεια από ασθενείς Covid-19, λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, ενώ πριν τρεις μέρες μας είπαν ότι τα σχολεία θα άνοιγαν αυτή την εβδομάδα κανονικά, τελικά μετά από πιέσεις της επιστημονικής επιτροπής μάς ενημέρωσαν ότι θα αναβληθεί το άνοιγμά τους κατά δύο εβδομάδες ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και να δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους όσα παιδιά επιθυμούν, καθώς στο Τορόντο ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών είναι στο 45%» τονίζει, αφήνοντας ανοιχτό κάτι τέτοιο να συμβεί και στη χώρα μας.