Απάντηση σε δυο επίπεδα, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό θα πρέπει να δοθεί στα θέματα ενέργειας ώστε να καλυφθεί το κόστος για τους πολίτες, μετά την ένταση της κρίσης που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτό δηλώνει στο iefimerida.gr ο Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
«Η Ευρώπη έδωσε κοντά στα 300 δις ευρώ το 2021 για τα θέματα της ενέργειας και οι εκτιμήσεις λένε ότι το 2022 το κόστος μπορεί να φτάσει το 1 τρις ευρώ, αναμένεται δηλαδή να τριπλασιαστεί. Το ίδιο περίπου εκτιμούμε ότι θα γίνει και στην Ελλάδα. Άρα, θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε νέες ενισχύσεις και επιδοτήσεις για τους επόμενους μήνες, ενώ ήδη έχει δώσει κοντά στα 2 δις από τον Σεπτέμβριο που άρχισε η κρίση μέχρι και σήμερα», εξηγεί ο κ. Δούκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν αυξημένες και ίσως υπάρξει μία μεγαλύτερη κρίση κυρίως στο λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο πόλεμος θα δημιουργήσει έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο αυτό «τα νέα μέτρα της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας, οι κοινές κυρώσεις, που αφορούν για παράδειγμα το swift στις τράπεζες, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο κάθε συναλλαγή που σχετίζεται με το ρώσικο φυσικό αέριο και θα εντείνουν το πρόβλημα», σχολιάζει.
Ποιο είναι το «στοίχημα» για τον επόμενο χειμώνα
Οι δράσεις της κυβέρνησης, για τους επόμενους δύσκολους δυο μήνες, θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση του εφοδιασμού που αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Οι αποθήκες θα πρέπει να είναι γεμάτες υγροποιημένο φυσικό αέριο αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αλλά και σ’ αυτούς που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για το φυσικό αέριο να αλλάξουν ώστε να χρησιμοποιήσουν άλλες μορφές, όπως λιγνίτη», λέει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΕΜΠ.
Παράλληλα, τονίζει ιδιαίτερα ότι «το πιο σημαντικό είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω των εκσυγχρονισμών των δικτύων μας τόσο στο οικιακό περιβάλλον όσο και σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Πρέπει να μειώσουμε τα ενεργειακά μας φορτία. Το «στοίχημα» είναι ο επόμενος χειμώνας διότι καλός ή κακός στην Ελλάδα μας απομένουν άλλοι δυο μήνες και μετά το ενεργειακό φορτίο θα πέσει. Ο Σεπτέμβριος όμως θα πρέπει να μας βρει περισσότερο θωρακισμένους».
Επιτακτική η ανάγκη αποδέσμευσης από το ρώσικο φυσικό αέριο
Ο κ. Δούκας σχολιάζει ότι η συζήτηση σε επίπεδο Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι σε δυο επίπεδα. Στο άμεσο επίπεδο, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί γρήγορα ένα ταμείο που θα καλύψει το τρομακτικό κόστος στην ηλεκτρική ενέργεια και στο μέσο, μακροπρόθεσμο που έχει να κάνει με την αποδέσμευση από το ρώσικο φυσικό αέριο.
«Το 30% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού της Ρωσίας προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αγοράζοντας το ρώσικο φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές, χρηματοδοτούμε αυτή τη στιγμή και τον πόλεμο. Άρα είναι πολύ κρίσιμο να σταματήσουμε τα επόμενα χρόνια την τόσο μεγάλη εξάρτησή μας, καθώς οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ανέρχονται στο 40% για την Ευρώπη και ανάλογο είναι το ποσοστό και για την Ελλάδα».
Κερδισμένη η Αμερική με τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Τέλος, κερδισμένες από την όλη κατάσταση αναμένεται να βγουν οι ΗΠΑ καθώς θα ενταθεί η «στροφή» στο υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρουν. Ο κ. Δούκας εξηγεί: «Από το τέλος του 2021 μέχρι και σήμερα υπάρχει μία νέα διατλαντική ενεργειακή συνεργασία. Έχει διαμορφωθεί μια πλωτή γέφυρα πλοίων στον Ατλαντικό που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο με πολύ μεγάλα πλοία από την Αμερική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, για τους δυο πρώτους μήνες του 2022, η πρώτη πηγή ήταν το φυσικό αέριο που ερχόταν από τη Ρωσία με αγωγούς και το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αμερική και σε λιγότερο βαθμό από Αλγερία, Κατάρ. Άρα, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη αλλαγή στις αγορές φυσικού αερίου με το υγροποιημένο φυσικό αέριο να κερδίζει «έδαφος» και τους Αμερικάνους να παίρνουν ένα πάρα πολύ σημαντικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά».