«Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέες συνθήκες και χρειαζόμαστε νέα εργαλεία αντιμετώπισης των πυρκαγιών», δηλώνει ο Χάρης Δούκας, Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Είναι γνωστό πως η περιοχή της Μεσογείου θεωρείται κλιματικό hot spot, με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να τρέχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες. Γνωστό είναι επίσης πως στην Ελλάδα, με τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, την ξηρασία, τους ισχυρούς ανέμους και ένα παρωχημένο σύστημα πυροπροστασίας (που δίνει διαχρονικά έμφαση στην καταστολή και όχι στην πρόληψη) ο κίνδυνος γίνεται μεγαλύτερος.
Μεγαλύτερης έντασης και έκτασης πυρκαγιές λόγω της κλιματικής κρίσης
«Στις σημερινές συνθήκες της κλιματικής κρίσης, οι δασικές φωτιές δεν είναι οι ίδιες. Η ένταση και η έκταση τους αυξάνεται εκθετικά. Αλλά η συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται με τους παλιούς όρους. Πόσοι πυροσβέστες, πόσα οχήματα, πόσα αεροπλάνα. Νέο υπουργείο φτιαγμένο με τα ίδια υλικά και νοοτροπίες και με μοναδική καινοτομία τον όρο «κλιματική κρίση» στον τίτλο του. Έτσι, οι εκκλήσεις των επιστημόνων μοιάζουν περισσότερο με αυτοεκπληρούμενη προφητεία, οδηγώντας σε κλιματικό χάος», σημειώνει ο κ. Δούκας.
«Απαιτούνται νέα σχέδια θωράκισης από ακραία φαινόμενα»
Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει, απαιτείται συνολική ανακατεύθυνση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Νέα μοντέλα πρόληψης. Αλλά προπάντων, διαφορετικά μοντέλα οικονομίας και ζωής. Και νέα σχέδια θωράκισης των πόλεων από τα ακραία φαινόμενα. «Η λεγόμενη «πράσινη ατζέντα», του μετριασμού και της προσαρμογής της κλιματικής αλλαγή, δεν μπορεί να είναι ένα από πολλά σημεία ενός προγράμματος αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, μα η αφετηρία του. Να το διαπερνά και να το ορίζει, όχι να το συμπληρώνει», τονίζει ο Έλληνας Καθηγητής.
Στον «χορό» της φωτιάς
Εδώ και αρκετές μέρες, έχει μπει η Ελλάδα στον «χορό» της φωτιάς. Όπως κάθε χρόνο άλλωστε περίπου τέτοια εποχή. Κι όπως ενδεχομένως θα γίνει και του χρόνου. Στην Αττική, στη Λακωνία, στη Βοιωτία και σε τόσες άλλες περιοχές με την μάχη να μαίνεται ακόμα στη Ρόδο. Οι εικόνες από το νησί των Ιπποτών συγκλονίζουν, καθώς οι φλόγες καίνε εδώ και 7 ημέρες τις περιουσίες των ανθρώπων, έχουν κόψει το νησί στα δύο, με τους πυροσβέστες, τους κατοίκους του νησιού, και τους εθελοντές, να δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, να προσπαθούν να σώσουν ολόκληρο το νησί από την καταστροφή, να απεγκλωβίσουν, να μεταφέρουν και να περιθάλπουν πολίτες με όποια μέσα διαθέτουν.
«Πρέπει να δούμε κατάματα το πρόβλημα»
Όπως δηλώνει ο κ. Δούκας, «σε ένα παράλληλο σύμπαν, τις προηγούμενες μέρες, οι τοπικοί άρχοντες προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν την φωτιά με διατυπώσεις που προξενούν απορία, όπως «..τέσσερις μέρες δεν αποτέλεσε πρόβλημα…» και «δεν διαταράχθηκε ο τουρισμός και η τοπική οικονομία..». Ταυτόχρονα, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, τουριστικές εταιρείες συνέχιζαν τα δρομολόγια Τσάρτερ προς το νησί σαν να μην συνέβαινε τίποτε. Δυστυχώς, αυτό είναι το μοτίβο των τελευταίων χρόνων. Παίρνουν «φωτιά» τα καλοκαίρια μας και αρνούμεθα να το δούμε κατάματα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι φωτιές σβήνουν πια στη θάλασσα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, αχρηστεύοντας κάθε μέσο κατάσβεσης».