Δύσκολη είναι η κατάσταση σχετικά με τα δύο ενεργά μέτωπα στην Αττική, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τόσο τη φωτιά στην Κερατέα όσο και στα Βίλια.
Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παρουσιάζουν μέσω ανάρτησής τους μια νέα δορυφορική απεικόνιση από τις δύο αυτές πυρκαγιές.
«Οι μετεωρολογικοί και περιβαλλοντικοί δορυφόροι "βλέπουν" την ατμόσφαιρα και το έδαφος του πλανήτη μας σε διάφορα μήκη κύματος (κανάλια). Κάνοντας κατάλληλους συνδυασμούς των καναλιών αυτών είμαστε σε θέση να αναδείξουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», αναφέρεται σχετικά.
Συγκεκριμένα, στην εικόνα του meteo.gr παρουσιάζεται το στιγμιότυπο που κατέγραψε ο περιβαλλοντικός δορυφόρος Aqua στις 14:15 της Δευτέρας (16/8).
«Στην αριστερή εικόνα, με κατάλληλο συνδυασμό καναλιών φαίνονται καθαρά τα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Κερατέα και Βίλια καθώς και η καμένη περιοχή στη Βαρυμπόμπη (η τελευταία με καφέ αποχρώσεις). Στη δεξιά εικόνα, εφαρμόζοντας έναν διαφορετικό συνδυασμό καναλιών, προκύπτει μια πιο "φυσική" εικόνα, όπου φαίνεται καθαρά ο καπνός των δύο πυρκαγιών», εξηγούν.
Νωρίτερα, το meteo ανέφερε πως με βάση τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει καθημερινά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι δύο φωτιές εκδηλώθηκαν σε περιοχές όπου η επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμενόταν να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.
«Για πολλοστή φορά αναδεικνύεται η χρησιμότητα των αντικειμενικών, επιστημονικά τεκμηριωμένων πυρομετεωρολογικών δεικτών, οι οποίοι είναι σε θέση να παράσχουν λεπτομερή χωρική πληροφορία σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη επικινδυνότητα των πυρκαγιών, συνεισφέροντας στη χάραξη περισσότερο αποδοτικών στρατηγικών αντιμετώπισης και διαχείρισης», σημείωσαν οι ειδικοί του ΕΕΑ.
Αναφορικά με την ένταση των ανέμων, σημείωσαν πως «σε ό,τι αφορά τη δασική πυρκαγιά των Βιλίων, τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr υποδεικνύουν βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (από ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων, που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 Bf, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 Bf».