Μια νέα πλατφόρμα που στοχεύει να βάλει «φρένο» σε φαινόμενα διαφθοράς στις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης παρουσιάζει σήμερα το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τη νέα εφαρμογή θα εγκαινιάσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης από τη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στη Βίλα Αλλατίνι, στις 10:30. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο οδηγό ή τον υπεύθυνο της σχολής οδηγών να κλείνει online ραντεβού τόσο για τη θεωρητική όσο και για την πρακτική εξέταση.
Τι αλλάζει στην εξέταση για τα διπλώματα οδήγησης
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του υπουργού, ο πολίτης σήμερα πηγαίνει στη Σχολή Οδηγών και καταθέτει μια σειρά δικαιολογητικών για να ξεκινήσει τα μαθήματα οδήγησης, ενώ στο τέλος των μαθημάτων η σχολή τού κλείνει ραντεβού για την εξέταση.
Σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν και διαδρομές προς τη διεύθυνση μεταφορών της κάθε Περιφέρειας. Κάποιες φορές υπάρχουν περιπτώσεις αδιαφάνειας, με την πλευρά του υποψηφίου να πιέζει -με ποικίλους… τρόπους- για να εξεταστεί πιο νωρίς από άλλους.
Πλέον, τα έγγραφα θα κατατίθενται κανονικά. Όμως αντί η σχολή οδηγών να έχει φυσική επαφή με την Περιφέρεια, η διαδικασία θα γίνεται ψηφιακά. Η Περιφέρεια θα «ανοίγει» ραντεβού στην πλατφόρμα και η σχολή οδηγών θα επιλέγει κάποιο για τον υποψήφιο. «Με τη ψηφιακή διαδικασία εξασφαλίζεται η διαφάνεια. Και επιπλέον, σε κάποιο βαθμό, “αποκρύπτεται” το ποιος εξετάζει ποιον» υποστηρίζουν από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι ο προγραμματισμός της εξέτασης για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης θα είναι «απρόσωπος» και πως κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να κανονίσει κάτι με συγκεκριμένο εξεταστή.
Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε στο iefimerida.gr ότι «η ψηφιοποίηση της διαδικασίας που έχει να κάνει με τις διευθύνσεις μεταφορών και τις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης ήταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο στην Περιφέρειά μας και γι’ αυτό επελέγη για την “πρεμιέρα”». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα για τα διπλώματα οδήγησης στην πρώτη της φάση θα αφορά μόνο την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα θα επεκταθεί σε όλη την Περιφέρεια. Από το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης «υπόσχονται» ότι δεν θα καθυστερήσει η υπαγωγή όλων των Περιφερειών στο νέο σύστημα.
Έρχεται και το Car Wallet στα smartphones
Την ίδια στιγμή, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του Car Wallet. Σύμφωνα με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρόκειται για μια εφαρμογή στην οποία θα μπορεί να καταχωρίζεται το δίπλωμα οδήγησης, προκειμένου ο οδηγός να μη χρειάζεται να έχει μαζί του την πλαστική κάρτα.
Το app θα μοιάζει αρκετά στο Covid Free GR Wallet, στο οποίο καταχωρίζονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού καθώς και το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας -με κάποια βασικά στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει ότι, στο άμεσο διάστημα, στο Car Wallet θα «χωρέσουν» ψηφιακά και άλλα έγγραφα, όπως η άδεια κυκλοφορίας και, πιθανότατα, το ΚΤΕΟ και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Να σημειωθεί ότι σύντομα θα παρουσιαστεί μια ακόμα εφαρμογή που θα «φιλοξενεί» ψηφιακά την αστυνομική ταυτότητα.
326.000 προσωρινές άδειες οδήγησης
Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, Μιχάλη Παπαδόπουλο, στις εφαρμογές που δημιουργήθηκαν, από κοινού, με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν κατατεθεί 7.5000 αιτήσεις για ανανεώσεις διπλωμάτων, περισσότερες από 23.000 αιτήσεις για αντικαταστάσεις διπλωμάτων (λόγω φθοράς, κλοπής ή απώλειας) και 4.5000 αιτήσεις για αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας. Την ίδια στιγμή, οι προσωρινές άδειες οδήγησης που έχουν εκδοθεί από τον Μάιο του 2020 φθάνουν πλέον τις 326 χιλιάδες.
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι αναπτύσσεται παράλληλα ένα σύστημα ηλεκτρονικών Μητρώων που αφορούν σε πλήθος τομέων: εξεταστές οδήγησης, πρατήρια, συνεργεία, σταθμοί φόρτισης, όπως επίσης τις αιτήσεις για τα νέα υδατοδρόμια, που έχουν αρχίσει και αδειοδοτούνται, αλλά και την πρόοδο των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.