Την έναρξη εργασιών στη διώρυγα της Κορίνθου τον Ιανουάριο του 2022 ανακοίνωσε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.
Πρόκειται για ένα έργο επείγοντος χαρακτήρα, που έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ως «σύνθετο και ειδικό έργο εθνικού επιπέδου», καθώς αφορά στη δημόσια ασφάλεια και στην αποκατάσταση της ομαλότητας της ναυσιπλοΐας.
Μάλιστα, για την επίσπευση της έναρξης των εργασιών εκδόθηκε Απόφαση Εξαίρεσης από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, προκειμένου να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών στο πρανές από την πλευρά της Πελοποννήσου της διώρυγας.
«Η εν λόγω Απόφαση Εξαίρεσης αφορά στην εκτέλεση τεχνικών έργων επείγοντος χαρακτήρα για την αποκατάσταση και επισκευή των ζημιών από τις καταπτώσεις όγκων περί των 15.000-20.000 κ.μ. Αποτέλεσμα αυτών των αστοχιών είναι η διώρυγα της Κορίνθου να παραμένει κλειστή και να μην είναι διαθέσιμος ο συγκεκριμένος δίαυλος για τη ναυσιπλοΐα», σημείωσε ο κ. Ταγαράς.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός, «με τη σημερινή απόφαση επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης να ξεκινήσουν άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο του 2022, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω των κατάλληλων μέτρων που η Απόφαση επιβάλλει».
«Η διώρυγα της Κορίνθου είναι έργο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, σύμβολο αναφοράς και δεν είναι τυχαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά, με αφορμή την έναρξη των εργασιών.
Ειδικότερα, με απόφαση από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής εξαιρείται το έργο από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατ' εφαρμογή σχετικής διάταξης νόμου, λόγω της κατεπείγουσας και έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας που καλύπτει, η οποία αφορά στη δημόσια ασφάλεια και στην αποκατάσταση της ομαλότητας της ναυσιπλοΐας.
Ωστόσο, από το ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι με την ίδια απόφαση, εντός δύο ετών, ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της διώρυγας Κορίνθου θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το συνολικό έργο, υποβάλλοντας Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία και τη συντήρηση της Διώρυγας στην αρμόδια περιβαλλοντική Αρχή, προκειμένου να εκδοθεί, μετά από διαβούλευση με το κοινό και τις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες, η κατάλληλη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.