Την «πύλη» εξόδου του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας στην πορεία της από την Ελλάδα προς τη Γαλλία και τους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, αποτέλεσε η Διώρυγα της Κορίνθου, συμμετέχοντας στο μήνυμα ενότητας, αδελφοσύνης και ειρήνης που εκπέμπουν οι Αγώνες σε όλο τον κόσμο.
Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, το γαλλικό ιστιοφόρο m/v Belem, το οποίο ταξίδεψε από τη Γαλλία, με σκοπό να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα μετά από το ταξίδι της σε όλη την Ελλάδα, άρχισε το ταξίδι της επιστροφής με προορισμό το λιμάνι της Μασσαλίας.
Το m/v Belem συνόδευσε Γαλλικό Πολεμικό Πλοίο μέχρι την Ανατολική Είσοδο της Διώρυγας Κορίνθου στα Ίσθμια. Από εκεί, το τρικάταρτο ιστιοφόρο διένυσε τη θαλάσσια οδό της Διώρυγας Κορίνθου από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο, συνολικού μήκους 6.300 μέτρων, συνοδευόμενο από Ρυμουλκό και Πλοηγίδα της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ) μέχρι την έξοδο από την Διώρυγα στον Κορινθιακό Κόλπο, στην Αρχαία Δίολκο.
Σε αυτό το ταξίδι αποχαιρετισμού της Ολυμπιακής Φλόγας από την γενέτειρά της προς την Γαλλία, τη Φλόγα συνόδευσαν επιβιβαζόμενοι στο m/v Belem, ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης, ο Δήμαρχος Κορίνθου Νίκος Σταυρέλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Στέφανος Γιουρέλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ) Βασίλης Ανδρικόπουλος, o εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Σωτήρης Μουρίκης και ο Λιμενάρχης Κορίνθου Πλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου ενώ δεκάδες καλεσμένοι παρακολούθησαν τη διέλευση από τα σκάφη ΑΝΝΑ ΙΙ και ΑΡΓΩ.
Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος δήλωσε ότι: «Είναι μια σημαντική μέρα γιατί η Διώρυγα ανοίγει για τη νέα περίοδο. Διαπίστωσα ότι προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασης των πρανών σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου και το Υπερταμείο. Ένα έργο με υψηλό συμβολισμό, καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση της Ελλάδος από τον 19ο αιώνα στον 20ο και πλέον στη νέα εποχή. Η διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας με το γαλλικό πλοίο Belem αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να μεταφέρουμε εικόνες όπως αυτή, που αναδεικνύουν την Ελλάδα στο εξωτερικό».
Οπως δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, «Για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρεται διά θαλάσσης και μάλιστα μέσω της Διώρυγας της Κορίνθου, ένα εμβληματικό έργο. Είναι μάλιστα η πρώτη διέλευση μετά τις εργασίες αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν. Είναι ιδιαίτερη η τιμή γιατί και το μέσο μεταφοράς, το ιστιοφόρο Belem, πλέει από το 1896, συμπίπτει δηλαδή με την επανέναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για έναν ακόμη συμβολισμό, καθώς γνωρίζουμε ότι το ιστιοφόρο αποτελεί εθνικό σύμβολο της Γαλλίας. Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε υπερήφανοι για την Ολυμπιακή Φλόγα της ελπίδας, της ενότητας και της ειρήνης που περνά από αυτόν τον χώρο και προβάλλει την πατρίδα μας για ακόμη μία φορά στην παγκόσμια κοινότητα. Εύχομαι οι Αγώνες που θα ακολουθήσουν να είναι αντάξιοι του Ολυμπιακού πνεύματος».
Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γεώργιος Γκιώνης σημείωσε ότι : «Είναι μία ξεχωριστή μέρα, καθώς από τη Διώρυγα της Κορίνθου περνά η Ολυμπιακή Φλόγα ώστε να ταξιδέψει προς τη Γαλλία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο μας, για το Κανάλι. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους Αγώνες με αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο».
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς στο Υπερταμείο και την ΑΕΔΙΚ να φιλοξενούμε την Ολυμπιακή Φλόγα στη Διώρυγα της Κορίνθου. Η σημερινή εκδήλωση υπενθυμίζει την αξία της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα, υπογραμμίζει τη σύνδεση της Ελλάδας με τον κόσμο. Η Ολυμπιακή Φλόγα, που διέρχεται από αυτόν τον ιστορικό ναύσταθμο, αποτελεί ένα σύμβολο ειρήνης, φιλίας και αρμονίας».
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Στέφανος Γιουρέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας μέσα από τη Διώρυγα της Κορίνθου σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός συναρπαστικού ταξιδιού προς τη Γαλλία. Αυτό το ταξίδι, που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, αναδεικνύει τη συμβολική σημασία της Διώρυγας ως γέφυρας μεταξύ πολιτισμών και εποχών. Ως διαχειριστές αυτού του σημαντικού εθνικού πόρου, είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στην παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσα από την Ολυμπιακή Φλόγα».
Ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ), υπογράμμισε ότι: «Για εμάς είναι ένα ιστορικό γεγονός, καθώς από τη Διώρυγα θα περάσει ένα σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα πλοίο που ξεκίνησε την πορεία του το 1896. Είναι μεγάλη τιμή για τη Διώρυγα, διότι η Ολυμπιακή Φλόγα, μετά από 130 χρόνια περνά για πρώτη φορά από το Κανάλι μας και συγχρόνως δρομολογείται η έναρξη λειτουργίας του Καναλιού, μετά από έναν κύκλο επισκευών από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Είναι μία γιορτή που αξίζει στο Κανάλι και στην τοπική κοινωνία».
Σχετικά με το m/v Belem
Το m/v Belem, το οποίο από το 1984 έχει χαρακτηριστεί Ιστορικό Μνημείo, αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας. Γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς έκανε το παρθενικό ταξίδι του από τη Νάντη στο Belem της Βραζιλίας το 1896.
Πρόκειται για το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα. Αποτελεί τη ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.
Το εμβληματικό ιστιοφόρο ηλικίας 128 ετών, πήρε το όνοµά του από την έδρα της εταιρείας του εφοπλιστή και τραπεζίτη της Νάντης, Φερνάντ Κρουά, το Belem της Βραζιλίας, την πρώτη ευρωπαϊκή αποικία στον Αµαζόνιο, που ιδρύθηκε το 1616 από το βασίλειο της Πορτογαλίας. Χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορεύματος και συνήθως το φορτίο του ήταν κακάο από τη Βραζιλία, ενώ μπορούσε να μεταφέρει έως και 675 τόνους.
Από την 1η Μαΐου, η Διώρυγα θα είναι ανοιχτή στη ναυσιπλοΐα
Το κανάλι θα είναι διαθέσιμο για την ναυσιπλοΐα από την 1η Μαΐου 2024 προκειμένου να εξυπηρετήσει την κίνηση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Υπενθυμίζεται ότι στους χρήστες παρέχεται η δυνατότητα νέου, αναβαθμισμένου περιβάλλοντος ηλεκτρονικών συναλλαγών, στο οποίο μπορεί να προγραμματιστεί ο χρόνος άφιξης, να υπολογιστούν και να πληρωθούν τα τέλη διέλευσης, μέσω του ασφαλούς συστήματος Pay By Link.
Ακολουθεί ο Σύνδεσμος Υπολογισμού Τελών – Αναγγελίας Διέλευσης – Πληρωμής Τελών: https://corinthcanal.com/tolls-calculator
Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλέφωνα επικοινωνίας: +30 27410 30880 & +30 27410 30886
E-mail Επικοινωνίας: Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών: csd@corinthcanal.com & customercare@corinthcanal.com
Τμήμα Πωλήσεων & Επικοινωνίας: sales@corinthcanal.com & ecommerce@corinthcanal.com
Διοικητικές Υπηρεσίες: corinth_canal@aedik.gr & info@corinthcanal.com