Να μη γίνει η πανδημία αιτία να χάσει η Αθήνα άλλη μια δεκαετία αποσκοπούν οι πολιτικές που έχει εκπονήσει και υλοποιεί ο Δήμος της Αθήνας για την στήριξη των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων, τόνισε ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι σε εξέλιξη.
Ο Κώστας Μπακογιάννης, απαντώντας στις επικρίσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει δήμος που από μόνος του να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας. Γι' αυτό, είπε, και παντού οι δήμοι «στρέφονται στο κεντρικό κράτος» σημειώνοντας παράλληλα τις ελλιπείς θεσμικές αρμοδιότητες που έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Στόχος της διοίκησης του, είπε, είναι να κρατηθεί «όρθιος ο δήμος» προσφέροντας στήριξη στους πολίτες αλλά και υλοποιώντας ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: Αναβάθμιση των ψηφιακών εργαλείων παροχής υπηρεσιών των επιχειρήσεων της πόλης, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, όπως της εστίασης, για τη βελτίωση της εικόνας τους, open mall στην Πατησίων, δημιουργία επενδυτικής ταυτότητας της πόλης όπως είναι το Athens film office, Σύμφωνο Ποιότητας με τα καταστήματα της Αθήνας, πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων ανέργων, ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων και της αλληλέγγυας οικονομίας, συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για την προσέλκυση συνεδρίων κ.α.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Κορομάντζος, ενημέρωσε αναλυτικά για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα ο δήμος για τη στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι είναι επικουρικά σε εκείνα που λαμβάνει το κράτος. Πιο συγκεκριμένα ανάφερε την απαλλαγή τελών καθαριότητας, φωτισμού και κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για όσο ήταν κλειστές το 2020 και όσο εξακολουθούν να είναι και το 2021, η ειδική μέριμνα για θέατρα, κινηματογράφους κ.α., η στήριξη επιλέον του κλάδου της εστίασης με απαλλαγή καταβολής τελών για τα τραπεζοκαθίσματα για όσες τα επέκτειναν στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων αποστασιοποίησης, η μείωση και αναστολή πληρωμής ενοικίων σε δημοτικά ακίνητα κ.α.
Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αθήνας. Μεταξύ των μέτρων που πρότεινε ήταν συνολική απαλλαγή τελών φωτισμού και καθαριότητας για τις επιχειρήσεις που είναι στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για το 2020 και όσο διαρκούν τα μέτρα το 2021, 100% απαλλαγή τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, απαλλαγή ενοικίων σε δημοτικά ακίνητα που νοικιάζουν επιχειρήσεις, αξιοποίηση των 40 εκατ. ευρώ στήριξης της επιχειρηματικότητας κ.α.
«Μέτρα τώρα πριν είναι αργά» ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας ότι «ανάπτυξη στην Αθήνα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή τονίζοντας ότι απαιτούνται νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων ζήτησε την απαλλαγή για όλο το 2020 και 2021 όλων των επιχειρήσεων που είναι στους ΚΑΔ για καταβολή τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, μεγάλη μείωση στα ειδικά πρόστιμα, αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπταξης κ.α.
Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την «Ανταρσία για τη Γειτονιά της Αθήνας», τόνισε ότι η «μόνη λύση είναι η ρήξη με τις πολιτικές της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρήσεων». Η Ντίνα Ρέππα από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα» χαρακτήρισε τα μέτρα «σταγόνα στον ωκεανό» και είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί την εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων.
Τέλος, ο δήμαρχος, Κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Γηροκομείο Αθηνών, είπε: «Πήγαμε δια των δικηγόρων μας στο δικαστήριο και είπαμε ότι ο δήμος, το δημοτικό συμβούλιο, μαζί με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, συντεταγμένα, μαζί ζητάμε να διοριστεί προσωρινή διοίκηση που έχει υποδείξει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, τελεία. Ας κρατήσουμε λοιπόν το μέτωπο ενιαίο. Έχουμε δόξα τον Θεό πεδία αντιπαράθεσης και διαφωνίας, δεν χρειάζεται να είναι το Γηροκομείο ένα από αυτά. Μετά από όλα αυτά τα οποία έχουν συμβεί, νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου, ενδεχομένως όχι νομικά, αλλά σίγουρα ηθικά, είναι έκπτωτη».