Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ σχετικά με την άποψη που έχουν για τους εμβολιασμούς οι πολίτες. Όπως προκύπτει, η πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες εμβολιασμένων. Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για την πρόθεση εμβολιασμού σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου.
Ειδικότερα, υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού τάσσονται περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ανεξαρτήτως από το πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικά, το 72% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί, έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο, 65% τον Απρίλιο και 69% τον Ιούνιο.
Ανησυχητικά τα στοιχεία για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί
Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία σε σχέση με την πρόθεση εμβολιασμού των ερωτηθέντων από εκείνους που απάντησα ότι δεν έχουν κάνει καμία δόση. Σύμφωνα με αυτά το 57% δηλώνει ότι δεν θα το κάνει («σίγουρα όχι» 36%, «μάλλον όχι» 21%) έναντι 40% που δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο (26% «μάλλον ναι» και 14% «σίγουρα ναι»).
Επίσης στην ίδια κατηγορία, σε όσους δηλαδή δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολίου, στην ερώτηση «πότε θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», το 40% απαντά ότι δεν θα κάνει «ποτέ» το εμβόλιο, το 24% απαντά ότι θα το κάνει «αρκετά αργότερα», το 16% «μετά από 2-3 μήνες» και το 16% το «συντομότερο δυνατόν».
«Ναι» σε υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αναφανδόν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού για ομάδες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αναλυτικά, στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 19% «σίγουρα όχι», το 9% «μάλλον όχι», ενώ το 7% δήλωσε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ανά απασχόληση προκύπτει ότι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τίθενται με συντριπτική πλειοψηφία (71%) οι συνταξιούχοι, ενώ ακολουθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ποσοστό 45%, οι επιχειρηματίες με 44% και ο ιδιωτικός τομέας με 34%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι υψηλότερα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. Αντιθέτως σε όσους δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο.
Μεταλλάξεις
Σε ό,τι αφορά στην ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, το 60% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι ανησυχούν «πολύ» ή «αρκετά», σε αντίθεση με το 19%, που δηλώνει ότι ανησυχεί «από λίγο έως καθόλου».
Μάλιστα, περισσότερο ανήσυχοι για τις μεταλλάξεις, σε ποσοστό 75%, εμφανίζονται όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, ακολουθούν με 50% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ, στον αντίποδα, όσοι δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, σε ποσοστό 54% δηλώνουν ότι «δεν ανησυχούν».
Η ανησυχία των πολιτών φαίνεται να εντάθηκε με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα, καθώς, σε σχέση με τον Ιούνιο, αυτοί που δήλωσαν ότι ανησυχούν αυξήθηκαν από το 49% στο 60%, σε αντίθεση με αυτούς που δεν ανησυχούν, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί.