Στους λόγους που οδήγησαν στην παράταση των μέτρων και τις μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα αναφέρθηκαν ο Θάνος Δημόπουλος και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Η πίεση στο ΕΣΥ οφείλεται στον αυξημένο αριθμό νοσήσης του ιατρικού προσωπικού, που κάθε μέρα βγαίνει εκτός υπηρεσίας», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Συμπλήρωσε πως, ενώ «κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον και φαίνεται ότι αρχίζει και κυριαρχεί στις εισαγωγές, η Δέλτα κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και τους θανάτους». «Ακόμα η Δέλτα κρατάει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ότι ναι μεν προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε νεότερους και εμβολιασμένους, όχι όμως και σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα.
Υπενθύμισε πως σήμερα ανοίγει η 4η δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «οι ενδείξεις και οι συστάσεις είναι για άτομα που έχουν λόγο για μειωμένη νοσηρότητα».
«Δεν υπάρχουν δεδομένα για μείωση των αντισωμάτων με τα εμβόλια, αλλά ούτε και για βλάβη», ξεκαθάρισε ερωτηθείς σχετικά.
Εξαδάκτυλος: Με βαριά καρδιά είπαμε στην Επιτροπή να συνεχιστούν τα μέτρα
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διευκρίνισε πως, είναι «πιο ακριβές να μιλάμε για συγκράτηση, παρά για υποχώρηση» των κρουσμάτων.
Επεσήμανε την «αδικία» που υπάρχει στα μέτρα, καθώς οι μικρότεροι ηλικιακά, «πληρώνουν» για τους μεγαλύτερους που ανεμβολίαστοι γεμίζουν τα νοσοκομεία.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, που κατέληξε στην εισήγηση για παράταση των μέτρων, είπε πως «με μεγάλο προβληματισμό και βαριά καρδιά είπαμε χθες στην Επιτροπή να συνεχιστούν τα μέτρα για όσους δεν εργάζονται» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των διασωληνώσεων».