Δημήτρης Παρασκευής, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι το ολικό lockdown -Οξύ το πρόβλημα στην Πάτρα - iefimerida.gr

Δημήτρης Παρασκευής, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων: Στο τραπέζι το ολικό lockdown -Οξύ το πρόβλημα στην Πάτρα

Δημήτρης Παρασκευής
Δημήτρης Παρασκευής
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την επιβολή ενός ολικού lockdown στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται στο «κόκκινο», αφήνει ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Όπως τονίζει στο iefimerida.gr «αν τα μέτρα που ελήφθησαν δεν κριθούν αποτελεσματικά και συνεχίσει η αύξηση των κρουσμάτων θα είμαστε αναγκασμένοι, δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση, να προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα είναι στο «τραπέζι» ακόμη και ένα καθολικό lockdown».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα αναπροσαρμόζονται κάθε εβδομάδα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, η στρατηγική των μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας καθορίζεται εβδομάδα με την εβδομάδα.

«Και εμείς αναρωτιόμαστε αν αυτά τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά. Μια σαφής και σίγουρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Είναι κάτι που θα μας το δείξει η πράξη», σχολιάζει.

Στα θετικά της πορείας της πανδημίας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι ο ρυθμός της αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το κύμα του Οκτωβρίου. «Τουλάχιστον προς το παρόν είναι πιο ήπια η κατάσταση. Χρειάζεται όμως όλοι μας να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις επαφές μας, να τηρήσουμε τα μέτρα δεδομένου ότι έχουμε αύξηση και μάλιστα σε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξύ στην Πάτρα. Αν δεν προσέξουμε σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα έχουμε περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος».

Όλα θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα των μέτρων – Τα πιθανά σενάρια

Ο κ. Παρασκευής ξεκαθαρίζει ότι η πορεία της πανδημίας τις επόμενες μέρες θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ο ίδιος εξηγεί: «Υπήρξαν κάποια μέτρα, όπως ο περιορισμός της λειτουργίας του λιανεμπορίου. Δεν έχουμε εικόνα συγχρωτισμού στον ίδιο βαθμό που είχαμε πριν 10 ημέρες. Αν λοιπόν έχουμε μια μικρή βελτίωση μπορεί να δούμε μείωση του ρυθμού της αύξησης των κρουσμάτων. Αν τα μέτρα αυτά δεν έχουν κάποια αποτελεσματικότητα μπορεί να δούμε ακριβώς τον ίδιο ρυθμό αύξησης που παρατηρήθηκε πριν λίγες μέρες και βεβαίως υπάρχει και το σενάριο η κατάσταση να χειροτερεύσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία

Ερωτηθείς σχετικά με τα κρούσματα στα σχολεία που παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το παρελθόν το μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σημειώνει χαρακτηριστικά: «Όλα είναι υπό σκέψη δεδομένης της κατάστασης και πως εξελίσσεται. Γενικά είμαστε συντηρητικοί με τα σχολεία, επειδή τα σχολεία κλείνουν εύκολα με μικρό αριθμό κρουσμάτων για προληπτικούς λόγους. Υπάρχει κόπωση σε όλη την κοινωνία και στα παιδιά αναφορικά με την τήρηση των μέτρων. Όλα θα επανεξεταστούν και αν χρειαστεί να παρθούν μέτρα και προς την κατεύθυνση του κλεισίματος θα συζητηθούν και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις μεταλλάξεις- Καλύπτονται από τα εμβόλια

Αναφορικά, τέλος, με τα χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που σχετίζεται με μια μεγάλη έξαρση στη νότια Αφρική, ο Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνει ότι «υπήρχαν κάποια πρώιμα αποτελέσματα ότι η δραστικότητα μονοκλωνικών αντισωμάτων ή ορού από ασθενείς που είχαν αναρρώσει είχαν μικρότερη εξουδετερωτική δράση. Ενδεχομένως αυτό σημαίνει ότι σ’ αυτά τα στελέχη να μην ήταν αποτελεσματικά τα εμβόλια. Παρ’ όλα αυτά αποτελέσματα μελετών για το εμβόλιο της Moderna έχουν δείξει ότι είναι αποτελεσματικό έναντι αυτών των στελεχών».

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι τόσο τα βρετανικά όσο και τα νοτιοαφρικανικά στελέχη δεν προκαλούν πιο σοβαρό νόσημα σε σχέση με τα υπόλοιπα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Είμαστε σε περίοδο αυξημένου κινδύνου και λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή αυξημένη μολυσματικότητα αυτών των στελεχών πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό δεν συνεπάγεται πανικό ή ότι ξαφνικά έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Τηρώντας τα μέτρα, δείχνοντας λίγο ακόμη υπομονή, θα βγούμε από τη δύσκολη περίοδο η οποία είναι μπροστά μας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ