Την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση επέβαλε το δικαστήριο στον Δημήτρη Λιγνάδη.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3, με τους μειοψηφούντες να έχουν την άποψη ότι θα έπρεπε να επιβληθεί ποινή 11 ετών.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το δικαστήριο αποφάσισε συνολικά ποινή 15 ετών για τους δύο βιασμούς, αλλά ο εισαγγελέας πρότεινε συγχώνευση, πρόταση που υιοθέτησε τελικά το δικαστήριο.
Να μη δοθεί αναστολή στην έφεση, προτείνει ο εισαγγελέας για τον Δημήτρη Λιγνάδη
Ο εισαγγελέας πρότεινε να μη δοθεί αναστολή στην έφεση: «Να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση, καθώς είναι πιθανό να τελέσει νέα αδικήματα. Δεν αρκούν τυχόν περιοριστικοί όροι και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο».
Η αναστολή στην έφεση είναι κρίσιμο στοιχείο, καθώς από αυτή θα κριθεί αν ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιστρέψει στη φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερος.
Η διαδικασία συνεχίζεται με την τοποθέτηση της υπεράσπισης και ακολούθως θα λάβει την απόφασή του το δικαστήριο.
Aναλυτικά οι ποινές που αποφάσισε το δικαστήριο για τον Λιγνάδη
Συγκεκριμένα, και πριν από τη συγχώνευση ποινών, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει την ποινή κάθειρξης 10 ετών στον Δημήτρη Λιγνάδη για τον βιασμό του ανήλικου ουκρανικής καταγωγής. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3.
Για τον βιασμό του ανήλικου Αιγύπτιου, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη πέντε ετών, με την απόφαση να λαμβάνεται και αυτή κατά πλειοψηφία 4-3.
Να σημειωθεί ότι το ανώτατο προβλεπόμενο όριο ποινής είναι τα 15 έτη, ενώ η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή είναι της πενταετούς φυλάκισης.
Ο εισαγγελέας από την πλευρά του είχε προτείνει 12 έτη ποινή κάθειρξης, ενώ το δικαστήριο, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση, είχε απορρίψει την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Ενοχος για δύο βιασμούς, αθώος για τους άλλους δύο
Το δικαστήριο νωρίτερα αποφάσισε ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορήθηκε.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Παναγιώτα Γιούπη, ανακοίνωσε την ετυμηγορία των δικαστών.
Συγκεκριμένα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή Λιγνάδη για δύο βιασμούς σε βάρος ανηλίκων, και την αθώωσή του για τον βιασμό ενός ενηλίκου και ενός ανήλικου αγοριού.
Το δικαστήριο αθώωσε τον σκηνοθέτη λόγω αμφιβολιών για την περίπτωση του πρώτου καταγγέλλοντος, κατά πλειοψηφία, και του τρίτου καταγγέλλοντος ομόφωνα, ο οποίος τον είχε μηνύσει για βιασμό, ωστόσο δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο να υποστηρίξει την καταγγελία του.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών με πλειοψηφία 5-2, για τον πρώτο από τους βιασμούς ανηλίκων που του αποδίδονται με χρόνο πράξης το 2011, κρίθηκε επίσης ομόφωνα αθώος για τον βιασμό το 2018 του ενηλίκου, ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο να καταθέσει.
Το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον Δημήτρη Λιγνάδη με πλειοψηφία 4-3, για πράξη βιασμού κατά ανηλίκου που φέρεται να τελέστηκε το 2015, ενώ η μειοψηφία για την πράξη αυτή, που ήταν η πρόεδρος, ένας ένορκος και ένας δικαστής, είχε την άποψη ότι πρέπει να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Επίσης, κρίθηκε ένοχος με πλειοψηφία 5-2 για βιασμό ανηλίκου το 2015, τον οποίο φιλοξένησε στο σπίτι του. Μειοψηφία για την υπόθεση αυτή ήταν η πρόεδρος και ένας δικαστής, οι οποίοι θεώρησαν ότι πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του σκηνοθέτη για τρεις πράξεις βιασμού σε βάρος ανήλικων ανδρών, ενώ είχε ζητήσει ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για την τέταρτη καταγγελία ενός ενηλίκου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε τελικά στο δικαστήριο να καταθέσει.