Ο δημιουργός της φόρμας PLF για τον κορωνοϊό στο iefimerida: «Το σύστημα λειτούργησε, η χαλάρωσή μας εκτόξευσε τα κρούσματα» - iefimerida.gr

Ο δημιουργός της φόρμας PLF για τον κορωνοϊό στο iefimerida: «Το σύστημα λειτούργησε, η χαλάρωσή μας εκτόξευσε τα κρούσματα»

 Ο δημιουργός της φόρμας PLF για τον κορωνοϊό Σπύρος Καραμπαμπάς
Ο δημιουργός της φόρμας PLF για τον κορωνοϊό Σπύρος Καραμπαμπάς στο iefimerida

Στα τέλη Ιουνίου, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν τα σύνορα για να δεχθεί η Ελλάδα τους πρώτους τουρίστες εν μέσω κορωνοϊού, στην εταιρία ανάπτυξης λογισμικού του Σπύρου Καράμπαμπα επικρατούσε «πολεμικός» πυρετός, ετοίμαζαν το PLF.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του είχε αναθέσει τη δημιουργία του συστήματος PLF (passenger locator form) της φόρμας που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. «Εκείνες τις ημέρες δουλεύαμε 24 ώρες το 24ωρο καθώς είχαμε στη διάθεσή μας πολύ λίγο χρόνο πριν ανοίξει ο τουρισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος τουρίστας θα υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού

Οι ταξιδιώτες σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα συμπληρώνουν τη φόρμα με τα στοιχεία τους και παίρνουν ένα QR code ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους σε περίπτωση που χρειαστεί ιχνηλάτηση. Παράλληλα με βάση τον αλγόριθμο που δημιούργησε η ομάδα του Κίμωνα Δρακόπουλου, επίκουρου καθηγητή στην Επιστήμη των Δεδομένων στην Καλιφόρνια, κρίνεται ποιος τουρίστας θα υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού, ποιος δεν θα υποβληθεί και ποιος πρέπει να μπει σε καραντίνα. Εμείς έχουμε την ευθύνη της ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ οκτώ φορέων, ΕΟΔΥ, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κλπ και τριών εταιρειών», λέει ο κ Καράμπαμπας στο iefimerida.

Το QR code για τον έλεγχο του PLF
Το QR code για τον έλεγχο του PLF

Το σύστημα ελέγχου των τουριστών δεν έπεσε ποτέ -Χρησιμοποιούμε servers της Amazon

Απόφοιτος του κολεγίου Αθηνών με σπουδές στη Βρετανία ο Σπύρος Καράμπαμπας είναι business developer director στην εταιρία cytech και μαζί με τους συνεργάτες του εξακολουθούν να δουλεύουν ασταμάτητα για την διασύνδεση των αρμόδιων φορέων και την αποτελεσματική μεταφορά των δεδομένων που αφορούν τον covid19. «Το σύστημα ελέγχου των τουριστών λειτούργησε άψογα και παρά τον όγκο των δεδομένων το site του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης travel.gov.gr στο οποίο συμπληρώνονται οι φόρμες δεν «έπεσε» ποτέ. Όχι τυχαία αφού χρησιμοποιούμε servers της Amazon, βήμα πολύ σημαντικό στην ψηφιοποίηση του κράτους» επισημαίνει ο κ. Καράμπαμπας. Τονίζει όμως πως παρ’ ότι ο τουρισμός ελέγχθηκε σε μεγάλο βαθμό, στο εσωτερικό της χώρας δεν επιδείξαμε την ανάλογη προσοχή. «Η δική μας χαλάρωση στα μέτρα προστασίας είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοιού που βλέπουμε αυτές τις ημέρες».

Ο Σπύρος Καράμπαμπας
Ο Σπύρος Καράμπαμπας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο

Όπως αναφέρει ο κ. Καράμπαμπας η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που κινήθηκε στην κατεύθυνση ελέγχου των τουριστών με ολοκληρωμένο σύστημα. Αυτό όμως –σημειώνει- δεν αρκεί καθώς θα δεδομένα αλλάζουν και ο μηχανισμός πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. «Ο τρόπος που ταξιδεύουμε έχει αλλάξει. Ακόμα κι όταν φτάσουμε στο σημείο να ελέγχονται όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα με γρήγορα τεστ θα πρέπει να τροποποιήσουμε το σύστημα και να το τροφοδοτούμε με νέα στοιχεία. Ανάμεσα σε αυτά μπορεί να είναι η επικινδυνότητα της κάθε χώρας, πότε έγιναν τα τεστ, πόσο αξιόπιστα είναι.

Πρόκειται για έναν αγώνα διαρκείας» τονίζει και προσθέτει ότι μέσα από την περιπέτεια με τον κορωνοιό αναδεικνύεται η ανάγκη για ψηφιακό «lifting» στο σύνολο των υπηρεσιών του κράτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ