Αβγά σαλαχιών θα επιχειρήσουν να εκκολάψουν, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, μέλη περιβαλλοντικής οργάνωσης σε υδατοδεξαμενές στη Χαλκιδική.
Πρόκειται για πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, η οποία σε συνεργασία με το Sani resort θα προχωρήσει σε εκκόλαψης αβγών σαλαχιών που προκύπτουν από παρεμπίπτουσα αλιεία.
Το είδος Raja radula έχει χαρακτηριστεί ως «κρισίμως κινδυνεύον»
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αναστασία Χαρίτου από την iSea, είναι μία δράση αποκατάστασης που αφορά στον Τραχύβατο (Raja radula), που έχει χαρακτηριστεί ως «κρισίμως κινδυνεύον» είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο απειλούμενων ειδών της Ελλάδας. Αν και ο Τραχύβατος αποτελεί ένα από τα δύο είδη ενδημικών βάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, υπάρχουν μόνο σποραδικές μελέτες σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία του, που προέρχονται κυρίως από τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο.
«Μπορεί να μην είναι είδος-στόχος για τους αλιείς αλλά αν πέσει στα δίχτυα τους ως παρεμπίπτον αλίευμα, γίνεται εμπορεύσιμο» εξηγεί η κ. Χαρίτου.
Η περιβαλλοντική οργάνωση υλοποιεί πρόγραμμα για την προστασία του απειλούμενου Τραχύβατου στο Θρακικό Πέλαγος, με στόχο τη διερεύνηση της παρουσίας του είδους στην περιοχή σε σχέση με τον κύκλο ζωής του και τον αντίκτυπο της τοπικής αλιείας στον πληθυσμό του, μέσα από συστηματική συλλογή βιολογικών δεδομένων και σήμανση και παρακολούθηση των εργαλείων που αλιεύουν το είδος.
Το Θρακικό πέλαγος έχει χαρακτηριστεί ως σημαντική περιοχή για τον Τραχύβατο, λόγω της περιορισμένης κατανομής του αλλά και της αναπαραγωγής του είδους σε αυτήν. Σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η iSea, που έχει εργαστεί στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος By ElasmoCatch καταγράφοντας συναθροίσεις ενήλικων τραχύβατων σε τράτες βυθού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, νεογέννητα θηλυκά σε κύηση και θηλυκά που έχουν εναποθέσει τα αβγά τους παρατηρήθηκαν σε δίχτυα στην Καβάλα. «Τα δεδομένα αυτά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, «επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή είναι πολύ σημαντική για το είδος, ωστόσο οι αναπαραγωγικές συναθροίσεις και η σημαντικότητα του Κόλπου της Καβάλας ως νηπιοτροφείο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί».
Εκκόλαψη αβγών σαλαχιού
«Στο πλαίσιο του προγράμματος που θα υλοποιήσουμε φέτος στο Sani, θα δημιουργηθούν υδατοδεξαμενές, όπου θα προσπαθήσουμε να εκκολάψουμε τις κάψες με τα αβγά που παράγουν τα συγκεκριμένα σαλάχια. Τα αβγά θα συλλεχθούν από ψαράδες, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στο Θρακικό Πέλαγος. Στην ουσία πρόκειται για κάψες που πιάνονται στα δίχτυα και αφυδατώνονται, αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να τις ενυδατώσουμε στις δεξαμενές, δημιουργώντας τις ανάλογες συνθήκες προκειμένου να δούμε αν θα καταφέρουν να εκκολαφτούν» εξηγεί η κ. Χαρίτου.
Σημειώνεται ότι η iSea συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με το Sani Resort με πρόγραμμα παρακολούθησης δελφινιών στην θαλάσσια περιοχή. Από φέτος, το πρόγραμμα διευρύνεται με εκπαιδευτικά και υποβρύχια μονοπάτια για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας αλλά και συστηματική παρακολούθηση των δελφινιών καθώς στην περιοχή έχει εντοπιστεί πληθυσμός με κοινά δελφίνια και ζωνοδέλφινα.