Δήμαρχος Αλίμου για απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα - iefimerida.gr

Δήμαρχος Αλίμου για απόφαση ΣτΕ για ΝΟΚ: Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα

Ακίνητα
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI / ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την χθεσινή απόφαση του ΣτΕ που έβαλε «στοπ» στον ΝΟΚ σχολίασε σήμερα στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Το ΣτΕ έκρινε χθες αντισυνταγματική την πλειοψηφία των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που επιφέρουν προσαύξηση στη δόμηση και στο ύψος των κτιρίων. Κατέληξε ωστόσο, πως για λόγους δημοσίου συμφέροντος η απόφαση αυτή δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήμαρχος Αλίμου: O κόσμος θεώρησε και σωστά, ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής του και η αξία της περιουσίας του

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, αρχικά θέλησε να εξηγήσει γιατί ο Δήμος αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. «Εμείς είδαμε μέσα στην πόλη μας να ανεγείρονται κτήρια τα οποία εξείχαν εμφανώς και πολύ έντονα από το υπόλοιπο ανάγλυφο. Δηλαδή η πόλη μας έχει μια σχετικά ήπια και ποιοτική δόμηση. Και ξαφνικά είδαμε μέσα από τον αστικό ιστό να ξεπροβάλλουν ορισμένες οικοδομές, οι οποίες είχαν πολύ μεγάλη διαφορά στο ύψος σε σχέση με τα γειτονικά τους κτήρια.

Αυτό μας κίνησε την περιέργεια και αυτό προκάλεσε και κοινωνική αντίδραση, γιατί ο κόσμος θεώρησε και σωστά θεώρησε ότι υποβαθμίζεται και η ποιότητα της ζωής του και η αξία της περιουσίας του και η καθημερινότητά του. Εν πάση περιπτώσει, δηλαδή αυτό που έχουμε κερδίσει ως πόλη, να έχουμε ένα επίπεδο ποιότητας ζωής, το χάνουμε. Ψάξαμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Προσπαθήσαμε στην αρχή μέσα από διαδικασίες διοικητικές, πολεοδομικές να βάλουμε ένα φρένο στην κατάσταση αυτή. Δεν γινόταν και ο μονόδρομος πια ήταν η προσφυγή στη διοικητική δικαιοσύνη».

«Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα»

«Δεν μπορεί να μετράει ως φυτεμένο δώμα η πισίνα στην ταράτσα. Ήρθε λοιπόν και είπε εχθές το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι η πισίνα στην ταράτσα πρέπει να είναι δόμηση κι όχι επειδή κάνεις δήθεν φυτεμένο δώμα να παίρνεις ύψος και να χτίζεις. Ή παράδειγμα δεν μπορώ να χτίζω μεζονέτα μέσα στην πολυκατοικία και η μεζονέτα ο εσωτερικός της όροφος να μην μετράει καθόλου στον συντελεστή δόμησης.

Για να καταλάβετε, με παράδειγμα, έχουμε προσβάλει μία οικοδομή η οποία έγινε σε οικόπεδο που δικαιολογούσε να χτίσει 560 τετραγωνικά μέτρα και το κτήριο που τελικά φτιάχνεται, που έβγαλε άδεια ο κατασκευαστής, είναι σχεδόν 1000 τετραγωνικά μέτρα. Μιλάμε για μία κατάχρηση η οποία διαταράσσει την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Η περιοχή μπήκε στο σχέδιο. Κόπηκαν οικόπεδα τα οποία είχαν συγκεκριμένο ύψος και συγκεκριμένο συντελεστή. Άρα προβλέψαμε αντίστοιχα σχολεία, πλατείες, χώρους στάθμευσης, χώρους άθλησης, παιδικές χαρές» πρόσθεσε ο κ. Κονδύλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ισχύει για όσους έχουν ήδη ξεκινήσει να χτίζουν στον Άλιμο

Ερωτηθείς για το αν ισχύει η απόφαση για όσους έχουν ήδη ξεκινήσει να χτίζουν στον Άλιμο ο κ Κονδύλης απάντησε: «Γίνεται μια διάκριση στην ανακοίνωση. Πρέπει βέβαια να διαβάσουμε την απόφαση με προσοχή. Είναι διαφορετικά για τις άδειες που έχουν ήδη προσβληθεί. Εμείς, ας πούμε στην πόλη έχουμε προσβάλλει περίπου 30 κτήρια. Αυτά τα κτήρια αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουν πρόβλημα. Έχουν ήδη σταματήσει κάποια με ασφαλιστικά μέτρα».

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος ο οποίος έχει εμπλακεί ενεργά ως νομικός στην υπόθεση. «Είναι μια υπόθεση που απασχολεί πραγματικά τα τρία τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία, γιατί δεν είναι μόνο κατασκευαστικός κλάδος. Είναι πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την οικοδομή».

Ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι έχουμε μια πρωτοφανή διαδικασία γι' αυτό ενδεχομένως είναι και δύσκολο να γίνει κατανοητό. «Για πρώτη φορά το ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας λειτούργησε με τέτοια ταχύτητα. Αυτό είναι αναμφισβήτητα θετικό και πρέπει να χαιρετίσουμε την ταχύτητα. Δηλαδή η δίκη έγινε 11/10 και χθες, δύο μήνες μόλις μετά, έχουμε ανακοίνωση για την απόφαση» δήλωσε.

«Ο νέος οικοδομικός κανονισμός δίνει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να αυξάνουν το ύψος του κτηρίου και τη δόμηση, εφόσον εξασφαλίζουν κάποια περιβαλλοντικά οφέλη, δηλαδή μειώνουν την κάλυψη του κτηρίου και αυξάνουν την ενεργειακή του απόδοση. Εξασφαλίζουν δηλαδή Α+ ενεργειακή κλάση, αυξάνουν τους ακάλυπτους χώρους, δημιουργούν εν δυνάμει κάποιους ακάλυπτους χώρους και μπορούν να συνεισφέρουν και στους κοινόχρηστους» εξήγησε ο κ. Παπαπετρόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχουν και χώροι που χτίζονται αλλά δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Αυτό ενδεχομένως δημιουργεί κάποια επιβάρυνση στη δόμηση. Όμως στο σύνολό του φιλοδοξούσε ο νομοθέτης να δώσει ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να δημιουργήσει σύγχρονα, ενεργειακής απόδοσης κτήρια» τόνισε και εξήγησε πώς φθάσαμε στην απόφαση του ΣτΕ.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση του ΣτΕ

«Ξεκινάμε από το 2022. Το προσβάλει ο Δήμος Αλίμου. Βγαίνουν κάποιες αποφάσεις το 2024 του 5ου τμήματος και επειδή διακρίνουν μια αντισυνταγματικότητα, ότι αντίκειται στο άρθρο 24 για την περιβαλλοντική προστασία, για το οικιστικό κεκτημένο, παραπέμπουν στην Ολομέλεια για να αποφανθεί οριστικά. Η Ολομέλεια συνεδριάζει 11/10 και χθες έχουμε την ανακοίνωση του προέδρου του δικαστηρίου που λέει ότι ο νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός».

«Μετά το 19 μπορεί να γίνει σωρευτική εφαρμογή, δηλαδή κάποιος κατασκευαστής να εφαρμόσει όλα τα κίνητρα και να προσαυξήσει και 2 και 3 μέτρα το ύψος και να αυξήσει και τη δόμηση. Αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό» σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ