Δίκη Πισπιρίγκου: «Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται θάνατος της Τζωρτζίνας», κατέθεσε παιδίατρος - iefimerida.gr

Δίκη Πισπιρίγκου: «Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται θάνατος της Τζωρτζίνας», κατέθεσε παιδίατρος

Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την κατάθεση της ιατρού Μυρσίνης Μαυρίκου, διευθύντριας Α' παιδιατρικής στο νοσοκομείο Παίδων - Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Με την μαρτυρία της ιατρού από το συγκεκριμένο νοσοκομείο άνοιξε το σκέλος της διερεύνησης των αιτίων που οδήγησαν στο θάνατο τη μικρή Τζωρτζίνα τον Ιανουάριο του 2022, στην οποία -σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα- χορηγήθηκε θανατηφόρα δόση κεταμίνης από την ίδια της τη μητέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μάρτυρας μίλησε για το ιστορικό νοσηλείας του παιδιού στο νοσοκομείο Παίδων. Όπως είπε το είδε πρώτη φορά στις 27 Ιανουαρίου 2022. «Είχε βαριά κλινική εικόνα λόγω υποξαιμικής εγκεφαλοπάθεια. Μας παραπέμφθηκε από το νοσοκομείο Πατρών λόγω επεισοδίων αποκορεσμού και βραδυκαρδίας και οι γιατροί δεν μπορούσαν να αξιολογήσουν τι σημαίνει. Γι' αυτό ήρθε να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος με 24ωρη παρακολούθηση», είπε στην αρχή της κατάθεσής της και σημείωσε ότι η Ρούλα Πισπιρίπγκου της είχε πει ότι το κοριτσάκι πριν την ανακοπή είχε κάνει έναν πανικό στο σπίτι πριν πάει στο νοσοκομείο.

  • Πρόεδρος: Τι ερωτήσεις κάνατε στους γονείς;
  • Μάρτυρας: Για το οικογενειακό ιστορικό τους. Δε μου ανάφεραν ότι υπάρχει κάτι. Μου είπαν όμως για τους δύο προηγούμενους αιφνίδιους θανάτους των παιδιών. Στην οικογένεια δεν υπήρχαν προβλήματα. Μάλιστα για το πρώτο παιδί, όταν η μητέρα μου είπε ότι πέθανε από οξεία ηπατική ανεπάρκεια και ρώτησα αν είχε πρόβλημα, μου είπε όχι. Και της απάντησα «περίεργο». Για το άλλο παιδάκι μου είπαν ότι πέθανε από αγενεσία φλεβόκομβου, κάτι που πρώτη φορά άκουσα σαν γιατρός. Μου φάνηκε περίεργο, μίλησα με τους καρδιολόγους και εκείνοι μου είπαν το ίδιο. Ότι είναι περίεργο γιατί θα έπρεπε να έχει εμφανίσει κάποια συμπτώματα αν υπήρχε αυτό το εύρημα.

Η παιδίατρος ρωτήθηκε για τη συμπεριφορά της κατηγορούμενης το διάστημα που παρέμεινε στο Νοσοκομείο Παίδων και τη στιγμή που το παιδί εμφάνισε το μοιραίο επεισόδιο. Όπως κατέθεσε, η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν απόλυτα ψύχραιμη. «Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο ψύχραιμη ήταν. Ακόμη και όταν το παιδί έκανε επεισόδιο στο πρόσωπο της δεν υπήρχε ούτε η αγωνία ούτε ο φόβος. Αυτό δε συμβαίνει στους γονείς. Μάλιστα σε κάποιο επεισόδιο που το παιδί δεν είχε κάνει βραδυκαρδία, αλλά ταχυκαρδία, μου είπε ότι «έτσι συμβαίνει και θα κάνει σε λίγο». Με απόλυτη ψυχραιμία και ηρεμία. Αυτό δεν το έχω συναντήσει ποτέ ξανά σε γονείς. Να προβλέπει γονιός τι θα πάθει το παιδί του;»

Η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ρώτησε επισταμένως για ποιο λόγο αποφασίστηκε η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε η Τζωρτζίνα να μην δίνεται από τη μητέρα, αλλά από το νοσηλευτικό προσωπικό. «Είχα περιστατικά που με είχαν προβληματίσει», απάντησε η μάρτυρας και εξήγησε: «Στην Πάτρα το παιδί εμφάνιζε περιστατικά, αλλά στη ΜΕΘ δεν είχε κανένα επεισόδιο όσο ήταν από την επίβλεψη γιατρών και νοσηλευτών. Ήθελα να είμαι σίγουρη ότι τα φάρμακα χορηγούνται σωστά και δεν γίνεται κάτι. Και μιλάω φυσικά για τα φάρμακα που χορηγούσε η μητέρα μέσω γαστροστομίας».

  • Πρόεδρος: Τι μπορούσε να προκαλέσει η μη σωστή χορήγηση φαρμάκων; Για παράδειγμα παραπάνω δόση;
  • Μάρτυρας: Ένα φάρμακο αντιεπιληπτικο μπορεί σε μεγάλη δόση να αποδειχτεί θανατηφόρο. Εγώ ήθελα να είμαι σίγουρη ότι όλα γίνονται όπως έπρεπε.

Η εισαγγελέας της έδρας ρώτησε την μάρτυρα για το τελευταίο επεισόδιο της Τζωρτζίνας με τη μοιραία κατάληξη. Η κα Μαυρίκου υποστήριξε ότι κανείς εκ των ιατρών και νοσηλευτών δεν ήταν παρών, όταν άρχισε να εκδηλώνεται. «Δεν το είδε κάνεις αυτό το επεισόδιο. Το παιδί, όταν μπήκε η συνάδελφος, ήταν ήδη νεκρό. Στις 29 Ιανουαρίου δεν ξέρει κανείς τι έγινε. Το παιδί βρέθηκε ξαφνικά σχεδόν νεκρό. Κάτι τρομερά περίεργο. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση. Η μητέρα ήταν ο μόνος άνθρωπος που βρισκόταν μέσα. Στα δυο επεισόδια πριν τον θάνατο, κάναμε επίσκεψη σε απέναντι δωμάτια και ήρθε στην πόρτα και μας το είπε. Πάντα η μητέρα ήταν παρούσα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Υποστήριξη της κατηγορίας: Τα οξύμετρα του νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά;
  • Μάρτυρας: Δεν μου έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα. Είναι ρυθμισμένα να χτυπούν και να ακούγονται στο διάδρομο, στο νοσηλευτικό γραφείο. Το γιατί δεν χτύπησε το οξύμετρο δεν μπορώ να σας πω. Εκείνη την ημέρα δεν χτύπησε. Το παιδί βρέθηκε σχεδόν νεκρό, η μητέρα μας ειδοποίησε.
  • Υποστήριξη της κατηγορίας: Όταν ένας άνθρωπος δεν έχει καρδιακό παλμό, σφίξεις και αναπνοή, δεν είναι νεκρό;
  • Μάρτυρας: Ναι. Το παιδί κατέγραφε σφίξεις 30, γι'αυτό είπα πριν «σχεδόν» νεκρό.
  • Υπεράσπιση: Ξέρετε την ουσία κεταμίνη;
  • Μάρτυρας: Την έμαθα μετά. Υπάρχει μόνο στα χειρουργεία και στις εντατικές. Δεν την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Μπορεί να προκαλέσει καταστολή, εμέτους, ταχυκαρδία κ.α.
  • Πρόεδρος: Από τα επεισόδια που είδατε, τις ιατρικές εξετάσεις και δεδομένα, έχετε βγάλει συμπέρασμα σε τι οφείλεται ο θάνατος του παιδιού;
  • Μάρτυρας: Από τα ιατρικά δεδομένα δεν δικαιολογείται ο ακαριαίος και ο αιφνίδιος θάνατος του παιδιού. Όταν έφυγα την Παρασκευή από το νοσοκομείο, δεν περίμενα ότι την επόμενη ημέρα θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ