Με την κατάθεση της παιδιοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά που είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη πριν το κοριτσάκι εισαχθεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Η κατηγορούμενη για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης δεν είναι παρούσα στο εδώλιο, ενώ και ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας απουσιάζει λόγω κωλύματος, καθώς έχει άλλο δικαστήριο. Μάλιστα, χρειάστηκε να παρουσιαστεί για λίγο στη δικαστική αίθουσα ώστε να εξηγήσει τον λόγο της απουσίας του και να ενημερώσει ότι θα απευθύνει ερωτήσεις στη μάρτυρα σε επόμενη συνεδρίαση.
Η κατάθεση της παιδιοκαρδιολόγου στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου
Η κ. Καρατζά, η οποία είναι και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο, θεωρείται κομβική μάρτυρας, καθώς είχε εξετάσει την Τζωρτζίνα και δεν είχε βρει κάποιο παθολογικό δείγμα στο κοριτσάκι. Η κλήτευσή της στο δικαστήριο έγινε μετά από αίτημα της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Στις 29 Μαρτίου 2021 εξέτασα την Τζωρτζίνα. Ήταν μετά από παραπομπή της παιδιάτρου της οικογένειας, επειδή είχαν χαθεί τα δύο αδελφάκια του.
Εξέτασα το παιδί και ήταν όλα φυσιολογικά. Ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο», κατέθεσε η κ. Καρατζά, η οποία πρόσθεσε ότι «ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στις εξετάσεις που κάνουν τα παιδιά εάν δεν υπάρχει εύρημα-σύμπτωμα».
Η μάρτυρας είπε πως ενημερώθηκε από το Ωνάσειο ότι ο γονιδιακός έλεγχος στο παιδί δεν έδειξε κάποια κληρονομική πάθηση.
«Υπάρχει μια πολύ σπάνια ομάδα κληρονομικών παθήσεων της καρδιάς. Στο Ωνάσειο υπάρχει τέτοιο κέντρο. Μου είπαν ότι έγινε έλεγχος γονιδιακός στην Τζωρτζίνα και ήταν αρνητικός», κατέθεσε.
- Πρόεδρος: Όταν κάποιος παθαίνει ανακοπή στον ύπνο, πώς το αντιλαμβανόμαστε;
- Μάρτυρας: Δεν βλέπουμε τίποτα. Μόνο ότι πέθανε. Δυστυχώς, το βλέπουμε και στα παιδιά… Υπάρχει μια περίπτωση να κάνει προθανάτιο ρόγχο.
Η μάρτυρας ρωτήθηκε για το πότε επικοινώνησαν μαζί της οι γιατροί από το Καραμανδάνειο για την περίπτωση της Τζωρτζίνας.
«Στις 8/4 το παιδί μπήκε στο νοσοκομείο με αναφερόμενους σπασμούς. Με πήραν και μου είπαν να το δω. Ανακάλεσα στη μνήμη μου την επόμενη ημέρα ότι το είχα δει και δεν χρειαζόταν, και ακυρώσαμε το ραντεβού», κατέθεσε.
Στη μάρτυρα επιδείχθηκαν καρδιογραφήματα της Τζωρτζίνας της πρώτης ημέρας και απάντησε ότι όλα ήταν φυσιολογικά για την ηλικία του παιδιού. Για τα αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια η κ. Καρατζά ήταν κατηγορηματική ότι δεν σχετίζονται με ανακοπή, αλλά είναι το αποτέλεσμα της ίωσης, του στρες και των εμέτων.
- Πρόεδρος: Ανακοπή εκτός από πρόβλημα στην καρδιά πότε μπορεί να εμφανιστεί;
- Μάρτυρας: Σε νευρολογικό πρόβλημα ή σε βαριά λοίμωξη. Ακόμα και η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Εδώ όμως δεν έχουμε κλινικά ευρήματα. Έγινε εν αιθρία, δεν είχε καν πυρετό. Με βάση τη δική μου ιατρική λογική, δεν μπορώ να εξηγήσω την ανακοπή.
Η κ. Καρατζά ρωτήθηκε από την πρόεδρο πότε εξέτασε ξανά την Τζωρτζίνα και εκείνη απάντησε ότι είδε το κοριτσάκι στις 12/4, όταν πια είχε μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Ρίου, μετά το επεισόδιο ανακοπής στο Καραμανδάνειο.
«Εξεπλάγην, γιατί μετά από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή είχε μόνο λίγο υγρό, ενώ άλλα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη. Δείχνει ότι παρά την παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν υπέστη βλάβη. Το ότι προσπαθούσαν 50 λεπτά στο Καραμανδάνειο να την επαναφέρουν δείχνει ότι η καρδιά δεν είχε πρόβλημα. Και η ανάνηψη έγινε σωστά, και το παιδί δεν είχε πρόβλημα. Αν ήταν καρδιοπαθές, θα είχε πεθάνει», σημείωσε η παιδοκαρδιολόγος.
- Εισαγγελέας: Πόσο γρήγορα πρέπει να ξεκινά η ανάνηψη;
- Μάρτυρας: Ιδανικά πριν τα δέκα λεπτά. Όσο χρόνο χάνουμε, τόσο εγκέφαλο χάνουμε.
- Εισαγγελέας: Έγινε τόσο άμεση επέμβαση;
- Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Μετά τα είκοσι λεπτά εάν δεν έχει επανέλθει ο ασθενής, τότε ο εγκέφαλος παθαίνει βλάβη. Μετά τα πενήντα λεπτά ανάνηψης είναι αναμενόμενο να έχει υποστεί βλάβη στον εγκέφαλο.