Δίκη Πισπιρίγκου: «Θα έπρεπε να γίνει λεπτομερής γονιδιακός έλεγχος μετά τους θανάτους των παιδιών» κατέθεσε καθηγητής γενετικής - iefimerida.gr

Δίκη Πισπιρίγκου: «Θα έπρεπε να γίνει λεπτομερής γονιδιακός έλεγχος μετά τους θανάτους των παιδιών» κατέθεσε καθηγητής γενετικής

H Ρούλα Πισπιρίγκου με μάσκα έξω από τα δικαστήρια
H Ρούλα Πισπιρίγκου / Φωτογραφία: Intime
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την κατάθεση του Τόντορ Άρσοφ, ιατρού και καθηγητή γενετικής στη Βόρεια Μακεδονία συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο μάρτυρας μαζί με μία ακόμα επιστήμονα γενετικής είχαν προταθεί χθες ως μάρτυρες ειδικών γνώσεων από τη Ρούλα Πισπιρίγκου και μετά από απόφαση του δικαστηρίου κατέθεσε τελικά ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας παρέδωσε στο δικαστήριο μία έκθεση που συνέταξε μαζί με τη συνάδελφό του στις 14/10, έχοντας ως πηγή πληροφόρησης όπως είπε την ιατροδικαστή Ουρανία Δημακοπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποστήριξε στο δικαστήριο ότι λόγω του ιστορικού της οικογένειας και των θανάτων και των τριών παιδιών του ζεύγους Δασκαλάκη-Πισπιριπγκου θα έπρεπε να γίνει λεπτομερής γονιδιακός έλεγχος για να διακριβωθούν τα αίτια που οδήγησαν στην καρδιακή ανακοπή την Τζωρτζίνα.

«Καταλάβαμε ότι πρόκειται για υπόθεση πολλαπλών θανάτων παιδιών της ίδιας οικογένειας. Η μητέρα έχει πρόβλημα καρδιολογικής φύσεως και από την οικογενειακή πλευρά του πατέρα υπήρχε ξαφνικός καρδιολογικός θάνατος στην ηλικία των πενήντα», κατέθεσε ο επιστήμονας. Όπως εξήγησε, η κλινική κατάσταση της Τζωρτζίνας ήταν μεν πολύ σοβαρή, αλλά παράλληλα υπήρχε και γενετικό πρόβλημα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Υπάρχει γενετικό ζήτημα

«Για την περίπτωση της Τζωρτζίνας ήταν πολύ άρρωστη. Είχε σημάδια από σοβαρή λοίμωξη. Το συμπέρασμά μου είναι ότι και με το οικογενειακό ιστορικό, υπάρχει γενετικό ζήτημα και πρέπει να γίνει γονιδιακή εξέταση για να κάνουμε σωστή διάγνωση γι'αυτή την οικογένεια.

Έχουμε μια οικογένεια που έχει επαναλαμβανόμενα γενετικά θέματα με παιδιά που δεν ξέρουμε σε τι οφείλονται, πού υπάρχει γενετικό ζήτημα, πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες γενετικές εξετάσεις για να δούμε από πού προέρχονται τα προβλήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο θάνατος του παιδιού να οφείλεται σε γενετικό πρόβλημα και πρέπει να γίνει γενετική ανάλυση για να βγει συμπέρασμα.

Πρόεδρος: Αλληλούχηση νέας γενιάς είναι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τον γονιδιακό έλεγχο, τη γνωρίζετε; Είναι αξιόπιστη;

Μάρτυρας: Δεν είναι μόνο η γενετική ανάλυση, αλλά όλη η εικόνα του ασθενή. Άκουσα για επιληψία για τα φάρμακα που έπαιρνε. Σε αυτή τη μέθοδο υπήρχε η πλατφόρμα, αλλά το πόρισμα είχε βγει μόνο για το καρδιολογικό κομμάτι, όχι για γονίδια επιληψίας, ήπατος, αυτοάνοσα, όπως λύκος κ.α.

Πρόεδρος: Πόση σημασία έχει να βρεθεί ένα γονίδιο από όλα αυτά. Σημαίνει ότι κάποιος είναι άρρωστος; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε γονίδιο και να μην εκδηλωθεί ασθένεια;

Μάρτυρας: Μπορούμε να προβλέψουμε τι μπορεί να συμβεί. Σε περιπτώσεις με ξαφνικό καρδιακό θάνατο είναι το πρώτο που εξετάζουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόεδρος: Γνωρίζει αν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα που να σχετίζονται με γονιδιακές παθήσεις στην Τζωρτζίνα;

Μάρτυρας: Είχε την καρδιακή ανακοπή. Είχε επιληψία, βραδυκαρδία, αρρυθμία, της είχαν βάλει και βηματοδότη.

Το παράδειγμα του γονιδιακού ελέγχου με την Αντζελίνα Τζολί

Αναφερόμενος στη σημασία του γονιδιακού ελέγχου ο επιστήμονας αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Αντζελίνα Τζολί που ο γονιδιακός έλεγχος είχε δείξει ότι έχει γονίδιο για καρκίνο του μαστού.

Επικαλέστηκε ένα έγγραφο του Καθηγητή Τοξικολογίας Φλάναγκαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το δείγμα αίματος από την καρδιά πρέπει να ερμηνεύεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Νωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Αλέξης Κούγιας άρχισε να διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι χθες η έδρα ζητούσε να πιστοποιηθεί ο λόγος απουσίας του και της συνεργάτιδάς του από το δικαστήριο.

Αλέξης Κούγιας: Διαμαρτύρομαι για τη συμπεριφορά της κας προέδρου και του δικαστηρίου.

Αντιμετωπίζουν την κα κατηγορουμένη σαν να μην είναι κατηγορούμενη που κινδυνεύει ακόμα και με ισόβια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά σαν να είναι σε ειρηνοδικείο, διορίζονταν τυπικά τρεις δικηγόροι. Δεν είναι δικηγόροι, πρέπει να είναι υπερασπιστές. Ζητήσατε από την κα κατηγορουμένη να απολογηθεί, χωρίς να σας ενδιαφέρει εάν είχε μιλήσει με τους δικηγόρους της. Κάνατε και κάτι το πρωτοφανές, αρχίσατε να παίρνετε τηλέφωνο αν είμαι στην Ξάνθη, αν η συνεργάτης μου ήταν στο οδοντιατρείο. Λειτουργείται σαν χωροφύλακας, ντροπή! Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να τελειώνει γρήγορα η δίκη, όπως έτσι έγινε και στην ανάκριση.

Πρόεδρος: Μιλήσατε με ανακρίβειες. Μάλλον δεν σας έχουν πληροφορήσει σωστά. Δεν διορίσαμε εμείς τις συγκεκριμένες δικηγόρους, ήμασταν αναγκασμένοι να ορίσουμε από τον κατάλογο νομικής βοήθειας αλφαβητικά. Επιπλέον, εμείς δεν είπαμε να απολογηθεί η κατηγορούμενη, αντιθέτως δώσαμε διακοπή για να προετοιμαστεί η τρίτη συνήγορος. Η δικογραφία τέθηκε υπόψιν των νέων συνηγόρων αμέσως μόλις ανέλαβαν.

Αλέξης Κούγιας: Ξέρετε ότι πήραν μόνο το κατηγορητήριο;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόεδρος: Δεν είναι η δουλειά μου να βλέπω τι κάνει η γραμματέας και τι λαμβάνει ο κάθε συνήγορος.

Αλέξης Κούγιας: Θέλω να πω στον συνάδελφο της υποστήριξης της κατηγορίας, για τις δηλώσεις του ότι έκανα τρικ. Να μην δημιουργείτε τέτοιες εντυπώσεις.

Δημήτρης Γεωργακόπουλος: είπα ότι έτσι χάνονται δικάσιμοι.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο έδωσε δικάσιμο και στις 10 Νοεμβρίου, την ίδια ημέρα που έχει προγραμματιστεί η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ