Με τις καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών που φρόντιζαν τη μικρή Μαλένα Δασκαλάκη συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της.
Η Μαργαρίτα Μπάκα, πρώην διευθύντρια του ογκολογικού του «Παίδων», κλαίγοντας, μίλησε για το σοκ που ένιωσε όταν έμαθε ότι η μικρή ασθενής είχε καταλήξει.
«Ήταν ένα αγγελούδι, το έβλεπες και έλεγες γιατί έχουμε αυτό το παιδί στο νοσοκομείο, τόσο καλά ήταν. Και την ημέρα που έφυγε το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση, χόρευε στον παιδότοπο, έφαγε κανονικά, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Αυτά μου μετέφεραν, γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν υπήρχε κάτι να προβληματίσει, διότι, αν υπήρχε, θα το μάθαινα εγώ. Ήμασταν υπερβολικοί στις εξετάσεις», υποστήριξε η μάρτυρας.
Παράλληλα, εξέφρασε την απορία της πώς «έφυγε» αυτό το παιδί.
«Με πήραν και μου είπαν ''έφυγε η Δασκαλάκη''. Μα είναι δυνατόν; Αυτό το παιδί; Έμεινα άναυδη. Σαράντα χρόνια σε εμένα δεν μου είχε τύχει τέτοια ιστορία αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου που να μην έχω κλινική εικόνα πριν. Ούτε έχει πεθάνει παιδί από ηπατική ανεπάρκεια, εκτός από ένα τελικού σταδίου που είχε πειραχθεί το συκώτι».
Αναφορικά με τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, όταν είχαν μάθει ότι η 3,5 ετών κόρη τους πάσχει από λευχαιμία, η παιδίατρος είπε:
«Ήταν δυο γονείς ελαφρώς κλαμένοι, θλιμμένοι και δεν ήταν σε κατάσταση που είναι μερικοί που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις. Φαίνονταν να πάσχουν λόγω του κεραυνού εν αιθρία που τους βρήκε. Οι γονείς δεν μου δημιούργησαν καμία ανησυχία με τη στάση τους. Ούτε υπήρχε καμία ανησυχία για το παιδί, οι έλεγχοι ήταν καλοί. Η λευχαιμία δεν είχε κάνει διήθηση στο ήπαρ και δεν υπήρχε κάποια νόσος στο ήπαρ. Θα φαίνονταν στον υπέρηχο αν υπήρχε ανωμαλία. Πραγματικά, ήταν ένα αγγελούδι, σε άψογη κατάσταση. Το έβλεπες και έλεγες τι το θέλουμε αυτό εδώ μέσα; Τόσο καλά ήταν το παιδί. Όταν την εξέτασα εγώ είχαν μικρύνει οι λεμφαδένες. Της είπα: ''Μαλένα μου, τους φάγαμε τους λεμφαδένες, μίκρυναν''. Θυμάμαι τη μαμά να λέει: ''Μαλένα μου, ακούς τι λέει η κυρία Μπάκα; Μπορεί να φύγουμε νωρίτερα''».
Η κυρία Μπάκα ήταν κατηγορηματική ότι το παιδάκι δεν μπορεί να εμφάνισε ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό.
«Με ηπατική ανεπάρκεια κάνεις σύγχυση, κώμα, συνήθως ίκτερο. Η τοξικότητα της αγωγής με δόσεις τέτοιες δεν μπορεί να είναι τέτοια που να είναι θανατηφόρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε το παιδί να έχει κάποια συμπτώματα. Τουλάχιστον 10 ώρες πριν. Θα είχε φτάσει να πέσει σε κώμα. Και από τοξικότητα φαρμάκων θα είχε προηγηθεί κλινική συμπτωματολογία. Είναι αδύνατον, πώς να το κάνουμε».
Η μάρτυρας αναφέρθηκε και στη συμπεριφορά των γονέων αφού έχασαν το παιδί τους.
«Συνάντησα τους γονείς της, ήταν θλιμμένοι, στενοχωρημένοι. Τους είπα πως δεν περίμενα να συμβεί αυτό. ''Γιατί, περιμέναμε εμείς;'', μου απάντησαν. Αυτό το γεγονός ήταν από τα πιο συγκλονιστικά της καριέρας μου, δεν μου έχει ξανασυμβεί.
Είπα στους γονείς ότι θέλω να γίνει νεκροτομή, γιατί δεν είχε να κάνει με λευχαιμία ούτε με τοξικότητα. Τους είπα ''πρέπει να δούμε γιατί συνέβη, για να σώσετε το άλλο σας παιδί, την Τζωρτζίνα. Πείστηκαν και με ευχαρίστησαν. Πώς να σας το πω; Μου φίλησαν το χέρι φεύγοντας, δεν είδα κάποιους ανθρώπους θυμωμένους. Δεν συνάντησα γονείς που να είναι στα πατώματα, συνάντησα γονείς που να στέκονται, αλλά θλιμμένους. Ήταν νορμάλ. Τι να σας πω;».
Όπως υποστήριξε η γιατρός, η Ρούλα Πισπιρίγκου στη συνέχεια επικοινώνησε μαζί της για να της πει για τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής, ότι το παιδί κατέληξε από ηπατική ανεπάρκεια.
«Της είπα, αν βρεις κάποιον γιατρό στον κόσμο που να λέει για θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς συμπτώματα να έρθεις να μου το πεις, γιατί θα είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος τον κόσμο. Μου είπε ''θέλω να βρω από τι πέθανε το παιδί μου'' και ότι σκέφτεται να κάνει μήνυση στην ιατροδικαστή», σημείωσε η κ. Μπάκα.
Στη δίκη κατέθεσε και η παιδίατρος Μαρίνα Σερβιτζόγλου, η οποία επίσης δήλωσε σοκαρισμένη από το θάνατο της Μαλένας.
«Ήταν σοκαριστικό για όλους και δεν είναι τυχαίο ότι, όταν μας το είπαν, όλοι λέγαμε ότι κάνανε λάθος όνομα. Είχαμε ένα παιδάκι τελικού σταδίου και νομίζαμε ότι λέγανε για αυτό. Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν βγάζει νόημα η ηπατική ανεπάρκεια, ο θάνατός της ήταν αιφνίδιος και δεν συνάδει με θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια. Θα έπρεπε αιματολογικά να είχαμε δει κάτι, θα έπρεπε να έχουμε ένα άρρωστο παιδί που δεν θα μπορούσε να φάει. Εδώ, το παιδί έτρωγε και έπαιζε τρεις ώρες πριν, ήταν ένα ζωηρό παιδάκι. Ηπατική ανεπάρκεια σημαίνει κούραση, κακουχία».