Στο τελικό στάδιο πριν την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της Χρυσής Αυγής εισήλθε σήμερα η δίκη, με την έναρξη των αγορεύσεων των συνηγόρων των δύο πλευρών.
Μετά την εισαγγελική πρόταση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο στις 18 Δεκεμβρίου, η διαδικασία προχώρησε σήμερα με την Πολιτική Αγωγή να λαμβάνει τον λόγο με στόχο να δώσει την δική της θέση απέναντι στα γεγονότα για τα οποία κρίνεται ολόκληρο το κόμμα και η άλλοτε κοινοβουλευτική του ομάδα, ως εγκληματική οργάνωση.
Η αγόρευση της συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Οι αγορεύσεις ξεκίνησαν με πρώτη της κ. Χρύσας Παπαδοπούλου, εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, η οποία με σειρά επιχειρημάτων αντέκρουσε την εισαγγελική εκτίμηση ότι δεν υφίσταται θέμα εγκληματικής οργάνωσης και ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς λειτούργησε μόνος του όταν μαχαίρωσε τον μουσικό. Όπως ανέφερε η συνήγορος:
«Ο Ρουπακιάς δεν λειτούργησε μόνος του, ούτε συνελήφθη μόνος του, ούτε περαστικός ήταν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ήταν μέλος του 5μελούς Συμβουλίου της Νίκαιας. Εκείνο το βράδυ έφθασε στο σημείο της δολοφονίας ακολουθώντας το κομβόι των χρυσαυγιτών». Είπε επίσης, επικαλούμενη συνομιλίες, πως ο μουσικός ήταν στοχοποιημένος.
«Η δολοφονία αποκαλύπτει ενεργοποίηση τάγματος εφόδου» της Χρυσής Αυγής
Κατά την κ. Παπαδοπούλου, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτει, χωρίς αμφιβολία, «ενεργοποίηση τάγματος εφόδου» και είναι αδιάφορο αν υπήρξε εντολή δολοφονίας του. «Είναι παραπλανητικό το ερώτημα -είπε η συνήγορος- αν υπήρξε εντολή της ηγεσίας, δεν ερευνά το δικαστήριο αν υπήρξε εντολή διότι δεν υπάρχει κατηγορία ηθικής αυτουργίας και δεν κρίνεται αν ο Μιχαλολιάκος ή ο Λαγός έδωσαν εντολή να σκοτώσουν τον Φύσσα. Η εισαγγελέας αγνόησε το τηλεφώνημα του πυρηνάρχη προς τον Λαγό λίγο πριν στείλει τα μηνύματα που κινητοποίησαν το τάγμα εκείνο το βράδυ».
Η συνήγορος είπε πως η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση «με ποινικό μητρώο» λόγω σωρείας αποφάσεων για βίαιες επιθέσεις και τόνισε πως στόχος της ήταν η επικράτηση «στον δρόμο», η «κατάκτηση του ζωτικού χώρου» και στο πλαίσιο αυτό ήθελε τα θύματά της να γνωρίζουν «πως τους χτύπησε η Χρυσή Αυγή».
Η Χρυσή Αυγή επεδίωκε να κάνει «κουμάντο στο Κερατσίνι»
Όπως ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, απαντώντας στο επιχείρημα πως «δεν είχε όφελος η Χρυσή Αυγή από την δολοφονία Φύσσα», αν ο Ρουπακιάς δεν είχε συλληφθεί επί τόπου, η Χρυσή Αυγή θα είχε όφελος γιατί «θα έκανε κουμάντο στο Κερατσίνι... θα είχε περάσει το μήνυμά της πως όποιος διαφωνεί εξολοθρεύεται…».
Οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής συνεχίζονται. Θα ακολουθήσουν εκείνες της υπεράσπισης, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται πως θα πρέπει να αναμένεται μετά από πέντε ή έξι μήνες.