Οι βάσεις ενός θεσμικού διαλόγου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα τέθηκαν στη συνάντηση πέντε παραγόντων του χώρου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των πέντε, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (14/7), στα γραφεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, συνάντηση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτας Στενιώτη, πρόεδρου εφετών, καθώς και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης, Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, εφέτη, με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, τον πρόεδρο της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας, Γεώργιο Ρούσκα, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Γεώργιο Διαμάντη, και τη γενική γραμματέα της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Μαρία Μπρουζούκη.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «τέθηκαν οι βάσεις ενός θεσμικού διαλόγου που αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας ψηφιακής εποχής, και τη διασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών (γραμματειακή υποστήριξη, υποδομές, ψηφιοποίηση κ.λπ.) για μια ταχεία και αποτελεσματική Δικαιοσύνη, που αποτελεί εγγυήτρια των ατομικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής».
Παράλληλα, όλοι δεσμεύθηκαν «να συνεχίσουν τον θεσμικό διάλογο με σκοπό την από κοινού επίλυση των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην άμεση δημιουργία ιατρείου στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών, καθώς και στο επείγον και επίκαιρο θέμα της δυσλειτουργίας αρκετών εκ των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποθηκοφυλακείων της χώρας».
Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ξεκινά ο αναγκαίος και ουσιαστικός διάλογος για τη βελτίωση των όρων απονομής της Δικαιοσύνης, που απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις και αλληλοσεβασμό του θεσμικού ρόλου όλων των εμπλεκομένων φορέων.