Μετά τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές κακοποιήσεις, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε επιβεβαίωση των καταγγελιών των θυμάτων με εξέταση μαρτύρων και απήγγειλαν χθες σε βάρος του Δήμητρη Λιγνάδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ' εξακολούθηση.
Οι περιπτώσεις που προς το παρόν «βαρύνουν» τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι δύο. Η μία του 25χρονου που κατήγγειλε ότι βιάστηκε σε ηλικία 14 χρόνων και μία ακόμα που έγινε στην Εισαγγελία υπό άκρα μυστικότητα. Κρίσιμη υπήρξε η μαρτυρία γυναίκας που γνώριζε πολλά για την ιδιωτική ζωή του γνωστού θεατρανθρώπου.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί σήμερα στην ανακρίτρια η οποία έχει εκδώσει και το ένταλμα σύλληψης με εισήγηση της Εισαγγελίας και θα λάβει κάποια ολιγοήμερη προθεσμία ενώ θα κρατηθεί.
Σημειώνεται ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του του Εθνικού Θεάτρου, είχε μεταβεί στην Ασφάλεια και νωρίτερα, προκειμένου να ενημερωθεί αν είχε εκδοθεί ένταλμα σε βάρος του, αλλά αμέσως μετά, αφού τον ενημέρωσαν ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν εκδοθεί κάποια διωκτικά έγγραφα, αποχώρησε δηλώνοντας ότι ήταν στην διάθεση των αρχών.
Γιατί κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης -Πώς φτάσαμε στη δίωξη
Η κατηγορία που αποδίδεται στον Δημήτρη Λιγνάδη από τις εισαγγελικές αρχές είναι το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Σε βάρος του έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις, με τρεις ανθρώπους να καταγγέλλουν βιασμό. Η μία περίπτωση έχει παραγραφεί, ωστόσο τα δύο άλλα περιστατικά αποτελούν «ζωντανά αδικήματα».
Επιπλέον, υπάρχουν δύο μάρτυρες οι οποίοι έχουν δώσει κατάθεση υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν λεπτομερώς τι συνέβαινε.
Στην Εισαγγελία η πρώτη μήνυση κατά του Λιγνάδη για βιασμό κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Μηνυτής είναι ο 40χρονος Βασίλης Κ., ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Λιγνάδη όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών.
Το περιγραφόμενο αδίκημα είναι εξ ορισμού παραγεγραμμένο, όμως ο μηνυτής είχε κάνει λόγο και για άλλα ανήλικα αγόρια που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του σκηνοθέτη. Έτσι, ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περίπτωσης Μπεκατώρου, δηλαδή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αναζήτησε στοιχεία και μαρτυρίες που να οδηγούν σε «ζωντανό», μη παραγεγραμμένο, δηλαδή, αδίκημα.
Η τελευταία μήνυση, οι ανήλικοι και τα ναρκωτικά
Το πρωί της Παρασκευής, στην Εισαγγελία κατατέθηκε μία ακόμα μήνυση (η δεύτερη) σε βάρος του Λιγνάδη από έναν 25χρονο, ο οποίος δεν ζει στην Ελλάδα και κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού όταν ήταν 14 ετών.
Στη μήνυσή του έκανε, επίσης, αναφορά και σε άλλους ανήλικους. Ένας εξ αυτών κατέθεσε ως μάρτυρας αργά τη νύχτα της Παρασκευής. Φέρεται να κατέθεσε πως ήταν φίλος με τον 14χρονο και πως όταν ήταν σε ηλικία 16 ετών πήγαν μαζί με άλλους εφήβους στο σπίτι του σκηνοθέτη.
Εκείνος, όπως αναφέρεται στην επίμαχη κατάθεση, τους προσέφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες (χασίς) και τους είπε να συνευρεθούν ερωτικά, όμως οι ανήλικοι αρνήθηκαν και έφυγαν.
Ο μάρτυρας αυτός είπε ότι δεν ήταν μπροστά στον βιασμό του φίλου του, αλλά πιστεύει πως συνέβη λόγω της συμπεριφοράς που επέδειξε νωρίτερα ο σκηνοθέτης.
Η ανακοίνωση της ΜΚΟ
Οι φήμες για τις νύχτες στο Μεταξουργείο όπου βρίσκεται το ρετιρέ του Λιγνάδη είχαν αρχίσει να διαρρέουν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες. Οι γείτονες έβλεπαν πολλές φορές ανήλικα αγόρια, να ανεβαίνουν στο σπίτι του ηθοποιού-σκηνοθέτη, άλλα από την Ελλάδα και άλλα μετανάστες.
Τα τελευταία πήγαιναν ασυνόδευτα, σύμφωνα με πληροφορίες, από συγκεκριμένη ΜΚΟ και συγκεκριμένη κοινωνική λειτουργό η οποία φέρεται να γνώριζε πολύ καλά τον σκηνοθέτη.
Σχεδόν κανένα τους δεν ήθελε να πάει ξανά στο σπίτι του Λιγνάδη, που έλεγε στους γείτονες ότι τους κάνει μαθήματα υποκριτικής.
Το βράδυ του Σαββάτου, 20 Φεβρουαρίου, η ΜΚΟ SolidarityNow διέψευσε αναφορές στον Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπλοκή της σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανηλίκων προσφύγων. Σε ανακοίνωσή της προσθέτει ότι «ουδέποτε είχε εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο κ. Λιγνάδης».
Το υπουργείο Δικαιοσύνης για Λιγνάδη
«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη .
«H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότιοι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».
Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης» , υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπ. Δικαισύνης.
Συγκλονισμένη η κοινωνία και το ελληνικό θέατρο
Τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, που συγκλόνισε τον χώρο του ελληνικού θεάτρου αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, αποδείχτηκε ως το σοβαρότερο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει ποτέ στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού ενώ έλαβε και πολιτικές διαστάσεις.
Οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση νεαρών αγοριών, ανήλικων και ενήλικων, που έρχονταν σταδιακά στο φως, μέσω μηνύσεων, συνεντεύξεων και μαρτυριών, κατεύθαναν η μία μετά την άλλη και παρά την πεισματική άρνηση του κατηγορούμενου να παραιτηθεί από την δημόσια θέση που κατείχε, έστω και για λόγους ευθυξίας, όδευε με γοργά βήματα προς τη Δικαιοσύνη. Στο μεταξύ το μεσημέρι της Παρασκευής, από την κυβέρνηση διά στόματος της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» και από εκεί ακολούθησαν οι σοβαρές εξελίξεις.