Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία απαιτείται φυσική παρουσία και κλινική εξέταση του ασθενούς και προβλέπεται πειθαρχική δίωξη των γιατρών για κάθε παρέκκλιση.
Αυτό διευκρινίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σχετικά με τη διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης.
Σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, τον οποίο όλοι οι γιατροί υποχρεούνται να ακολουθούν, προβλέπεται ότι η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία απαιτείται φυσική παρουσία και κλινική εξέταση του ασθενούς (Ν. 3418/2005 αρ. 1 παρ. 3 και αρ 5. παρ.3)».
Ο ΙΣΘ τονίζει επίσης ότι «ο μετασχηματισμός των υπηρεσιών του κράτους με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αναμφίβολα κινείται προς τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Πρόσφατα, στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε κι εφαρμόζεται η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης. Μια δυνατότητα, κατά την οποία ο πολίτης- ασθενής, λαμβάνει στο κινητό που έχει δηλώσει, κωδικό με τον οποίο μπορεί να εκτελεί τη συνταγή του γιατρού στο φαρμακείο. Για κάθε όμως παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα, προβλέπεται η πειθαρχική δίωξη των γιατρών. Επίσης, κάθε συνταγή θα πρέπει να αντιστοιχίζεται με το αντίστοιχο φορολογικό παραστατικό, το οποίο αναζητείται από τις φορολογικές αρχές, εφόσον η συνταγή εκδίδεται από ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας».
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας καλεί όλους τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης να «αγκαλιάσουν» τον θεσμό της άυλης συνταγογράφησης καθώς και τους πολίτες να κατανοήσουν ότι αυτή η ιατρική πράξη διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους οι γιατροί οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα.