Στέφανος και Θάνος Στεφανής: Οι δίδυμοι μελισσοκόμοι που «οργώνουν» τα βουνά.
Μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού, Μοιράζονται το ίδιο πάθος για τις μέλισσες, την αγάπη για την φύση και τα βουνά. Συναντήσαμε τον Θάνο και τον Στέφανο Στεφανή πίσω από τον πάγκο της επιχείρησής τους στο 13ο φεστιβάλ μελιού που άνοιξε χθες τις πύλες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο ένας σπούδασε γραφιστική και ο άλλος ψυκτικός. Μαζί με τον τρίτο αδελφό τους που σπούδασε πληροφορική εγκατέλειψαν την Αθήνα και επέστρεψαν στην Πτελέα Μακρακώμης όπου ανέλαβαν την μελισσοκομική επιχείριση της οικογένειάς τους . Όπως λένε στο iefimerida μεγάλωσαν μέσα στις μέλισσες, τις αγάπησαν και προτίμησαν να ασχοληθούν με αυτές παρά με οτιδήποτε άλλο.
Τα δύο αδέρφια δουλεύουν σκληρά σε καθημερινή βάση ασχολούμενοι με τις εργασίες στα μελίσσια τους , τα Σαββατοκυριακα όμως «οργώνουν» τα βουνά. Κάνουν ορεινή πεζοπορία, ορειβασία, τρέξιμο και ποδήλατο βουνού και σκι . Στα βουνά της περιοχής τους και στον Όλυμπο…
Στο 13ο φεστιβάλ μελιού συναντήσαμε και άλλα αδέλφια που άφησαν τις σπουδές τους, επέστρεψαν στον τόπο τους και ανέλαβαν το τιμόνι των οικογενειακών επιχειρήσεων.
Παναγιώτης, Δημήτρης και Σήφης Παπαδάκης
Ο Παναγιώτης , ο Δημήτρης και ο Σήφης Παπαδάκης ποζάρουν μπροστά σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία μωρά παίζουν με τις μέλισσες. Μεγαλώνοντας στα μελίσσια του πατέρα και του παππού τους η ενασχόληση τους με αυτά φάνταζε μονόδρομος. Έκτη γενιά μελισσοκόμοι παράγουν το μέλι τους από άσπρο και κόκκινο θυμάρι σε υψόμετρο 2500 μέτρων στα Λευκά Όρη.
Νίκος, Γιώργος και Παναγιώτης Σούκας
Οικογενειακή υπόθεση η παραγωγή μελιού και για την οικογένεια Σούκα από τους Άνω Λούσους Καλαβρύτων. Ο παππούς Νικόλαος κληροδότησε την αγάπη του για τα μελίσσια που είχε στο βουνό της καρδιάς του στον Χελμό στα παιδιά και τα εγγόνια του . Σήμερα ο Νίκος, ο Γιώργος , ο Παναγιώτης και η αδελφή τους Βαρβάρα ενωμένοι με τους άρρηκτους δεσμούς μιας κυψέλης, με αγάπη και τεχνογνωσία, συνεχίζουν την παράδοση και παράγουν βιολογικό μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό και κεραλοιφή.
ΓΙώργος και Στέφανος Κολοστούμπης
Ο Γιώργος Κολοστούμπης σπούδασε λογιστής και ο αδελφός του Στέφανος αρχιτέκτονας. Ωστόσο δίχως δεύτερη σκέψη τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο τους -στα Δολιανά Αρκαδίας - και να γίνουν 3ης γενιάς μελισσοπαραγωγοί. Με αγάπη και μεράκι παράγουν μέλι πολλών ποικιλιών το οποίο έχει αποσπάσει διεθνή βραβεία ενώ κάνουν και εξαγωγές. Μάλιστα παράγουν και την σπάνια ποικιλία της ελατοβανίλιας.
Στο 13ο φεστιβάλ μελιού παρουσιάζονται σπάνιες ποικιλίες μελιού
Περισσότεροι από 300 μικροί Έλληνες παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) θα εκθέσουν τα προϊόντα τους, ενώ θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό μοναδικές ποικιλίες, όπως: πευκοθυμαρόμελο Κρήτης, μέλι με Superfoods (συνδυασμός υπερτροφών υψηλής βιολογικής αξίας), μέλι Π.Ο.Π Ελάτης Βυτίνας, μέλι από την Κάλυμνο, μέλι Άναμα Ικαρίας, Σουσούρα Χαλκιδικής, μέλι χαρουπιάς, μέλι γλυκάνισου & μάραθου, μέλι λεβάντας κ.ά.
Επίσης, θα παρουσιαστούν σπάνια μέλια (μέλι με σπιρουλίνα, με μαύρη σοκολάτα, με γκότζι μπέρι, μύρτιλο και μαστίχα, βιολογικές ποικιλίες κ.ά.), μέλι κρέμα, αλείμματα μελιού (φουντουκόμελο, πραλίνα μελιού), ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι, ρακόμελο κ.ά.), καθώς και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά.
Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αγνό, ποιοτικό αλλά και σπάνιο μέλι από: τα νησιά (Κάλυμνο, Ικαρία, Φούρνους, Θάσο, Κέα, Σχοινούσα, Αστυπάλαια, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Πάρο, Αμοργό, Ρόδο, Κάσο, Κίμωλο, Κάρπαθο, Κύθνο, Λήμνο, Σάμο, Κρήτη), την ηπειρωτική χώρα (Χαλκιδική, Μάνη, Καρπενήσι, Σούλι, Ροδόπη, Κιλκίς, Πιερία, Πρέβεζα, Δωδώνη) καθώς και την Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία, Κορινθία, Ηλεία, Αρκαδία).
Παράλληλα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και το Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το 13ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Παραγωγικότητα Μελισσοσμηνών – Προσαρμογή Γενετικού Υλικού».
Τιμώμενη περιφέρεια στο Φεστιβάλ θα είναι φέτος η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρασκευή 2/12 16:00 – 21:00| Σάββατο 3/12 10:00 – 21:00 | Κυριακή 4/12: 10:00 – 20:00