Οι επιχειρηματίες της εστίασης παραδίδουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους που παραμένουν περισσότερο από τρεις μήνες κλειστά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίστηκαν για σήμερα το πρωί στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας.
Στην Αθήνα η σχετική δράση πραγματοποιείται στην Πλατεία Συντάγματος από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Μετά τη συλλογή των κλειδιών και την αποστολή τους στην ομοσπονδία, αντιπροσωπεία 99 επαγγελματιών και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κάνοντας πορεία διαμαρτυρίας θα παραδώσουν το υλικό με ψήφισμα στο Μέγαρο Μαξίμου σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.
Επιχειρηματίες της εστίασης συγκεντρώνουν κλειδιά και στη Θεσσαλονίκη
Και στη Θεσσαλονίκη από νωρίς το πρωί επιχειρηματίες της εστίασης συλλέγουν κλειδιά υπογράφοντας και σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης», με σκοπό να τα παραδώσουν στην κυβέρνηση.
Σκοπός της δράσης που πραγματοποιείται μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι «η διαμαρτυρία για την ελλιπή παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου», τονίζοντας ότι βρίσκονται στα πρόθυρα ολικής καταστροφής, αφού τόσους μήνες έχουν μηδενικούς τζίρους και υποχρεώσεις που απειλούν να τους «πνίξουν» μόλις αρθεί η αναστολή στις πληρωμές φόρων και εισφορών. Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες μόνιμα «λουκέτα» αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.
Όπως ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπολών, καφέ – μπαρ, Νόμου Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Φιλοκώστας, από τα 2.200 καταστήματα καφεστίασης το 30% λειτουργεί με delivery και takeaway, ενώ και σε αυτά υπάρχει πτώση τζίρου που κυμαίνεται από 30 έως 50%, σε σχέση με την προ-κορωνοϊού εποχή. Ο ίδιος εξήγησε ότι εκτός Θεσσαλονίκης το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο.
«Τα πιο πολλά καταστήματα επιχείρησαν να λειτουργήσουν με υπηρεσία takeaway και delivery αλλά δεν είχαν θετικό πρόσημο», επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να συντηρηθούν με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και ότι έτσι λειτουργούν μόνο όσες επιχειρήσεις ήταν οργανωμένες ανάλογα.
Υπενθυμίζεται ότι, τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν για πρώτη φορά 14 Μαρτίου έως και τις 25 Μαΐου όπου ξανά άνοιξαν υπό αυστηρά μέτρα, μέχρι να ξανά κλείσουν στις 30 Οκτωβρίου έως και σήμερα που συνεχίζεται το lockdown της εστίασης.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, 36.000 επιχειρήσεις, δηλαδή, το 40% της εστίασης όπως εξήγησε, έμεινε εκτός της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5», ενώ σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Ένωση στη Θεσσαλονίκη προέκυψε ότι 1/3 τον καταστημάτων θα κλείσουν αν δεν πάρουν την επιστρεπτέα αφού «είναι το μόνο μετρό ρευστότητας που έχει δώσει η κυβέρνηση αυτή την στιγμή στην εστίαση».
«Το βλέπουμε ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αν από το καλοκαίρι είχαν κλείσει 50 καταστήματα, τα περισσότερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά τόσα έκλεισαν μέσα στην εβδομάδα του Φεβρουαρίου», επισήμανε, εκτιμώντας ότι τα» λουκέτα» θα γίνουν εκατοντάδες το επόμενο διάστημα.
Διαμαρτυρία και στην Κοζάνη
Τα κλειδιά των καταστημάτων τους παρέδωσαν το πρωί της Τετάρτης και οι επιχειρηματίες της εστίασης της Κοζάνης στον Δήμαρχο της πόλης, με τους εκπροσώπους του Σωματείου Καφετεριών «Ερμής» να συμμετέχουν στην Πανελλαδική διαμαρτυρία.
Όπως τονίζει το kozanilife.gr, οι ίδιοι εξέφρασαν για άλλη μια φορά την απόγνωσή τους λόγω των παρατεταμένων μέτρων που έχουν επιβληθεί όλο αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση.