Ένα παιχνίδι σοβαρού σκοπού το PIZZA ON TIME το οποίο στοχεύει στην πρώιμη ανίχνευση και βελτίωση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) έχει αναπτύξει επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ADHD360 βασιζόμενη στις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης.
Η ΔΕΠΥ αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας και εμφανίζεται παγκοσμίως στο 7,2% των παιδιών (129 εκατομμύρια παιδιά περίπου), με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια. Τα συμπτώματά της είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα και η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες.
Το έργο ADHD360 είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που περιλαμβάνει ένα παιχνίδι σοβαρού σκοπού (serious game) και μία εφαρμογή παρατήρησης συμπεριφοράς για κινητά τηλέφωνα/τάμπλετ, ως εργαλεία παρέμβασης και βελτίωσης των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Τα καινοτόμα εργαλεία διατίθενται δωρεάν και απευθύνονται σε γονείς παιδιών και εφήβων, ηλικίας 7-16 ετών και ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε έναν μικρό αριθμό παιδιών. Σημειώνεται ότι το παιχνίδι αυτό δίνει την ένδειξη στους γονείς ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό ιατρό και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ιατρό και την ιατρική διάγνωση.
Για την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και των γονέων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίαση του σοβαρού σκοπού PIZZA ON TIME στις 6 Οκτωβρίου 2021 και ώρες 18:00 με 19:00.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω του Zoom. Η συνολική διάρκεια των παρουσιάσεων είναι 45’ και στο τέλος θα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για συζήτηση με τους γονείς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες και να εγγραφούν στον σύνδεσμο ΕΔΩ
Το έργο υλοποιείται από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του AΠΘ και μίας εταιρείας ανάπτυξης video games. Επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης και συντονιστής ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, καθηγητής Ιωάννης Βλαχάβας.