Για την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε στο iefimerida.gr ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος αναδεικνύοντας το τι μπορούμε να αναμένουμε.
«Η Τουρκία σε επίπεδο πολιτικής ουσίας δεν έχει «στρίψει» το καράβι. Δεν έχει έρθει κάποια δήλωση από τη γείτονα χώρα που να υποδηλώνει κάποια αλλαγή στάσης. Τουλάχιστον στα καθ’ ημάς. Δεν έχει εγκαταλείψει ούτε το δόγμα της «γαλάζιας» πατρίδας ούτε γενικώς έχει αναδιπλωθεί σε κάποιες από τις γνωστές της θέσεις. Είμαστε απλά σε ένα καλύτερο επίπεδο επικοινωνίας απ’ ότι πριν μερικούς μήνες. Με λιγότερες εντάσεις. Αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά για να συζητήσουμε για δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων μας», δηλώνει ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Η ένταση δεν ωφελεί κανέναν»
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως κάτι θετικό το διάλογο που θα διεξαχθεί μεταξύ των δυο αρχηγών κρατών. «Είμαστε γείτονες. Η ένταση δεν ωφελεί κανέναν. Δεν είναι κακό να συζητάς. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Θετικό. Θα ήταν ευχής έργων κάποια στιγμή να μην αποτελούσε σπουδαία είδηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον γείτονά του Τούρκο πρόεδρο. Όμως, δυστυχώς, η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει μια αναθεωρητική πολιτική και αυτό είναι γνωστό και μας καθιστά καχύποπτους».
Ο κ. Δεσποτόπουλος τονίζει ότι με την Τουρκία, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν τα προβλήματα. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση. Οι «γκρίζες ζώνες» είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στα αυστηρά ελληνοτουρκικά ζητήματα», λέει.
Το διπολικό «παιχνίδι» της Τουρκίας
Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο, ο γνωστός διεθνολόγος σημειώνει ότι η Τουρκία έχει ακολουθήσει μια πολιτική, σύμφωνα με την οποία ήθελε να είναι περισσότερο ανεξάρτητη από το «στενό» κοστούμι που οι δυτικοί ήθελαν να της φορέσουν και οι Αμερικάνοι μέσα στο ΝΑΤΟ.
«Αυτό έχει δημιουργήσει δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Δύση και κυρίως με τους Αμερικανούς. Εμείς τώρα συζητάμε την προμήθεια των F-35 και η Τουρκία δεν έχει καταφέρει ακόμη να συμφωνήσει για την αναβάθμιση των F-16. Αυτή η στάση που κρατά με τη Ρωσία και με την Κίνα προσφάτως, ακούσαμε το νέο αφήγημα να γίνει πυρηνικό εργοστάσιο στην ανατολική Θράκη, δείχνει αυτό το διπολικό παιχνίδι. Αλλά όταν πατάς σε δυο βάρκες συνήθως πνίγεσαι. Δεν ξέρω πόσο μακριά θα την οδηγήσει το παιχνίδι αυτό».
Όσο καταφέρνουμε να έχουμε ηρεμία είναι θετικό
Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος λέει: «Το να δούμε «φως» στο τούνελ, μια πραγματική επίλυση προβλημάτων, δεν το πιστεύω. Μπορούμε μόνο να ευελπιστούμε σε κάποια θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως π.χ. εμπορικά, οικονομικά, τουρισμού και μεταφορών και στην παγίωση μιας ηρεμίας. Μην κοροιδευόμαστε, οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στο Αιγαίο. Είναι μέρος του «πυρήνα» της πολιτικής των Τούρκων γιατί θέλουν να επιμένουν στην αμφισβήτηση του εναέριου χώρου μας. Όσο καταφέρνουμε να έχουμε ηρεμία είναι θετικό», καταλήγει.