«Χρυσή» ευκαιρία να πιέσει η Ελλάδα, ως σύνορο της Ευρώπης, για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας και εξωτερικής πολιτικής χαρακτηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία o διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Μάλιστα τονίζει ότι λειτουργεί ως καταλύτης για να αφυπνιστεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη σοβαρότητα τις περιφερειακές απειλές συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
«Η ανασύσταση της Δύσης και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής άμυνας θα ωφελήσει την Ελλάδα άρα πρέπει να πιέζουμε προς ένα τέτοιο πλαίσιο. Πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι απόντες και τον σκοπό αυτό έχει, μεταξύ άλλων, η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία», δηλώνει στο iefimerida.gr o κ. Δεσποτόπουλος.
Η Ευρώπη είδε ότι η ..ιστορία μπορεί να επαναληφθεί
Σύμφωνα με τον ίδιο, σύσσωμη η Ευρώπη τις τελευταίες μέρες βλέπει ότι δυστυχώς η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί. «Σήμερα, ολοένα και περισσότερες χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης προσχωρούν στην άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις που να δρουν αποτρεπτικά έναντι εξωτερικών απειλών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που θα σταματήσει τον Πούτιν στην Ουκρανία. Ξέρει πολύ καλά ότι η Δύση δε θα μπει σε πολεμική περιπέτεια για την Ουκρανία, δε θα στείλει στρατεύματα», σχολιάζει ο γνωστός διεθνολόγος.
Κοσμοϊστορικές οι ανακοινώσεις της Γερμανίας, ανατρέπουν ένα status quo δεκαετιών
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βάλει σκοπό να αποστρατικοποιηθεί η Ουκρανία και να μπει σε ένα ουδέτερο καθεστώς. «Θέλει να μετατρέψει την Ουκρανία σε Λευκορωσία. Στην πραγματικότητα θέλει ένα φιλορωσικό καθεστώς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δεσποτόπουλος, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπολόγισε λάθος τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. «Οι ανακοινώσεις της Γερμανίας είναι κοσμοϊστορικές, ανατρέπουν ένα status quo επτά και πλέον δεκαετιών σε ότι αφορά στον στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και τις κυρώσεις. Βλέπουμε κάτι που πριν από μερικές μέρες για τη γερμανική πολιτική θα ήταν αδιανόητο. Ό,τι δεν κατάφεραν να κάνουν τόσα χρόνια όλοι οι σύμμαχοι, να πείσουν τη Γερμανία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ, το κατάφερε ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία».
Η ανασύσταση της Δύσης θα φέρει σε δίλημμα την Τουρκία
Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, ο ερευνητής του τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, επισημαίνει ότι δε θα μπορεί να παίζει για πολύ καιρό το διπολικό παιχνίδι Δύσης και Ρωσίας. Όπως αναφέρει: «Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία έχει έρθει σε δύσκολη θέση. Με την Ουκρανία είχε μια φιλική σχέση, μια αμυντική συμφωνία και πλέον βάλλεται από τη Ρωσία. Η ανασύσταση της Δύσης θα τη φέρει σε δίλημμα. Με ποιον θα πάει. Και εκεί εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι. Πιστεύω ότι η Τουρκία πιέζει τη Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αλλάξει θέση στο Κυπριακό. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπόγεια διαδρομή Μόσχας- Άγκυρας».
Αυξάνονται οι αντιδράσεις εντός της Ρωσίας
Παράλληλα, ο κ. Δεσποτόπουλος δεν παραλείπει να σημειώσει, ότι το μεγάλο επικοινωνιακό πρόβλημα του προέδρου Πούτιν δεν είναι εκτός συνόρων αλλά εντός συνόρων. «Ξεκίνησε με ένα αφήγημα στο εσωτερικό της χώρας του ότι μία τέτοια επιχείρηση ήταν αναγκαία για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ρωσίας. Είναι λογικό όσο περνούν οι μέρες και η επιχείρηση αυτή δεν ολοκληρώνεται να αρχίζει σιγά σιγά να φουσκώνει η αντίδραση και η αμφισβήτηση εντός της χώρας του. Αυτή αναμένεται μια μεγάλη πρόκληση για τον Πούτιν», καταλήγει.