Δερμιτζάκης: Τα self test είναι λύση για τον περιορισμό της πανδημίας - iefimerida.gr

Δερμιτζάκης: Τα self test είναι λύση για τον περιορισμό της πανδημίας

Γυναίκα με μάσκα λόγω κορωνοϊού
Φωτογραφία: INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ανησυχία για το αν η χώρα μας καταφέρει να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού πριν από τον Μάιο, οπότε και αναμένεται να «ανοίξει» ο τουρισμός, εκφράζει ο Καθηγητής Γενετικής στη Γενεύη, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε την πανδημία και φτάσουμε αρχές Μαΐου με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων τότε η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ σε ότι αφορά στον τουρισμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε από τώρα μια σειρά από μέτρα για τη μείωση των κρουσμάτων ώστε η καλοκαιρινή περίοδος να μπει με έναν αριθμό κρουσμάτων που δε θα δημιουργεί ανασφάλεια στους ανθρώπους που θέλουν να κλείσουν διακοπές στην Ελλάδα», αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός το καλοκαίρι θα είμαστε «προστατευμένοι»

Όσον αφορά τα εμβόλια ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία ότι σύντομα θα αυξηθούν οι δόσεις μετά και από την έγκριση νέων εμβολίων. «Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατ. δόσεις από διάφορα εμβόλια θα είναι διαθέσιμες τον Απρίλιο. Αν όντως ισχύσει και επαναληφθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο πιστεύω ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, σε συνδυασμό μ’ αυτούς που έχουν φυσική ανοσία, θα είναι καλυμμένοι. Επομένως αν μπούμε μ’ αυτόν τον αριθμό μέχρι τα μέσα Ιουνίου πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι πολύ καλά προστατευμένη για να «ανοίξει», λέει ο γνωστός Καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα που έχουν να κάνουν με υγειονομικά πρωτόκολλα μπορούν να ενεργοποιηθούν ανεξάρτητα από τα κρούσματα και τους εμβολιασμούς. Δεν ανησυχώ γι’ αυτά. Τα κάναμε πέρυσι και φέτος θα γίνουν πιο καλά».

Τα self test είναι λύση για τον περιορισμό της πανδημίας

Ο κ. Δερμιτζάκης αναφερόμενος στη χρήση των self test σχολιάζει ότι αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό των κρουσμάτων. «Περιμένω ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα κάνει self test. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει κάποιος ότι είναι θετικός. Μ’ αυτό τον τρόπο προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του», επισημαίνει.

Παράλληλα, ο Καθηγητής Γενετικής επιμένει να υποστηρίζει ότι ο λόγος που τα κρούσματα παραμένουν υψηλά είναι γιατί γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε εσωτερικούς χώρους. «Ο κόσμος επιλέγει να κοινωνικοποιηθεί ανεξάρτητα από τα μέτρα. Η λογική λοιπόν λέει ότι από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αποφύγουμε την κοινωνικοποίηση, που έτσι και αλλιώς γίνεται, ας τη μεταφέρουμε στους εξωτερικούς και καλά αεριζόμενους χώρους όπου η μετάδοση είναι μικρότερη με συντεταγμένο βεβαίως και προσεκτικό τρόπο. Δε χρησιμοποιώ ποτέ τη λέξη χαλάρωση γιατί το «άνοιγμα» αυτών των δραστηριοτήτων σημαίνει μεγαλύτερη προσοχή».

Να «ανοίξει» η μετακίνηση μεταξύ των δήμων

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δερμιτζάκης εξηγεί ότι καλό θα ήταν «να «ανοίξει» η μετακίνηση μεταξύ δήμων ώστε να μοιράζεται ο κόσμος και να μην περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο μικρό χώρο ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που έχουν λίγους χώρους πρασίνου. Το να μπούμε μέσα στο σπίτι και να μην κάνουμε επαφές δούλεψε στην πρώτη φάση. Τώρα όμως πια δε δουλεύει γιατί ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται. Το να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι επειδή τυπικά κλείνουμε την κοινωνία αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν κοινωνικοποιείται είναι κάτι που δεν λειτουργεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ