Μικρό χαρακτηρίζει το διάστημα του lockdown των 2,5 εβδομάδων που έχει επιβληθεί στην Αττική ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι αρκετό για να φανεί το «αποτύπωμα» από την κάμψη της πανδημίας στη χώρα μας.
Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr, η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη ως προς την παράταση ή μη των αυστηρών μέτρων και εκτιμά ότι η πιθανότητα επέκτασης μιας εβδομάδας του lockdown ειδικά στην πρωτεύουσα είναι πολύ πιθανή.
Τα χιόνια πιθανότατα βοήθησαν στη διακοπή της μετάδοσης του κορωνοιού στην Αττική
«Ήμασταν τυχεροί. Τα χιόνια βοήθησαν και ο κόσμος περιορίστηκε στο σπίτι. Οι περισσότεροι για δυο-τρεις μέρες δεν πήγαν καν στη δουλειά και αποφεύχθηκαν οι μετακινήσεις. Ουσιαστικά είχαμε ένα πολύ αυστηρό lockdown για τρεις μέρες που δε χρειάστηκε να το επιβάλλει η κυβέρνηση. Οπότε αυτό θα βοηθήσει. Θα δούμε το «αποτύπωμα» αυτές τις μέρες στη μείωση των κρουσμάτων», αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης.
Σε 2,5 εβδομάδες δεν θα φανεί η κάμψη της πανδημίας
Ωστόσο, δεν αποκλείει την πιθανότητα παράτασης, ειδικά στην Αττική που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα από πλευράς κρουσμάτων.
«Υπάρχει μια διαφορά φάσης από τη στιγμή που εφαρμόζεται το lockdown μέχρι τη στιγμή που επιτυγχάνεται η μείωση της μετάδοσης. Την πρώτη εβδομάδα αυτό δεν καθίσταται εφικτό. Η μείωση αρχίζει να φαίνεται από τη δεύτερη εβδομάδα», εξηγεί και συνεχίζει: «Ένα lockdown επομένως 2,5 εβδομάδων δε θα έχει την απόδοση που θα θέλαμε. Ειδικά όταν ξεκινά κανείς από τα 1.300 κρούσματα και ο στόχος είναι τα 500, όπως και την προηγούμενη φορά. Σε 2,5 εβδομάδες, ακόμα και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, δε θα φανεί το θετικό αποτέλεσμα. Όλα θα εξαρτηθούν λοιπόν από πόσο βιάζεται η κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά, την οικονομία και την κοινωνία ή πόσο θέλει να δει πραγματική μείωση πριν το πράξει».
Υπέρ του ανοίγματος σχολείων και καταστημάτων
Σε κάθε περίπτωση ένα αυστηρό lockdown, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, δεν είναι πια βιώσιμο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού. Ο ίδιος εμφανίζεται υπέρ του ανοίγματος σχολείων και καταστημάτων σε πρώτη φάση, όποτε αυτό κριθεί εφικτό. «Κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει.