Αναμφίβολα πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών στον νομό Αττικής και η Coca-Cola στην Ελλάδα το έκανε πραγματικότητα.
Ένα έργο πνοής αποδεικνύει την προσήλωση της εταιρείας στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Μία δωρεά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για τη διεκπεραίωση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και την απαραίτητη θωράκιση που έχει ανάγκη η περιοχή, επιτρέποντας τη φυσική αναγέννηση του δάσους.
Η Coca-Cola στην Ελλάδα και η κοινωνική της προσφορά
Η πρωτοβουλία αυτή της εταιρείας συνδέεται με τους γενικότερους στρατηγικούς της στόχους, ένας από τους οποίους είναι και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, η Coca-Cola στην Ελλάδα έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040, ενώ παράλληλα έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πλαστικού στις δευτερογενείς συσκευασίες, μέσα από τις νέες πολυσυσκευασίες αλουμινίου από 100% ανακυκλώσιμο χαρτόνι, τη χρήση rPET, αλλά και τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τα έργα παραδόθηκαν -με ταυτόχρονη δέσμευση για μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της περιοχής- κατά τη διάρκεια επιτόπιας επίσκεψης του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, μαζί με τη Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον, κα Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς.
Κατά την παράδοση του έργου ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «H Coca-Cola στην Ελλάδα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στήριξε με ενθουσιασμό τον θεσμό του Αναδόχου Αποκατάστασης και Αναδάσωσης. H συνεισφορά της στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης είναι πολύτιμη. Συνολικά, η Coca-Cola έχει χρηματοδοτήσει με 1,8 εκατ. ευρώ αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στη Βαρυμπόμπη και στο Τατόι, σε έκταση 7.715 χιλιάδων στρεμμάτων. Σήμερα, τα έργα αυτά, που ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλλουν στην αναγέννηση του φυσικού μας πλούτου».
Η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που ως Ανάδοχος παραδίδουμε αυτό το έργο που συμβάλει έμπρακτα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές που βιώσαμε τον Αύγουστο του 2021. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ταχύτητα και συνέπεια για να διασφαλίσουμε την άμεση προστασία και αποκατάσταση της περιοχής. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε συστηματικά την περιοχή και θα συμβάλλουμε όπου και όπως κρίνεται απαραίτητο για την αναγέννησή της, αλλά και για να αποφύγουμε παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον».
Η Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα σημείωσε: «Η σημερινή παράδοση αυτού του έργου μας δίνει χαρά που ως εταιρεία συμβάλλουμε κι εμείς στην έμπρακτη αποκατάσταση ενός βασικού πνεύμονα πρασίνου για την Αττική. Με οδηγό τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις με θετικό αντίκτυπο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να αποτελούμε ενεργό μέλος της κοινωνίας μας, ώστε, σε συνεργασία με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, όλοι μαζί να κάνουμε πράξη ένα πιο βιώσιμο μέλλον».
Και όσα έγιναν «Μετά Τη Φωτιά»…
Οι εργασίες αποκατάστασης αποτυπώθηκαν σε ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με πρωταγωνιστές όσους μόχθησαν για την υλοποίηση του δύσκολου και απαιτητικού έργου. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στον πλανήτη, για να μην ξεχάσει κανείς ποτέ πόσο σημαντική είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και να αποτραπεί μια παρόμοια καταστροφή και στο μέλλον. Γιατί μπορεί η κλιματική κρίση να είναι το παρόν, αλλά δεν θέλουμε να είναι το μέλλον.