Αποζημίωση ύψους 410.000 ευρώ επιδικάστηκε από το Διοικητικό Εφετείο στους συγγενείς του άτυχου υδραυλικού που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών κατά την επιχείρηση σύλληψης Αλβανών κακοποιών στον Βύρωνα τον Φεβρουάριο του 2010.
Το θύμα, ο 25χρονος Νίκολα Τόντι, βρέθηκε άθελά του στην καρδιά μιας πραγματικής μάχης μεταξύ των αστυνομικών και των κακοποιών. Ήταν συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από μια αποθήκη υδραυλικών για να παραλάβει υλικά.
Ξαφνικά, η περιοχή μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Στον δρόμο όπου βρισκόταν το θύμα εγκλωβίστηκαν με το αυτοκίνητό τους ένας Αλβανός δραπέτης των φυλακών Λάρισας και ο συνεργός του, ενώ τους καταδίωκε μεγάλη αστυνομική δύναμη.
Οι κακοποιοί άνοιξαν πυρ και έριξαν και τρεις χειροβομβίδες, με τους αστυνομικούς να ανταποδίδουν τα πυρά. Ο άτυχος 25χρονος έτρεξε να βρει καταφύγιο σε μια πυλωτή πολυκατοικίας. Εκεί όμως δέχθηκε 9 σφαίρες, εκ των οποίων, όπως αποδείχθηκε, οι 4 ήταν από όπλα των αστυνομικών, και βρήκε τον θάνατο. Η αιτία θανάτου ήταν «τραύματα κεφαλής, θώρακος, κοιλίας και λεκάνης διά βλημάτων πυροβόλου όπλου».
Η σύζυγος, το παιδί του θύματος και άλλοι συγγενείς του προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων, ενώ διεκδίκησαν και αποζημίωση. Τα ποινικά δικαστήρια έκριναν ενόχους δύο αστυνομικούς, στους οποίους επέβαλαν ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε στην οικογένεια του άτυχου υδραυλικού αποζημίωση, που μαζί με τους τόκους φτάνει σήμερα τις 410.000 ευρώ.
Όμως το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση θεωρώντας το ποσό υπερβολικό, ενώ υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι υπήρξε συνυπαιτιότητα του θύματος. Τελικά, το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου και επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.
Οι συνήγοροι της οικογένειας του άτυχου 25χρονου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κυριακή Μακρή, σε δήλωσή τους αναφέρουν:
«Μετά από δέκα χρόνια δικαιώθηκε η οικογένεια του θύματος στα Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια. Κάνουμε δημόσια έκκληση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στον αρμόδιο Υπουργό να μη δώσει εντολή για κατάθεση αναίρεσης, που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει, θα είναι να καθυστερήσει η δικαστική αποζημίωση στην τραγική οικογένεια. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Πολιτεία έδειξε ευαισθησία σε ανάλογες δραματικές υποθέσεις».