Να μην απελαθούν τρεις μαθητές Γυμνασίου από το Ιράκ στον Βύρωνα ζητούν πολιτικοί και εκπαιδευτικοί φορείς.
Η υπόθεση με τα τρία παιδιά από το Ιράκ έγινε γνωστή μέσω γραπτής δήλωσης του δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατοπώδη. Μαζί με τη μητέρα τους, αλλά και τα άλλα δύο αδέλφια τους, καλούνται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέχρι την 1η Ιουλίου.
«Οι τρεις μαθητές φοιτούν εδώ και μια πενταετία σε ελληνικά σχολεία (από Δ' Δημοτικού έως Β' Γυμνασίου) και σύμφωνα με ομόφωνη ανακοίνωσή του συλλόγου διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, έχουν επιδείξει εξαιρετική επιμονή και προσπάθεια να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, ενώ αυτό που θέλουν είναι να σπουδάσουν και να ζήσουν στην πατρίδα μας», ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κατωπόδης.
Ο δήμαρχος Βύρωνα πρόσθεσε σχετικά: «Τα τρία παιδιά από το Ιράκ, όπως ο Σαϊντού πριν από λίγο καιρό αλλά και εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Η απάντηση του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή τους από τη χώρα».
Ο δήμαρχος Βύρωνα, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής σε σχολείο της πόλης, καταλήγει: «Ως δήμαρχος Βύρωνα αλλά και ως εκπαιδευτικός, ενώνω τη φωνή μου με το ψήφισμά της Ζ' ΕΛΜΕ και ζητώ κι εγώ από την πλευρά μου να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους, για να μη γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά. Καλώ επίσης τους συλλόγους γονέων και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, να συμπαρασταθεί σε αυτή την προσπάθεια».
Επίσκεψη του ΚΚΕ στο σπίτι της οικογένειας των μαθητών από το Ιράκ στον Βύρωνα
Συνάντηση με την οικογένεια των Ιρακινών μαθητών που φοιτούν σε σχολεία του Βύρωνα, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απέλασης, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ την Πέμπτη (23/6).
Όπως αναφέρει με ενημέρωσή του ο Περισσός, στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από την οικογένεια τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς -εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στις περιοχές του Βορείου Ιράκ- για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.
Πρόκειται για επταμελή οικογένεια, ο πατέρας της οποίας δουλεύει περιστασιακά στην οικοδομή. Ο 16χρονος γιος εργάζεται, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να παρακολουθεί και τα μαθήματά του στο 4ο Γυμνάσιο Βύρωνα. Ταυτόχρονα, τα δύο από τα αδέλφια του είναι επίσης μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο και το ένα στο 4ο Δημοτικό Βύρωνα.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την αυτονόητη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κόμματος στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να ακυρωθεί η απόφαση της απέλασης και να παραμείνουν στη χώρα που ζουν εδώ και 6,5 χρόνια, ώστε τα παιδιά να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία και η οικογένεια να συνεχίσει απρόσκοπτα τη διαμονή της στη χώρα μας.
ΟΛΜΕ: Να μην απελαθούν οι τρεις μαθητές που φοιτούν στο 4ο Γυμνάσιο Βύρωνα
Τη μη απέλαση τριών μαθητών από το Ιράκ ζητά με ανακοίνωσή της και η ΟΛΜΕ.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, οι Αλί Χεμίν, Αλί Ντοαά και Αλί Ραχμά είναι τρία αδέρφια από το Ιράκ, μαθητές του 4ου γυμνασίου Βύρωνα, τα οποία έχουν φοιτήσει πέντε χρόνια σε Ελληνικά σχολεία, από τη Δ' Δημοτικού έως τη Β' Γυμνασίου.
Σε ομόφωνη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Βύρωνα, αναφέρει για τα παιδιά ότι «έχουν επιδείξει εξαιρετική επιμονή και προσπάθεια να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, ενώ αυτό που θέλουν είναι να σπουδάσουν και να ζήσουν στην πατρίδα μας».
Τέλος, η ΟΛΜΕ ζητά να ανακληθεί η απόφαση της απέλασης των τριών μαθητών και της οικογένειάς τους.