Οταν το 1943 επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου μιλούσε για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα - iefimerida.gr

Οταν το 1943 επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου μιλούσε για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αιθουσα Γλυπτών, Βρετανικό Μουσείο
Αιθουσα Γλυπτών, Βρετανικό Μουσείο / φωτογραφία: shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια επιστολή-ντοκουμέντο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Η επιστολή είναι του διάσημου Βρετανού ιστορικού τέχνης λόρδου Κένεθ Κλαρκ και την αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Στο γράμμα αυτό διατυπώνεται απερίφραστα η θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ο Κλαρκ διατέλεσε επί σειρά ετών επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου, στο οποίο εκτίθενται τα Γλυπτά από το 1817, αφού προηγουμένως ο λόρδος Ελγιν τα είχε αποσπάσει με αμφιλεγόμενο τρόπο από τον Παρθενώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέλος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών

Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι μέλος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών, άποψη που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση του μουσείου ότι τα Ελγίνεια, όπως τα αποκαλούν οι Βρετανοί, πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

Επιστολή για την επιστροφή των Γλυπτών από τον Σεπτέμβριο του 1943

Η επιστολή του Κλαρκ φυλάσσεται στα αρχεία της Τέιτ Γκάλερι, του εμβληματικού μουσείου τέχνης του Λονδίνου, αλλά δεν βρίσκεται σε δημόσια έκθεση. «ΤΑ ΝΕΑ» επισκέφθηκαν, κατόπιν ειδικής άδειας, την Αίθουσα Αρχείων της Τέιτ και φωτογράφισαν το επίμαχο έγγραφο, το οποίο έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας. Η δισέλιδη επιστολή γράφτηκε σε γραφομηχανή στις 3 Σεπτεμβρίου 1943, όταν ο Κλαρκ ήταν διευθυντής της Νάσιοναλ Γκάλερι, της φημισμένης Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

«Κατά τρόπο παράλογο, είμαι υπέρ της επιστροφής των ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα» γράφει στο γράμμα που απευθύνει προς τον Τόμας Μπότκιν, τον ιρλανδό διευθυντή του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών Μπάρμπερ και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Μάλιστα, ο λόρδος Κλαρκ διατυπώνει την εξόχως τολμηρή θέση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να στεγαστούν σε μουσείο δίπλα στην Ακρόπολη, το οποίο οφείλει να χτίσει με δικά του έξοδα το βρετανικό κράτος!

Παυλόπουλος: Η παραδοχή του Κένεθ Κλαρκ ενισχύει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών

Η παραδοχή του Κένεθ Κλαρκ ενισχύει το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε αποκλειστική του δήλωση στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Ο κ Παυλόπουλος επισημαίνει επίσης για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ότι «η παραδοχή του λόρδου Κένεθ Κλαρκ χαρακτηρίζει το μέγεθος του πολιτιστικού του ήθους σε αντιδιαστολή με τη συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ