Βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα για τον μπακαλιάρο της 25ης -Τοπ συνδυασμοί για τηγάνι και αλοιφές - iefimerida.gr

Βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα για τον μπακαλιάρο της 25ης -Τοπ συνδυασμοί για τηγάνι και αλοιφές

κρασι πλαι σε πατζούρι
Ενα δροσερό βραβευμένο κρασί για το τραπέζι μας / shutterstock

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν λείπει από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου συνοδεία κρασιού ή ενός αποστάγματος στο ποτήρι μας.

Ποιο είναι όμως το κατάλληλο κρασί που δεν θα «καπελώσει» η σκορδαλιά, θα διατηρήσει τα αρώματά του και οι οξύτητές του θα «αγκαλιάσουν» το ψαράκι μας;

Η ποικιλία Ασύρτικο είναι η κατάλληλη επιλογή. Ενα μπουκάλι λαμπερό δροσερό Ασύρτικο, κρασί με λεπτότητα, καθαρότητα και λεμονάτο χαρακτήρα έχει την δικιά του θέση σε ένα τραπέζι με θαλασσινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κρασί που θα «αγκαλιάσει» το ψαράκι μας

Είναι γεγονός ότι τα λεμονάτα και με έντονη ορυκτότητα Ασύρτικα κρασιά ταιριάζουν με τη λιπαρότητα και την αλμύρα του τηγανητού μπακαλιάρου, όπως και με οποιοδήποτε άλλο τηγανιτό ψάρι, μικρό ή μεγάλο, την αλμύρα της σκορδαλιάς, του ταραμά, των θαλασσινών και γενικά των μεζέδων που πρωταγωνιστούν στα τραπέζια της Σαρακοστής. Από δίπλα και ένα ένα τσίπουρο ή ένα ευωδιαστό ούζο για να μάς ανοίξει την όρεξη.

Ανατρέξαμε στον κορυφαίο διαγωνισμό οίνου, Thessaloniki Wine Trophy, όπου ειδικοί του κρασιού επέλεξαν, μετά από πολλές τυφλές δοκιμές, τα καλύτερα κρασιά του τόπου και αναζητήσαμε τις τοπ ετικέτες Ασύρτικου που συγκέντρωσαν την κορυφαία βαθμολογία και απέσπασαν Χρυσό βραβείο.

«Χρυσά» Ασύρτικα κρασιά στο ποτήρι μας

Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori, Σαντορίνη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κορυφαίο κρασί όλων στον φετινό διαγωνισμό είναι Ασύρτικο και δεν είναι άλλο από το Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori από τη Σαντορίνη. Ενα κρασί με λεμόνι και γκρέιπφρουτ στη μύτη, νότες ροδάκινου, αχλαδιού, ορυκτότητα ιδανική για το ψάρι και επίγευση μελιού.

Πλάνο Ασύρτικο, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Δράμα

Το Πλάνο Ασύρτικο κλείνει σε ένα ποτήρι το ιώδιο της θάλασσας. Ο λεμονάτος, αλμυρός χαρακτήρας του συνοδεύει θαλασσινά ψητά, carpaccio, ταρτάρ καραβίδας, κυδώνια αχνιστά, αλλά και σούσι. Ενα ξανθό κρασί με νότες από λευκόσαρκο ροδάκινο και ορυκτό αλάτι. Ενα λευκό κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γκιρλέμης Ασύρτικο, Οινοποιείο Γκιρλέμη, Φθιώτιδα

Λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα. Φρουτώδες με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, τα οποία συνοδεύονται από ανθικές και ορυκτές νότες. Δροσερό στο στόμα με τονισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση. Eνα λευκό κρασί που παραμένει με τις οινολάσπες για 6 μήνες και κυκλοφορεί στην αγορά μετά από 1 χρόνο παραμονής στην φιάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Château Julia Ασύρτικο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Δράμα

Ενα αχνόξανθο λευκό με διακριτικές πράσινες ανταύγειες και φινετσάτη μύτη από το κτήμα Λαζαρίδη στη Δράμα. Μυρίζει χαμομήλι, λεμονανθούς, μεστό, και έντονο στόμα και επίμονη ορυκτότητα. Μπορεί να συνοδεύσει τα ψάρια της ημέρας αλλά και τους πρώτους τηγανιτούς μεζέδες, ντοματοκεφτέδες, τυροκροκέτες, φάβα, ακόμα και λευκά μαγειρευτά κρέατα.

Santorini Mikra Thira, Οινοποιία Terrasea - Μικρά Θήρα

Μια διαφορετική έκφραση του Ασύρτικου με σταφύλια που προέρχονται αποκλειστικά από τη Θηρασιά. Βοτανικό στόμα, ελαφρώς αλμυρή επίγευση, αχλάδια και τροπικά φρούτα στη μύτη, ένα λευκό που επιδέχεται παλαίωσης, ιδανικό για λιπαρά ψάρια, θαλασσινές μακαρονάδες και παλαιωμένες γραβιέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρυσα» αποστάγματα για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Επιλέξαμε τα δύο κορυφαία αποστάγματα που απέσπασαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στον διαγωνισμό Wine Trophy και κατέκτησαν Χρυσό μετάλλιο.

Ενα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και ένα ούζο με μεγάλη ιστορία, ανάλογα με το γούστο και τη διάθεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Meteoro Winery Distillery (Τσίπουρο) Τσίνας Βασίλειος & Σία Ο.Ε

Kαλύτερο απόσταγμα στον διαγωνισμό αναδείχτηκε ένα τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο το Meteoro Winery Distillery. Μονοποικιλιακό από Μοσχάτο Αμβούργου με έντονες αρωματικές νότες μοσχάτου. Παράγεται μόνο από οινοποιήσιμα στέμφυλα μοσχάτου άριστα επεξεργασμένα σε σύγχρονους αποστακτήρες.

Ούζο Τυρνάβου, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου

Οσοι επιλέγουν ούζο με το ψαράκι τους, το τοπ ούζο του διαγωνισμού αναδείχτηκε το Ούζο Τυρνάβου. Αυθεντικό Ούζο αποκλειστικά από σταφύλια της περιοχής του Τυρνάβου, κρυστάλλινο και υπέροχα αρωματικό. Ενα ούζο με εκλεκτά αρωματικά βότανα και αστεροειδή γλυκάνισο που παράγεται σε παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλασική ρετσίνα!

Τέλος, ακόμα μία ταιριαστή λύση για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου είναι και μία μυρωδάτη ρετσίνα, άχαστο ταίρι πλάι σε ένα πιάτο με τηγανιτά ψάρια, αλοιφές και νηστίσιμα καλαμάρια.

Κεχριμπάρι του Κεχρή

Kαλύτερη ρετσίνα αναδείχτηκε το Κεχριμπάρι του Κεχρή, ένα κρασί που αποτελεί σημείο αναφοράς στη ρετσίνα από το 1939 με περισσότερες από 35 διεθνείς διακρίσεις. Από την ποικιλία Ροδίτης, στο ποτήρι αρώματα μαστίχας, πεύκου και θυμαριού. Εξαιρετικά αρωματικό, πίνεται δροσερό και ταιριάζει με λαδερά, ψαράκια, μία φέτα λαδορίγανη, αλλά και κρέατα στη σχάρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ