Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι Βούτες του Ηρακλείου Κρήτης, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν ρηγματώσεις σε σπίτια, την εκκλησία, την παιδική χαρά και σε δίκτυα της περιοχής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Παπαευσταθίου, η δημοτική κοινότητα Βουτών του Δήμου Ηρακλείου κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας «για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση έντονων κατολισθητικών φαινομένων, τα οποία εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στις παραπάνω περιοχές».
Σημειώνεται ότι η εν λόγω κήρυξη θα ισχύσει για έναν μήνα, ενώ μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Το αίτημα της δημοτικής αρχής έκανε δεκτό η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας:
Δείτε το έγγραφο:
Μέσα στο απόγευμα θα υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση στο τι έχει προκαλέσει της ρηγματώσεις στο χωριό.
Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ενημέρωσε για δύο ρηγματώσεις μήκους 150 μέτρων, λέγοντας ότι διερευνάται αν πρόκειται για εδαφική διάρρηξη, για κατολίσθηση, για περιστροφική ολίσθηση, για διαφορική καθίζηση ή για ρευστοποίηση των εδαφών. «Αυτό δεν το ξέρουμε ακόμα. Πιθανότατα πρόκειται για μια τεκτονική διάρρηξη, όχι από σεισμό, όμως, από άλλους λόγους» πρόσθεσε με επιφύλαξη.

Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε τις ζημιές που έχουν προκληθεί «μικρές, αλλά ελεγχόμενες», καθησυχάζοντας λίγο τους κατοίκους του χωριού.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Cretalive, εννέα σπίτια κρίθηκαν «κίτρινα» λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί και χρειάζεται προσωρινή εκκένωσή τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 20 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και 9 από αυτά είναι ακατάλληλα.


Ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ανέφερε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις.
Η δημοτική αρχή είχε αιτηθεί να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


«Υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή»
Αυτοψία στην περιοχή έκανε ο καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας και Γεωτεχνικής Μηχανικής ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λουπασάκης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Ηρακλείου, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο των Βουτών και μέλη του τοπικού συμβουλίου.
«Βλέπω ότι από τη μία μέρα στην άλλη, έχουμε μετακινήσεις οι οποίες είναι διακριτές, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να το παρακολουθήσουμε με πάρα πολύ προσοχή» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Λουπασάκης, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, γιατί μπορεί να εξελιχθούν γρήγορα τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες».
Επίσης ο καθηγητής στο ΕΜΠ συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να γνωρίζουμε τον ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η κατολίσθηση. Εάν αυτή κινείται με ένα ρυθμό της τάξης του μισού χιλιοστού το εξάμηνο, υπάρχει μία ασφάλεια. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι κινείται γρήγορα, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις αποφάσεις μας, για το ποιες οικίες είναι επικίνδυνες και ποιες όχι».