Βούτες Ηρακλείου: Ενδείξεις ότι το φαινόμενο προϋπήρχε τα τελευταία δύο χρόνια, λέει καθηγητής στο iefimerida.gr - iefimerida.gr

Βούτες Ηρακλείου: Ενδείξεις ότι το φαινόμενο προϋπήρχε τα τελευταία δύο χρόνια, λέει καθηγητής στο iefimerida.gr

Βούτες
Φωτογραφία: INTIMENEWS / EUROKINISSI
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές στις Βούτες Ηρακλείου Κρήτης, την ώρα που ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λουπασάκης μιλά για ενδείξεις πως το φαινόμενο προϋπήρχε εδώ και δύο χρόνια και εξηγεί τα αίτιά του.

Κάποιες καλυμμένες με σιλικόνη και άλλα μονωτικά υλικά ρωγμές σε σπίτια είναι τα ίχνη που εντόπισαν οι ειδικοί στις Βούτες, που δείχνουν ότι το φαινόμενο προϋπήρχε εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παραπάνω στοιχεία ανέφερε μιλώντας στο iefimerida.gr ο καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κωνσταντίνος Λουπασάκης, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή και συμμετείχε στις συσκέψεις του δήμου για την κατάσταση του οικισμού.

«Έχουμε ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, υπάρχουν ενδείξεις ότι προϋπήρχε, γιατί εντοπίσαμε σε οικίες ρωγμές που είχαν εκδηλωθεί πριν από ένα και δύο χρόνια, οι οποίες είναι ύποπτες για τη συσχέτισή τους με τα καλαισθητικά φαινόμενα που βλέπουμε τώρα να εκδηλώνονται, οπότε το φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες μέρες», είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Λουπασάκης ανέφερε, επίσης, ότι η εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής δείχνει ένα σύνθετο πρόβλημα, με γεωλογικά, τεχνικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά. «Τα αίτια του φαινομένου είναι οι γεωλογικοί σχηματισμοί που έχουν ιδιαιτερότητες, οι μεγάλες κλίσεις των πρανών και η αύξηση της υγρασίας από εισροές νερού στους σχηματισμούς από διάφορες πηγές. Ο σχηματισμός αυτός είναι επικίνδυνος όταν βραχεί, όταν αυξηθεί η υγρασία, δίνει μετακινήσεις».

«Προσπαθούμε να λάβουμε κάποια μέτρα, μιας και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, γιατί όλες οι κατολισθήσεις του κόσμου μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Αν εγκαταλείψουμε λοιπόν τώρα, το φαινόμενο θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα», συνέχισε ο ίδιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συστήνεται ομάδα εργασίας από ειδικούς και αιρετούς

Στην ευρεία σύσκεψη αποφασίστηκε η ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή καθηγητών, αντιδημάρχων, γεωλόγων και τεχνικών της ΔΕΥΑΗ. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί η εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης των ρηγμάτων και η συλλογή γεωλογικών και σεισμολογικών δεδομένων, ενώ οι ειδικοί προχωρούν σε αποτύπωση της περιοχής με σύγχρονα μέσα.

Όπως ανέφερε στο iefimerida.gr ο κ. Λουπασάκης, από τις πρώτες εκτιμήσεις δεν θεωρείται πιθανό να προκλήθηκε το πρόβλημα από συγκεκριμένη διαρροή αγωγού, αλλά, αντίθετα, η διάρρηξη αγωγού μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης αστάθειας του εδάφους.

Ο κ. Λουπασάκης, μιλώντας στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το creta24.gr: «Στην περιοχή δεν έχουμε καθίζηση. Όταν έχουμε καθίζηση σημαίνει ότι έχουμε παραμορφώσεις εξαιτίας των εξωτερικών φορτίων. Άρα, καθιζήσεις λαμβάνουν χώρα μόνο κάτω από τη θεμελίωση των κατασκευών. Δεν μπορώ να έχω καθίζηση σε περιοχή στην οποία δεν περιβάλλονται εξωτερικά φορτία από μια κατασκευή. Υπάρχει κάποιο ενδογενές φαινόμενο, το οποίο μπορεί να είναι στην περιοχή τη δική μας μια κατολίσθηση. Πιστεύω είναι μονόδρομος για το ποιο είδος φαινομένου έχουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε κάποια περίπτωση μπορεί να είναι ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος, αλλά αυτό θα έδινε σεισμικές δονήσεις, που δεν καταγράφηκαν. Ο ακριβής μηχανισμός της κατολίσθησης που έχουμε δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί από μία αυτοψία, επειδή βλέπουμε μετακινήσεις που εκδηλώνονται με διαφορετικές διευθύνσεις κίνησης. Δηλαδή, βλέπουμε τμήματα να κινούνται στη μια μεριά του χωριού και κάποια τμήματα αντίρροπα».

Γκανάς (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο): Το φαινόμενο δεν οφείλεται σε σεισμό

Το γεγονός ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται σε κάποιο σεισμό επισήμανε στο iefimerida.gr και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος το 2010 είχε πραγματοποιήσει μελέτη στη συγκεκριμένη περιοχή. «Από τη μελέτη που είχα κάνει δεν βρήκα μεγάλα ρήγματα. Ο οικισμός εκτείνεται σε έναν λόφο με διεύθυνση Βορρά-Νότου, δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, και τον τελευταίο καιρό δεν έχει σημειωθεί κάποιος σεισμός στην περιοχή. Οπότε το φαινόμενο είναι καθαρά τοπικό και θεωρώ ότι έχει σχέση με γεωτεχνικά αίτια, κάποια αστάθεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, εξήγησε ότι ζητούμενο της σύσκεψης ήταν να δημιουργηθεί ένας «οδικός χάρτης» που θα περιλαμβάνει «την αξιολόγηση του φαινομένου, τη διερεύνηση των αιτιών και φυσικά την αντιμετώπιση».

Ο κ. Καλοκαιρινός επισήμανε ότι «δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας» και πως «χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται επιφυλακή, αλλά χρειάζεται και ψυχραιμία και γρήγορες κινήσεις», ενώ διευκρίνισε πως ήδη προωθούνται κινήσεις για την άμεση στέγαση των ενοίκων των εννέα κατοικιών που κρίθηκαν ότι θα πρέπει να επισκευαστούν και ότι ο δήμος προγραμματίζει παρεμβάσεις και αιτείται έκτακτη χρηματοδότηση.

Αύριο αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, προκειμένου να οριοθετήσει την πληγείσα ζώνη και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ