Ανάμεσα σε βουνά από σκουπίδια κυκλοφορούν εδώ και 48 ώρες οι Αθηναίοι, καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ κρατούν ομήρους τους κατοίκους της Αθήνας και όλων των άλλων μεγάλων πόλεων, εκβιάζοντας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Αφορμή για την κινητοποίηση των συνδικαλιστών των εργαζομένων στους δήμους, που ορισμένοι σχολιαστές επισήμαναν ότι δεν τους είχαν δει να κινητοποιούνται τα τελευταία 4,5 χρόνια σχεδόν ποτέ, είναι διάταξη του επενδυτικού νομοσχεδίου που επιτρέπει την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων (όπως οι υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου) σε ιδιώτες.
Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί η διάταξη οι ΟΤΑ περνούν στους ιδιώτες και έρχονται «νέοι φόροι για τους δημότες». Μάλιστα, στη συνέντευξη που έδωσαν εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον γενικά των ιδιωτικοποιήσεων, μαζί με κορώνες για «δημάρχους-ραγιάδες των εργολαβικών συμφερόντων».
Η ταλαιπωρία των Αθηναίων αλλά και των κατοίκων των άλλων πόλεων επιτείνεται από το γεγονός ότι οι συνδικαλιστές πραγματοποιούν καθημερινά σχεδόν πορείες και κινητοποιήσεις, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο των πόλεων.
Η παρέμβαση του Κώστα Μπακογιάννη
Ο δήμαρχος Αθηναίων από την πλευρά του θέλησε να μείνει έξω από την αντιπαράθεση, και όπως δήλωσε στόχος του είναι να διατηρήσει την πόλη καθαρή, στο μέτρο του δυνατού:
«Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων των Δήμων στην Καθαριότητα, το Πράσινο και το Ηλεκτρολογικό συνεχίζονται. Το ίδιο όμως και οι προσπάθειές μας να διατηρήσουμε κατά το δυνατό, καθαρές τις γειτονιές μας» τονίζει σε δήλωση του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Και προσθέτει: «Με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, κάνουμε ότι μπορούμε για να διαχειριστούμε το πρόβλημα όσο γίνεται καλύτερα. Χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να μην ξεφύγει η κατάσταση».
Χάος και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη
Βουνά είναι τα σκουπίδια και στην Πάτρα και στην Θεσσαλονίκη, με το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας μάλιστα- που συνεδρίασε εκτάκτως- να εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς. Κάθε ημέρα που δεν γίνεται περισυλλογή απορριμμάτων συγκεντρώνονται στην πόλη της Πάτρας 300 τόνοι περίπου, σκουπίδια στους δρόμους!
Ανάλογη κατάσταση και στην Θεσσαλονίκη με την Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία να βάζει στον κατάλογο με τις διεκδικήσεις της, και άλλα θέματα που έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Η ανακοίνωση της ΔΑΣ:
Το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιφέρει μεταξύ άλλων:
α) συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ειδικά στις κλαδικές. Βάζει με αυτό τον τρόπο σε μόνιμη «πρέσα» μισθούς και δικαιώματα.
β) Θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
γ) Την ίδια ώρα , επεκτείνοντας την υπάρχουσα νομοθεσία και καταργώντας διατάξεις που δυσκόλευαν κάπως τις ιδιωτικοποιήσεις, δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια, «κατά την κρίση τους» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία και αιτιολόγηση, να εκχωρούν σε ιδιωτικές εταιρίες τη συλλογή και μεταφορά απορριμμάτων, την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, τη συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.
Αποστάσεις από τον Γιώργο Πατούλη
Στην συνάντησή του πάντως με τις ηγεσίες των ομοσπονδιών των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ΠΟΕ -ΟΤΑ και ΠΟΠ - ΟΤΑ,ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Περιφερειαρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ήταν σαφής. Δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν και να αγωνίζονται, αλλά «δικαίωμα και των πολιτών να ζουν σε καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς πόλεις και να εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες, ή άλλες εναλλακτικές λύσεις όταν το κράτος δεν εξασφαλίζει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται στους ΟΤΑ».
Όπως είπε, «για μας είναι πρωταρχικός στόχος η εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτή είναι ανάγκη να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πάνω από όλα είναι ο πολίτης και δίνουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κατ' αρχήν από μόνιμο προσωπικό».
Στέφανος Μάνος: Η αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες συμφέρει
Πάντως με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στους Δήμους, επανήλθε στο προσκήνιο η παλαιότερη συζήτηση για το κόστος της υπηρεσίας όταν την αναλαμβάνουν ιδιώτες και το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας. Σε παλαιότερη ανάρτησή του ο Στέφανος Μάνος είχε δώσει το παράδειγμα του δήμου της Ρόφου, που έχει εκχωρήσει τη συγκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες. Ο τόνος κοστίζει στους δημότες 84 ευρώ. Στην Αθήνα, που η συγκομιδή γίνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες του Δήμου, ο τόνος κοστίζει 350 ευρώ. Αν ο Δήμος Αθηναίων είχε εκχωρήσει τη συγκομιδή των σκουπιδιών σε ιδιώτες, είχε σημειώσει τότε ο Στέφανος Μάνος, θα είχε κέρδος κάθε χρόνο 80 εκατομμύρια ευρώ…
Εγραψε ο Στέφανος Μάνος το 2018:
«Στη Ρόδο ο δήμος καλύπτει ολόκληρο το νησί και δέχεται 5.000.000 τουρίστες ετησίως. Παρήχθησαν 100.000 τόνοι σκουπιδιών περίπου. Η αποκομιδή, κλπ κόστισε 84 ευρώ ανά τόνο. Στην Αθήνα παρήχθησαν 300.000 τόνοι σκουπιδιών. Η αποκομιδή, κλπ γίνεται από τις δημοτικές υπηρεσίες και κοστίζουν 350 ευρώ ανά τόνο. Ανάλογα και χειρότερα ισχύουν σε πολλούς άλλους δήμους. Στην Αθήνα, αν ίσχυε το κόστος της Ρόδου, ο Δήμος θα εξοικονομούσε 80 εκ. ευρώ ετησίως. Αν εφαρμοζόταν και η πρόταση Μητσοτάκη, η μείωση του κόστους θα φαινόταν αμέσως στο πορτοφόλι των Αθηναίων.»