Το ριζικό lifting στη Μαρίνα Βουλιαγμένης που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο είναι ορατό ακόμα και από τα αεροπλάνα που προσεγγίζουν την Αθήνα για να προσγειωθούν καθώς το σημείο αυτό του Λαιμού σκάβεται από άκρη σ’άκρη με αποτέλεσμα να έχει θολώσει το νερό.
Με την υλοποίηση του έργου που θα κοστίσει περίπου 30 εκ ευρώ , οι επενδυτές του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα – πλέον Four Seasons- φιλοδοξεί να την εντάξει στον χάρτη με τις υπερσύγχρονες μαρίνες της Ευρώπης ώστε να ανταγωνίζεται αυτές της Γαλλίας ,της Ιταλίας, του Μονακό και της Κροατίας. Άλλωστε ο εκσυγχρονισμός του χώρου ελλιμενισμού σκαφών συμπεριλαμβανόταν στις υποχρεώσεις της εταιρίας.
Η μαρίνα Βουλιαγμένης θα μπορεί να φιλοξενεί 59 σκάφη, super yachts και mega yachts
Το έργο δημοπρατήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και τον περασμένο Οκτώβριο με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης στη μαρίνα Βουλιαγμένης η οποία μετά την ανακατασκευή θα μπορεί να υποδέχεται ταυτόχρονα συνολικά 59 σκάφη αναψυχής μεταξύ των οποίων super yachts και mega yachts. Από το σύνολο των σκαφών που θα μπορούν να ελλιμενίζονται στη Βουλιαγμένη, τα 46 θα είναι κάτω από 40 μέτρα, τα πέντε θα είναι έως 45 μέτρα, άλλα πέντε έως 50 μέτρα, δύο έως 60 μέτρα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα και για ένα πιο μεγάλο σκάφος μήκους 70 μέτρων .Με την μορφή που είχε ως τώρα η μαρίνα μπορούσε να εξυπηρετεί έως 103 σκάφη αναψυχής το μήκος των οποίων δεν ξεπερνούσε τα 50 μέτρα.
Οι υποδομές που θα κατασκευαστούν στην μαρίνα Βουλιαγμένης
Οι υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία της μαρίνας Βουλιαγμένης, όπως το λιμεναρχείο, το τελωνείο και η αίθουσα διαβατηρίων θα καταλάβουν περίπου τη μισή έκταση των χερσαίων χώρων, ενώ θα δημιουργηθεί και μίνι αγορά ,με περισσότερα από 15 εμπορικά καταστήματα τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν σε έκταση 1.000 τμ. Η μελέτη προβλέπει επίσης την κατασκευή περίπου 300 υπογείων θέσεων στάθμευσης και τη δημιουργία ειδικού χώρου για την εξυπηρέτηση αλιευτικών σκαφών .
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, που προβλέπει και τη δημιουργία ελικοδρομίου, υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις εργασίας ενώ όταν η μαρίνα λειτουργήσει θα προκύψουν περίπου 350 θέσεις εργασίας. Η μαρίνα Βουλιαγμένης, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1964, μισθώθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μετά από διεθνή διαγωνισμό το 2012 στην «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης» για 40 χρόνια (2012-2052) έναντι του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται σχεδιάζεται ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022 ώστε η μαρίνα να φιλοξενήσει την επόμενη τουριστική σεζόν τα πρώτα μεγάλα σκάφη.