Ο προβολέας της Βουλής των Ελλήνων έστειλε το σήμα υπέρ της πρόληψης και ενάντια στο στίγμα για τους οροθετικούς, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.
Μια υδρόγειος τυλιγμένη στην χαρακτηριστική κόκκινη κορδέλα, σήμα κατατεθέν της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, προβλήθηκαν αφότου έπεσε σκοτάδι στο κέντρο της Αθήνας, στην δεξιά πλευρά του κτιρίου της Βουλής. Από κάτω αναγράφεται η φράση «κρατάμε την υπόσχεση».
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου 2020 με θέμα «Παγκόσμια Αλληλεγγύη, Κοινή Ευθύνη» βρίσκει την διεθνή κοινότητα εν μέσω της Πανδημίας του SARS-COV-2 .
Ωστόσο, το διαρκές διακύβευμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης για τις μεταδιδόμενες λοιμώξεις παραμένει, όπως και οι στόχοι μας ως χώρα παραμένουν ταυτόσημοι με τους στόχους του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για την εξάλειψη της επιδημίας μέχρι το 2030.
Σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή οι περισσότερες μεταδόσεις HIV
Στην Ελλάδα, οι περισσότερες μεταδόσεις του HIV αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών. Η παρατηρούμενη μείωση στις νέες διαγνώσεις κατά τα τελευταία έτη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι πλέον τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται με HIV ξεκινούν άμεσα αντιρετροϊκή θεραπεία, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν υιοθετηθεί και στη χώρα μας και η οποία αποδεδειγμένα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του HIV.
Για τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις HIV θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας SARS-CoV-2, η οποία ενδεχομένως να περιόρισε την πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο για τον HIV.
Η συστηματική και ασφαλής χρήση του προφυλακτικού, η στοχευμένη αγωγή υγείας, ο τακτικός έλεγχος για τον HIV και τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα Νοσήματα, η άμεση έναρξη και η συστηματική λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής μετά τη διάγνωση, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και η εξάλειψη του στίγματος αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη του βασικού στόχου του UNAIDS και θα πρέπει να αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας επικαιροποιημένης Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας στην Ελλάδα.