Την άποψη πως «η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πολιτική προστασία», εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης μίλησε στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής - Πολιτική προστασία και ενεργειακά ζητήματα» που διοργάνωσε η Βεργίνα Τηλεόραση στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση από το 2020 έως και σήμερα ώστε να διαχειριστεί τα φαινόμενα καταστροφών. Υπογράμμισε ωστόσο πως «η πολιτική προστασία χρειάζεται λεφτά. Υπάρχουν αυτά τα ποσά; Είναι ένα τεράστιο ποσό που έχει δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για αποζημιώσεις, καλώς έχει δοθεί, πλην όμως, αυτό προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί εις το διηνεκές. Είναι δυσβάστακτο, μεγάλο κόστος για τον προϋπολογισμό και πρέπει να παρθούν πρόσθετα μέτρα».
Βορίδης: Οφείλουμε για μαζικά φαινόμενα καταστροφών να υιοθετήσουμε την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων
Όπως είπε ο κ. Βορίδης «οφείλουμε για μεγάλα μαζικά φαινόμενα καταστροφών να υιοθετήσουμε την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων. Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, μένει να προχωρήσουμε στη νομοθέτηση του».
Τόνισε επίσης πως «η συζήτηση για την πολιτική προστασία πρέπει να βαθύνει. Πρέπει να πάει ένα βήμα πιο συνειδητά, πιο τεχνικά και πιο δύσκολα. Πρέπει να μπούμε στα προβλήματα. Είναι κάτι πολύ πιο απαιτητικό από το να λέμε ότι θέλουμε αρμοδιότητες και πόρους».
Κλείνοντας την ομιλία του στάθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για χνα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται πάρα πολύ δύσκολες κρίσεις με επάρκεια, πολύ ισορροπημένα και πολύ λειτουργικά».
Τριαντόπουλος: Θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές στη Θεσσαλία
Στα μεγάλα ποσά που έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές σε πολίτες, επιχειρήσεις και δήμους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.
«Το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Για παράδειγμα στη Θεσσαλία, μέχρι το τέλος του έτους μπήκαν στους λογαριασμούς όσων επλήγησαν περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. 'Αλλα 150 εκατ. ευρώ είναι η έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους, ενώ εάν σε αυτά προσθέσουμε 900 εκατ. ευρώ για τα μεγάλα έργα αποκατάστασης σε γέφυρες και υποδομές, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τότε πάμε στο 1,3 δις ευρώ. Η εκτίμηση μας είναι πως το ποσό θα ξεπεράσει τα 3 δις ευρώ για τα οποία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταφέρει να αντλήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοντά στα 2,2 δις ευρώ», ήταν τα νούμερα που έδωσε ο υφυπουργός.
Ο κ.Τριαντόπουλος χαρακτήρισε την κλιματική κρίση «δυσμενή πραγματικότητα», τονίζοντας πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά από ποτέ στη χώρα μας και πως «δεν αρκεί το κράτος για να διαχειριστεί το θέμα. Χρειάζεται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα» κάνοντας λόγο για επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης. «Όλο αυτό είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει να προσαρμοστούμε», διευκρίνισε ο υφυπουργός.
Στ. Κωνσταντινίδης: Εκτεταμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων στη Β.Ελλάδα
Στο σήμερα και στην επόμενη ημέρα όσον αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε, σε δικό του σύντομο χαιρετισμό, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης.
«Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο να ληφθούν αποφάσεις για την αντιστροφή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και της κλιματικής κρίσης», είπε ο κ.Κωνσταντινίδης, ενώ ειδικότερα υπογράμμισε πως υπάρχει ένα «εκτεταμένο σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι οι δήμοι θέλουν έργα πολιτικής προστασίας, όμως, ζητούν επίσης περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά με το απαιτούμενο προσωπικό, πόρους και μέσα.