Με τον σάλο που έχει δημιουργηθεί από τον ορισμό του βιασμού στον νέο ποινικό κώδικα ασχολείται το Bloomberg.
Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, γίνεται πιο δύσκολη η στοιχειοθέτηση του βιασμού, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις. Το Bloomberg σε δημοσίευμά του αναφέρει: «Πότε είναι ένας βιασμός, βιασμός; Οι Ελληνίδες κατεβαίνουν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, από τη στιγμή που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκανε ένα βήμα για να αλλάξει τον προσδιορισμό του βιασμού στον ποινικό κώδικα της χώρας, χαλαρώνοντας πιθανώς τις τιμωρίες για τους βιαστές».
Οπως σημειώνει, το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, που πρόκειται να ψηφιστεί την Πέμπτη, «δεν ανταποκρίνεται στην δέσμευση του ελληνικού κράτους στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για να ποινικοποιήσει τις μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις, όπως τονίζουν οι επικριτές» προσθέτοντας ότι «προσδιορίζει τον βιασμό σε όρους φυσικής απειλής για τη ζωή του θύματος, αντί να βάζει στον πυρήνα την απουσία συναίνεσης στην πράξη».
Οι αντιδράσεις για τον ορισμό του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα
Το Bloomberg αναφέρει πως το αμφιλεγόμενο Αρθρο 336 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία, την Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ακόμη και από τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη και Αννέτα Καββαδία. «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει ένα ευρύ πλαίσιο δικαστικής ερμηνείας, επιτρέποντας σε ορισμένους βιασμούς να αντιμετωπίζονται ως πταίσματα και όχι σε κακουργήματα και ως εκ τούτου να τιμωρούνται με μόλις τρία χρόνια φυλάκισης», συμπληρώνει το δημοσίευμα. Η προτεινόμενη νομοθεσία για τον βιασμό είχε ως αποτέλεσμα και την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που απέχουν από τη συζήτηση και ασκούν πιέσεις στον υπουργό να την αποσύρει.