O γνωστός ΑμεΑ blogger Κόρι Λι, είναι γνωστός για τα βίντεο που φτιάχνει σχετικά με το πόσο εύκολα και προσβάσιμα είναι τα ταξίδια για ανθρώπους που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.
Ειδικότερα, ο γνωστός blogger, ο οποίος έχει επισκεφθεί περισσότερες από 40 χώρες και αναρτά τα βίντεο του στο TikTok, ταξίδεψε και στη χώρα μας και βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπου σύμφωνα με τον ίδιο έμεινε «σούπερ εντυπωσιασμένος».
«Σήμερα ήταν μία σπουδαία ημέρα στην Ακρόπολη της Αθήνας, στην Ελλάδα. Έμεινα σούπερ εντυπωσιασμένος με την προσβασιμότητα για αναπηρικά αμαξίδια, ειδικά με δεδομένο ότι πρόκειται για ιστορικό χώρο. Εάν βρεθείτε στην Αθήνα, πρέπει σίγουρα να το επισκεφτείτε», έγραψε στο TikTok ο αμερικανός blogger, ο οποίος πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι θα ετοιμάσει ένα «μάθημα» με ταξιδιωτικές συμβουλές για ΑμεΑ με βάση τις εμπειρίες του.
Ο blogger ανήρτησε χθες στον λογαριασμό του στο TikTok βίντεο με την επίσκεψη του στον Ιερό Βράχο, όπου δείχνει από την αρχή μέχρι το τέλος την επίσκεψη του, αλλά και το πόσο εύκολη ήταν η προσβασιμότητα στην Ακρόπολη.
Αρχικά ο Κόρι Λι, τόνισε ότι ο αρχικός διάδρομος μέχρι τον ανελκυστήρα που βρίσκεται στο Ιερό Βράχο ήταν αρκετά ίσιος και προσβάσιμος. Στην συνέχεια εισήλθε στο ασανσέρ πλαγιάς όπου τον μετέφερε μέχρι την κορυφή του αρχαιολογικού χώρου. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με τον ανελκυστήρα τόνισε ότι η πρόσβαση ήταν αρκετά εύκολη και ότι κατά τη διάρκεια της ανάβασης η θέα ήταν «εντυπωσιακή».
Ο Λι επισήμανε ότι η Ακρόπολη διαθέτει «ομαλές και στρωμένες διαδρομές», τονίζοντας ότι ήταν κάτι «εξαιρετικό να το βλέπεις», ενώ προσέθεσε ότι πρόκειται για «πρόσφατο έργο που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις διαδρομές ΑμεΑ στην Ακρόπολη
Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαν φτιαχτεί οι διαδρομές ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης -παρόλο που είχαν σχεδιαστεί βάσει τα αρχαιολογικά δεδομένα- οι οποίες αντικατέστησαν τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν την καθολική πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά σημεία του λόφου.
Παράλληλα για την κατασκευή τους, επελέγη ένα ειδικό αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο μόλις 12%, δηλαδή ένας τεχνητός λίθος αντίστοιχος των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση μνημείων. Επίσης, τα υλικά δοκιμάστηκαν πρώτα επί τόπου από την αρμόδια Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
Πλην των διαδρομών ΑμεΑ που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το υπουργείο Πολιτισμούς διεύρυνε περαιτέρω την προσβασιμότητα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, εγκαθιστώντας και ειδική διαδρομή για άτομα με προβλήματα όρασης.
Η απτική διαδρομή αποτελείται από 12 στάσεις επίσκεψης και τέσσερις πληροφοριακούς σταθμούς, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.