Ξεκίνησε χθες στο Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Δράστις η 36χρονη σήμερα Εφη Κακαρατζούλα, η οποία έριξε μεγάλη ποσότητα οξέος στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.
Το έγκλημα με θύμα την Ιωάννα μούδιασε το πανελλήνιο. Χθες η γενναία Ιωάννα εμφανίστηκε στη δίκη, συγκλονίζοντας. Επιδεικνύοντας δύναμη ψυχής, πήγε στο δικαστήριο που θα κρίνει τη γυναίκα που εξαπέλυσε εναντίον της αυτή την αδιανόητη επίθεση, προκαλώντας της τόσο πόνο, ψυχικό και σωματικό, και την υποχρέωσε σε ένα διαρκές βασανιστήριο. «Μπράβο Ιωάννα», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, χειροκροτώντας την.
Από την άλλη πλευρά, σε πλήρη αντίθεση, η Εφη Κακαραντζούλα επέλεξε να μην παραβρεθεί στο δικαστήριο.
«Αποδείχθηκε και πάλι ότι είναι δειλή και ψυχρή. Ηθελε να με σκοτώσει», σχολίασε, εξερχόμενη του δικαστηρίου, η Ιωάννα και λέγοντας ουσιαστικά τα πάντα για τη δράστιδα.
Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης επιχειρεί τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βαριά σκοπούμενη βλάβη, την ευνοϊκότερη μεταχείριση της δράστιδος, δηλαδή. Οι δικηγόροι της Ιωάννας απορρίπτουν τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι δεν ευσταθεί, φέρνοντας μάλιστα ως τελευταίο παράδειγμα, μεταξύ πολλών άλλων επιχειρημάτων που έχουν, ότι τα οξέα τύπου βιτριόλι γράφουν σε εμφανές σημείο στις συσκευασίες τους «Προκαλεί Θάνατο».
Σε συνέντευξή του σήμερα στο ΣΚΑΪ, πάντως, ο κ. Λύτρας δέχθηκε ερώτηση και για το πόσα χρόνια θεωρεί ότι μπορεί να μείνει στη φυλακή η κατηγορούμενη, σε περίπτωση που καταδικαστεί με τη μεγαλύτερη ποινή.
Ο κ. Λύτρας τόνισε ότι το ανώτατο όριο είναι 15 χρόνια κάθειρξη, αλλά σε πέντε με πεντέμισι χρόνια θα μπορεί να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Ιωάννα γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
«Αν καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, θα μείνει στη φυλακή πέντε, με πεντέμισι χρόνια», ήταν τα λόγια του.
«Η Ιωάννα τρόμαξε με τους δημοσιογράφους»
Αργότερα, ο κ. Λύτρας μίλησε και στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολιάζοντας την απουσία της κατηγορουμένης από τη χθεσινή πρώτη ημέρα της πολύκροτης δίκης για την επίθεση με βιτριόλι, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
«Η χθεσινή ημέρα ήταν διαδικαστική για το δικαστήριο. Το γνώριζε προφανώς η κατηγορούμενη. Το σημαντικό στοιχείο ήταν η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, και δεν ήταν εκεί για να ακούσει για το τι κατηγορείται και τι έχει κάνει. Είναι λάθος. Ποια μεταμέλεια; Τι να πει; Για ποιον λόγο, δηλαδή; Θα έρθει όποτε θέλει αυτή; Σας το λέω και κρατήστε το, ούτε στις 30 Σεπτεμβρίου θα έρθει στο δικαστήριο. Θα εμφανιστεί μόνο στην απολογία της» είπε, και εκτίμησε ότι με τη στάση αυτή δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα απολύτως.
«Το μόνο που κέρδισε ήταν να θυμώσει τον κόσμο ακόμη παραπάνω. Μεγάλωσαν η οργή και ο θυμός», είπε χαρακτηριστικά. «Η κατηγορούμενη δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από την Ιωάννα, αλλά δεν έχει και νόημα. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να μην απολογηθεί, όπως δεν παρουσιάστηκε και στο στάδιο της ανάκρισης», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Λύτρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξαίρεση γυναικών από τους ενόρκους, λέγοντας πως εάν έχει γίνει κάτι τέτοιο με κριτήριο το φύλο και μετά από αίτημα της υπεράσπισης, «νομίζω ότι μας πάει δεκαετίες πίσω. Αυτά τα πράγματα έχουν αλλάξει».
«Είναι μια παλαιομοδίτικη τακτική του '50 και του '60. Νομίζω ότι πρωτίστως είναι προσβλητικό για τη γυναίκα και σε δεύτερη φάση για τον ίδιο τον άνθρωπο. Δηλαδή, τι θεωρεί, ότι με τους άντρες θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση η κατηγορούμενη, ή το ανάποδο; Νομίζω ότι αυτό μας γυρνάει δεκαετίες πίσω», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το αίτημα της υπεράσπισης να αλλάξει το κατηγορητήριο, ο κ. Λύτρας σημείωσε ότι και η άλλη πλευρά «κάτι πρέπει να πει, κάτι πρέπει να κάνει». Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορούν να κάνουν λάθος και ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης και το Δικαστικό Συμβούλιο, που άσκησαν ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Αποκάλυψε, δε, ότι έκανε έρευνα με τους συνεργάτες του, προκειμένου να προμηθευτούν το συγκεκριμένο υγρό, και «δεν υπάρχει συσκευασία που να μην έχει τη σήμανση ότι προκαλεί θάνατο. Άρα, με το που πήρε η κατηγορουμένη το μπουκάλι στα χέρια της, το πρώτο πράγμα που είδε είναι ότι προκαλεί θάνατο. Από τη στιγμή που το έριξε, αποδεχόταν ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο του θανάτου».
Αναφορικά με τα περί νομολογίας από άλλες υποθέσεις που έκριναν επιθέσεις με οξύ ως βαριά σκοπούμενη βλάβη, ο κ. Λύτρας αντέτεινε ότι και η νομολογία αλλάζει, και οι συνθήκες του κάθε εγκλήματος είναι διαφορετικές. «Εδώ μιλάμε για μια τεράστια ποσότητα, εκεί όπου έπεσε το καυστικό υγρό έλιωσαν οι τοίχοι», συμπλήρωσε. Εκτίμησε ότι οι δικαστές θα λάβουν υπ' όψιν το γεγονός ότι τον Ιανουάριο συμπληρώνεται το 18μηνο της προφυλάκισης της κατηγορουμένης και «μέχρι τότε θα έχουμε τελειώσει».
Ο δικηγόρος της Ιωάννας τόνισε ότι η πελάτισσά του τρόμαξε με τη στάση των δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο. «Φοβήθηκε και τρομοκρατήθηκε, πάρα λίγο να ποδοπατηθεί. Μου κράταγε το χέρι και μου έλεγε ''πρόσεχε, πρόσεχε''», ανέφερε.
«Σέβομαι ότι και οι δημοσιογράφοι κάνουν μια δύσκολη δουλειά και τρέχουν ποιος θα βγάλει την καλύτερη είδηση ή μια ατάκα, αλλά αυτή η εικόνα δεν τιμά κανέναν. Με έπιασαν όλοι και μου ζήτησαν να μεταφέρω μια ''συγγνώμη'' στην Ιωάννα, και στην έξοδο ήταν τελείως διαφορετική η εικόνα», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, η Ιωάννα ένιωσε ανακούφιση μόλις ολοκληρώθηκε η χθεσινή διαδικασία, λέγοντας πως «για πρώτη φορά βρέθηκε με τόσο πολύ κόσμο και δέχθηκε τόσα πολλά μηνύματα συμπαράστασης. Βγήκε ακόμη πιο δυνατή».