Τη σημασία του σχεδίου των εμβολιασμών και της επιτυχούς υλοποίησης της διαδικασίας πειθούς των πολιτών να προχωρήσουν στο εγχείρημα, τόνισαν στη Βουλή, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής.
Μιλώντας στις επιτροπές ισότητας και έρευνας και τεχνολογίας η πρόεδρος της επιτροπής, Έφη Βαγενά, τόνισε πως κάποιες μορφές υποχρεωτικότητας, αυξάνουν τον εμβολιασμό, γεγονός που διαπιστώθηκε και από τις σχετικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία όπου υπήρξε «κατακόρυφη αύξηση». Ωστόσο, η κ. Βαγενά προειδοποίησε πως τέτοιου είδους επιλογές δημιουργούν και προβλήματα εμπιστοσύνης μεταξύ της ίδιας της κοινωνίας και της πολιτείας. «Γαλλία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία, έχουν επίσης προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Είδαμε στη Γαλλία από την ανακοίνωση και μετά, είχαμε κατακόρυφη άνοδο εμβολιασμού σε σχέση με προηγούμενους μήνες», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος της επιτροπής, Ελένη Ρεθυμιωτάκη, τόνισε πως έρευνες σε αντιεμβολιαστές, πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία, έχουν δείξει πως τέτοιες συμπεριφορές συνδέονται με γενικότερες πολιτικές τάσεις και κατευθύνσεις που «έχουν έρθει για να μείνουν» και θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν. «Με την υποχρεωτικότητα αυτό το ζήτημα δεν λύνεται! Είναι θέμα που και η γνώμη της επιτροπής έθεσε σύνθετη διάσταση. Δεν μπορούμε να πούμε πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την ενίσχυση των προσπαθειών να πειστούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο και πρότεινε την ενεργοποίηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.