Ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Ελλάδα και τον τρόπο που έχει διαχειριστεί τη φιλοξενία προσφύγων εμφανίζεται Ελληνίδα ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας BILD.
Σύμφωνα με την γερμανική επισκόπηση Τύπου που δημοσιεύει η ελληνική έκδοση της DW, η ανταποκρίτρια στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας. Σε πρώτο ενικό η ανταποκρίτρια στην Ελλάδα της εφημερίδας Bild εξαπολύει ένα προσωπικό κατηγορώ «εναντίον της Ελλάδας ΜΟΥ», όπως επαναλαμβάνει πολλές φορές μέσα στο κείμενο, για την «άθλια συμπεριφορά της χώρας» στους πρόσφυγες.
Η Ελληνίδα ανταποκρίτρια επισκέφθηκε πρόσφατα δύο καταλύματα για Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, τα οποία περιγράφει, σε σύγκριση με αυτά στα ελληνικά νησιά, ως «ξενοδοχεία πέντε αστέρων». Το δημοσίευμα έρχεται στο φως την ώρα που πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.
Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες κοιμούνται μέσα στις λάσπες
«Επισκέφθηκα δύο προσφυγικά καταλύματα στα σύνορα με τη Συρία και βεβαιώθηκα ότι οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την αθλιότητα (σ.σ. στα ελληνικά)» λέει στη συνέχεια του άρθρου της BILD. «Είναι δύσκολο να το παραδεχθεί κανείς, αλλά η Τουρκία έχει οργανώσει τα καταλύματα χιλιάδες φορές καλύτερα και φυσικά πιο ανθρώπινα από ότι η Ελλάδα» συνεχίζει η ανταποκρίτρια για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων.
«Εμείς (σ.σ. στην Ελλάδα) αφήνουμε τους πρόσφυγες να κοιμούνται μέσα στις λάσπες, κοντά στα σκουπίδια, ενώ την ίδια ώρα στην Τουρκία, όπου ζουν εκατομμύρια πρόσφυγες, διαθέτουν αξιοπρεπή καταλύματα. Γιατί δεν ζητάμε από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να μας βοηθήσουν σε υποδομές και υλικό;» διερωτάται η Ελληνίδα δημοσιογράφος, το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα της DW και συνεχίζει: «Ισχύει η κατηγορία ότι η χώρα μου συμπεριφέρεται σε ανθρώπους με τέτοιο τρόπο, για να στείλουν η ΕΕ κι άλλες χώρες περισσότερα χρήματα;».
«Είναι ντροπή οι πρόσφυγες στην Τουρκία να ζουν καλύτερα από τη χώρα ΜΟΥ»
Η αρθρογράφος, εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένη, συνεχίζει τις συγκρίσεις ανάμεσα στη Μόρια και σε προσφυγικά καταλύματα στην Τουρκία. Επισημαίνει για παράδειγμα ότι σε τουρκικά καταλύματα σκανάρονται τα δαχτυλικά αποτυπώματα των προσφύγων για να μπουν μέσα, ενώ στη Μόρια δεν υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας και ο καθένας μπορεί να μπει και να βγει ανεξέλεγκτα.
Και καταλήγει η ανταποκρίτρια της Bild: «Η Ελλάδα απέτυχε με 60.000 πρόσφυγες, στην Τουρκία ζουν σχεδόν 3 εκ. και το ότι οι πρόσφυγες ζουν στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλύτερα από ότι στη χώρα ΜΟΥ, είναι ντροπή. Κυρίως για την Ελλάδα ΜΟΥ. Ντρέπομαι ως Ελληνίδα».